Zapornike naj bi pazniki v Guantanamu na Kubi grozili tudi s psmi. Foto: EPA
Zapornike naj bi pazniki v Guantanamu na Kubi grozili tudi s psmi. Foto: EPA
Dick Cheney
Nekdanji ameriški podpredsednik trdi, da so bile take tehnike nujne za pridobtev pomembnih informacij. Foto: EPA
Waterboarding
Protestniki simulirajo t.i. waterboarding. Foto: EPA

Sam nasprotuje odločitvi generalnega tožilca Erica Holderja, ki se je odločil, da nekdanjega tožilca prosi, da ponovno presodi o tehnikah zasliševanj, ki so jih uporabljali Ciini agenti. Po Cheneyjevem prepričanju je predsednik Barack Obama sam naročil Holderju obnovo presoje, saj se je znašel pod pritiskom levičarskih demokratov. Pri tem dodaja, da bo to spodkopalo voljo agentov pri opravljanju nujnih operacij.

"Menim, da je to grozna odločitev. Jasno je, da je politično motivirana, saj ni nobenega drugega racionalnega razloga za kaj takega," je v intervjuju za ameriško televizijo Fox povedal v nedeljo. Kritiziral je Obamo, ker je sprejel tako odločitev, čeprav je prvotno zatrjeval, da Ciini operativci, ki so opravljali zaslišanja, ne bodo preganjani. "Mislim, da se želi izogniti odgovornosti in meni, da to ni prav."

"Klofuta Cii"
Zadevo naj bi preiskoval FBI, to pa se Cheneyju zdi neumno. "To se mi zdi kot neposredna klofuta Cii. To nima nobenega smisla. To se ne zdi resna poteza, če upoštevamo, da se ukvarjamo z nacionalno varnostjo," je povedal nekdanji namestnik Georgea Busha.

Ameriške oblasti so namreč prejšnji teden razkrile metode zasliševanj Ciinih agentov, ki so enemu izmed zajetih operativcev Al Kaide grozili z vrtalnikom, v drugem primeru pa so osumljencu celo grozili s smrtjo njegovega otroka.

Cheney vedel za sporne tehnike
Agentje so uporabljali tudi t. i. waterboarding oz. tehniko navideznega utapljanja, ki je po mnenju kritikov v nasprotju z mednarodnim pravom. Kot na spletu piše televizija CNN, se tu zastavlja vprašanje, ali jim je s temi tehnikami uspelo priti do informacij, s katerimi bi lahko preprečili nadaljnje napade. V povezavi s tem niso bili razkriti nobeni dokazi, Cheney pa je v nedeljo dejal, da je dejstvo, da novih takih napadov ni bilo.

"Menim, da vse skupaj dovolj zgovorno kaže, da so jih tehnike zasliševanj prisilile v sodelovanje. Kako lahko to pojasnite? Kritiki za to nimajo nobene rešitve. Kritizirajo našo politiko, naš način delovanja, a rezultati govorijo zase," nadaljuje Cheney.

Po njegovih besedah so bile tehnike nujne za "obvarovanje na tisoče ameriških življenj, preprečitev nadaljnjih napadov proti ZDA, za pridobitev obveščevalnih podatkov pri iskanju Al Kaide, njenih taborov in načinov njihovega financiranja."

Sam trdi, da je odobril navidezno utapljanje, vendar pa ni bil obveščen o vsakem posameznem primeru uporabe te tehnike. Prav tako je vedel za primera groženj z vrtalnikom in s pištolo, ki pa po njegovih besedah nikoli nista bili uresničeni.

Tehnik na ameriškem ozemlju niso uporabljali
Sporne zasliševalne tehnike je Cia uporabljala v svojih tajnih zaporih po svetu še pred letom 2006, ko je takratni predsednik Bush ukazal premestitev vseh zapornikov v zapor Guantanamo na Kubi. Busheva administracija je priznala, da je odobrila sporne tehnike, hkrati pa poudarila, da so bile rezultat zasliševanj pomembne informacije, pri čemer pa niso bili kršeni ameriški zakoni, ki prepovedujejo mučenje.