Ko so na dan prišli posnetki mučenja Cie, ki je uporabljala t. i. waterboarding - zvezanim osumljencem na obraz vlivajo vodo -, je to v ZDA izzvalo val ogorčenja, a predsednik Bush meni, da ima varnost prednost pred človekovimi pravicami. Foto: EPA
Ko so na dan prišli posnetki mučenja Cie, ki je uporabljala t. i. waterboarding - zvezanim osumljencem na obraz vlivajo vodo -, je to v ZDA izzvalo val ogorčenja, a predsednik Bush meni, da ima varnost prednost pred človekovimi pravicami. Foto: EPA
Dick Chaney in George Bush
Bush meni, da še ni nastopil čas, da bi opustili tehnike, ki ZDA ohranjajo varne. Foto: EPA

Zakon, ki ga je Bush zavrnil, vsebuje smernice za obveščevalne aktivnosti, tudi tehnike zasliševanja. Med temi naj bi bile po novem krute tehnike zasliševanja, kot je vlivanje vode v grla osumljencev, prepovedane. Kljub napovedanemu vetu bele hiše je predstavniški dom zakonodajo sprejel decembra lani, senat pa februarja. Svojo odločitev je Bush pojasnil s tem, da bi takšna zakonodaja onemogočila preprečevanje terorističnih napadov. "Ker nevarnost še vedno ostaja, moramo zagotoviti, da bodo naši agenti imeli na razpolago vsa orodja, s katerimi bi preprečili terorizem," je v tedenskem sobotnem radijskem nagovoru sporočil predsednik.

Nekatere tehnike zasliševanja Cie:
Waterboarding:
Zapornika privežejo na desko z dvignjenimi nogami in celofanom, zavezanim okoli njegove glave. Vodo mu zlivajo na obraz, kar ustvari občutek utapljanja.
Mrzla celica: Zapornika slečejo in prisilijo, da stoji gol v hladni celici, medtem ko ga polivajo z vodo.
Stanje: Zapornika prisilijo, da stoji 40 in več ur, medtem ko je priklenjen na tla.
Tepež po trebuhu: Zapornika z odprto dlanjo močno tepejo po trebuhu, kar je zelo boleče, vendar ne povzroča poškodb.

Kennedy: Sramotno dejanje Busha
Direktor Cie Michael Hayden je kongresu pretekli mesec povedal, da so vladni zasliševalci uporabili tehniko t. i. waterboardinga na treh osumljencih, zajetih po napadih 11. septembra 2001. Simuliranje utapljanja osumljencev so številni člani kongresa, skupin za človekove pravice in druge države obsodili kot nelegalno mučenje. "Veto predsednika Busha bo eden najbolj sramotnih dejanj njegovega predsedovanja," je odločitev ocenil senator Edward Kennedy.

Hayden zanika mučenje
Priročnik ameriške vojske prepoveduje waterboarding in sedem drugih krutih metod zasliševanja, zakonodaja pa bi Cii dovoljevala uporabo 19 metod, ki jih uporablja vojska. Hayden je po Bushevem vetu svojim uslužbencem sporočil, da bo Cia še naprej delovala znotraj zakona, a da se potrebe osrednje ameriške obveščevalne agencije razlikujejo od potreb vojske, zato naj bi Cia imela drugačne postopke. "O metodah, ki jih Cia uporablja pri zasliševanju, smo obvestili odbore, ki nas nadzirajo, in so povsem v skladu z Ženevsko konvencijo ter trenutnim ameriškim zakonom, zato zagotovo niso mučenje," je dodal direktor Cie.

Preglasovanje veta malo verjetno
Demokratom, ki imajo v kongresu majhno večino, verjetno ne bo uspelo zbrati zadosti glasov, da bi lahko preglasovali predsednikov veto.

T. V.