Zadnje nasilje je v islamskem svetu sprožil žaljivi film oziroma 14-minutni napovednik o preroku Mohamedu. Arabi je film obsodil in opozoril, da bo nasilje znova izbruhnilo, če ne bo sprejeta prepoved bogokletja. Foto: EPA
Zadnje nasilje je v islamskem svetu sprožil žaljivi film oziroma 14-minutni napovednik o preroku Mohamedu. Arabi je film obsodil in opozoril, da bo nasilje znova izbruhnilo, če ne bo sprejeta prepoved bogokletja. Foto: EPA

Arabi je zagotovil, da vseh 21 članic Arabske lige ceni svobodo govora, vendar pa ne vidijo zveze med svobodo izražanja, ki bogati kulture in civilizacije, in svobodo izražanja, ki žalijo vero, kulturo in civilizacijo drugih. Če je lahko Zahod kriminaliziral dejanja, ki škodujejo telesu, bi moral storiti enako za žalitve vere, ki povzročajo duševno in duhovno škodo.
Zasedanja Varnostnega sveta ZN-a, na katerem so govorili tudi o miru med Palestinci in Izraelci, je potekalo na ravni zunanjih ministrov, medse pa so povabili tudi generalnega sekretarja Arabske lige. Ta jih je potem presenetil s pozivom k sprejetju zavezujoče mednarodni prepovedi bogokletja, kar je za zahodne države na čelu z ZDA nekaj nedoumljivega.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton se na poziv ni odzvala
Predsednik ZDA Barack Obama je že v torek v Generalni skupščini ZN-a zagotovil, da bo branil svobodo izražanja, tudi v primerih, ko žalijo njega osebno. Hillary Clintonova je obsodila skrajneže, da skušajo ugrabiti demokratične procese v državah arabske pomladi in poudarila, da je potrebna politična volja za potrebne spremembe.

Ameriška generalna sekretarka je znova obtožila režim predsednika Sirije Bašarja Al Asada, da pobija lastne ljudi in kritizirala paralizo Varnostnega sveta, ki se ni sposoben poenotiti za načrtom, ki bi končal nasilje. Francoski zunanji minister Laurent Fabius je nesposobnost Varnostnega sveta, da ukrepa proti nasilju, ki je od marca lani zahtevalo že 30.000 življenj, označil za šokantno.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov, katerega država je v preteklosti skupaj s Kitajsko vložila veto na predloge ukrepov Varnostnega sveta ZN-a glede rešitve krize v Siriji, pa je neimenovane države, ki zahtevajo brezpogojno kapitulacijo režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, obtožil pomanjkanja realizma in spodbujanja terorističnih metod, ki jih uporablja opozicija.