Filmu so dali njegovi ustvarjalci versko konotacijo šele v poprodukciji, tako da v izvirnem besedilu igralci niso nikjer omenjali Preroka. Foto: Xoutube
Filmu so dali njegovi ustvarjalci versko konotacijo šele v poprodukciji, tako da v izvirnem besedilu igralci niso nikjer omenjali Preroka. Foto: Xoutube
Muslimanski bes se ne umirja

Nagrado 'za glavo' ustvarjalca filma, ki je izzval nemire v več kot 20 državah po svetu (samo v Pakistanu so zahtevali najmanj 20 žrtev), je na svojo roko naznanil minister za železnice Ghulam Ahmad Bilour:
"Tistemu, ki bo ubil ustvarjalca tega filma, bom plačal 100.000 dolarjev … Če bo kdor koli v prihodnje posnel podoben film, bom tudi za njegovo glavo plačal morilcu 100.000 dolarjev nagrade."
Stranka ANP Bilourja ne bo kaznovala
Pakistanski minister Bilour je šel celo tako daleč, da je na pomoč poklical pripadnike teroristične organizacije Al Kaida in talibane. "Vse države pozivam in jim pravim: da svobodi govora, a morate sprejeti takšne zakone, ki ne bodo žaljivi do našega Preroka. Če tega ne boste storili, potem je prihodnost lahko zelo nevarna," je še dejal.
V njegovi Nacionalni stranki Avami (ANP), ki je del vladne koalicije, so za britanski BBC dejali, da je to njegovo osebno mnenje in ne mnenje stranke. Ob tem so dodali, da zoper njega ne bodo vložili nobenega disciplinskega postopka.
Film morda sploh ne obstaja
ZDA so svojim državljanom že odsvetovale potovanje v Pakistan, ameriška ambasada pa je plačala predvajanje oglasa na pakistanski televiziji, v kateri ameriški predsednik Barack Obama in generalna sekretarka Hillary Clinton obsojata sporni film, ki morda sploh ne obstaja.

Od posnetega filma ozirome njegovega napovednika so se distancirali tudi sami igralci, ki trdijo, da so bili prevarani, saj so mislili, da snemajo akcijski pustolovski film z glavnim junakom po imenu George. Člani ekipe so zato izdali izjavo, v kateri so zapisali, da se počutijo prevarane in da so šokirani zaradi sprememb v scenariju. "Užaloščeni smo zaradi tragedij, ki so se zgodile zaradi tega filma," piše v izjavi.

Avtor spornega filma je domnevno 55-letni egiptovski kopt Nakoula Basseley Nakoula, ki živi v Los Angelesu. Po izbruhu nasilja je zaprosil za policijsko varstvo in se zdaj skupaj z družino skriva na neznani lokaciji.
Nemiri zaradi spornega filma zahtevali nove žrtve
Številni muslimani so prepričani, da za filmom stojijo ZDA. Trdno so prepričani, da gre za velik hollywoodski projekt in ne le za amaterski nizkoproračunski video slabe kakovosti. Protiameriški protesti, zaradi na YouTub naloženega videa z naslovom Nedolžnost muslimanov 74 minut, ki je pravzaprav le ponavljajoč se 14-minutni filmski napovednik, so še posebej srditi v pakistanskem Karačiju in Peševarju.
O nemirih poročajo tudi iz prestolnice Bangladeša Daka, kjer je bilo v spopadu med policisti in razjarjeno množico več ljudi ranjenih. Okoli deset tisoč muslimanov se je podalo na mirne proteste tudi na severnem delu nigerijskega mesta Kano. Protestniki so vpili slogane "Smrt Ameriki, smrt Izraelu in smrt nasprotnikom islama", po tleh pa so vlekli ameriške in izraelske zastave.

V več kot 20 državah po svetu je v protiameriških protestih zaradi filma, ki naj bi žaljivo prikazoval preroka Mohameda, umrlo že več kot 35 ljudi.

Muslimanski bes se ne umirja