Svet
(5)

Poudarki

  • Razpad kartela Los Zetas
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 3 glasov Ocenite to novico!
Mehika
Člani kartela Los Zeta so aprila lani ubili 193 imigrantov. Foto: EPA

Dodaj v

Aretirali mogočnega vodjo kartela Los Zetas 'El Talibana'

Mehiške oblasti priprle 35 policistov, ki so sodelovali z Los Zetas
27. september 2012 ob 10:17
Ciudad de Mexico - MMC RTV SLO

Mehiška policija je aretirala enega najbolj iskanih vodij kriminalne združbe Los Zetas Ivana Velazqueza Caballera, znanega tudi kot El Talibani in Z-50.

Ivan Caballero naj bi bil vodja tihotapcev mamil iz Mehike v ZDA. Njegova trda roka je vladala v mehiških zveznih državah Zacatecas, Nuevo Leon in San Luis Potosi, kjer so ga tudi aretirali. Na njegovo glavo je bila razpisana nagrada 2,3 milijona dolarjev.

Novica o njegovi aretaciji prihaja le nekaj dni po tem, ko je prestopil v mamilarski Zalivski kartel, ta je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja združen z Los Zetas, a so se njihove poti ločile leta 2005.

Razpad kartela Los Zetas
Policija domneva, da je bil Caballero v sporu z vodjo nekega drugega kartela, in sicer Miguelom Trevinom, ki so ga klicali tudi Z-40. Ravno spor med omenjenima kriminalnima mogotcema naj bi bil razlog za nedavni obračun, v katerem je umrlo 14 ljudi.

Da se je vodstvo Los Zetas ločilo, je postalo jasno ravno zaradi usodnega avgustovskega obračuna. Streljanje je namreč preživel eden izmed članov kartela, ki ga je pri življenju ohranilo pretvarjanje za mrtvega.

Med drugim so v mehiški zvezni državi San Luis Potosi aretirali 35 policistov, ki naj bi sodelovali z Los Zetas.

K. Š.
Prijavi napako
Komentarji
IndyBob
# 27.09.2012 ob 11:05
Legalizacija marihuane in listov koke za žvečenje v Mehiki in ZDA bi več kot prepolovila prihodke mafije in te kartele finančno uničila.
Proti mamilom bi se bilo potrebno boriti podobno kot proti alkoholu in tobaku, opozarjati na njihovo škodljivost in visoko obdavčiti.
Olorin
# 27.09.2012 ob 19:38
Brilijantno napisan članek, vreden kakšne mini-Pulitzerjeve nagrade.

Policija domneva, da je bil Caballero v sporu z vodjo nekega drugega kartela (KATEREGA?), in sicer Miguelom Trevinom, ki so ga klicali tudi Z-40. Ravno spor med omenjenima kriminalnima mogotcema naj bi bil razlog za nedavni obračun (MED KOM?), v katerem je umrlo 14 ljudi.

Da se je vodstvo Los Zetas ločilo, je postalo jasno ravno zaradi usodnega avgustovskega obračuna (KDO, KJE, ZAKAJ?). Streljanje je namreč preživel eden izmed članov (KATEREGA?) kartela, ki ga je pri življenju ohranilo pretvarjanje za mrtvega.
NightHawk
# 19.06.2014 ob 16:56
gregorsu
# 28.09.2012 ob 07:39
indy bob, dvomim, da je žvečenje listov koke sploh prepovedano. kot bi med prohibicijo prepovedali jesti grozdje... žvečenj teh listov pospešuje vezanje kisika v kri in je zato dobrodošlo med kmetijskimi opravili na visokih planotah, kjer je kisik v zraku že bolj redek.
še nogometaši (in še kdo) naj bi se tega posluževali pred tekmami na velikih nadmorskih višinah.

je pa v teh kartelih pogosto tako, da ko se en umakne, se boj za njgovo nasledstvo prične. se ni za bat, da ne bi kdo zasedel njegovega mesta in ndaljeval z grozljivim kriminalom.

Nihče pa ne načne teme o tem, kje in čigavo orožje pri tem uporabljajo. Velika večina tolp dobi orožje made in USA, kjer se ga da kupiti spotoma, ko greš po kruh in mleko. pod pultom pa avtomatsko orožje. ZDA pač ne omejujejo trgovine, ker mislijo, da to pomeni, da so svobodni in se imajo za precej bolj pomembne, važne in večvredne od sosedov mehičanov.

prav bližina ZDA kjer se kupuje orožje in kjer svobodni in demokratični prebivalci potrebujejo in zahevajo koko je glavni razlog da je pohlep kriminalcev iz nekoč mogočnega zalivskega kartela omogočil tako moč paradržavi v mehiki

V zda je nadzor nad ttrgovi z orožjem pomanjkljiv. veliiko jih prodaja orožje na črno in verjamem, da tudi uradni državni mešetarji s smrtjo, ki prodajajo orožje sircem, zalagajo tudi manjše stranke.

biznis je biznis.
Nena Sitna
# 27.09.2012 ob 12:02
Hja....

Glede na to, koliko je alkoholikov bi posledično lahko pričakovali, da bi porast odvisnežev še narasel. Pomoje je to slaba ideja.
Kazalo