Svet

Poudarki

  • V medijih odprt lov na domnevni žrtvi posilstva
  • Obtožbe naj bi se nanašale na uporabo kondoma
Julian Assange je v tem hipu verjetno najpogosteje slišano ime. Foto: EPA
Assangea je iskal Interpol. Foto: EPA
WikiLeaks so z objavo tajnih dokumentov razburili številne diplomacije in države - najbolj, seveda, ZDA. Foto: EPA

Dodaj v

Assange: posiljevalec ali žrtev zarote?

Mediji polni podrobnosti o domnevnih žrtvah posilstva
8. december 2010 ob 14:10
Stockholm - MMC RTV SLO

Ob tem, ko je britanska policija včeraj aretirala Juliana Assangea zaradi obtožb posilstva in spolnega nadlegovanja dveh žensk na Švedskem, se pojavlja vse več špekulacij, da naj bi šlo pri vsem skupaj za zaroto.

Assange sam trdi, da je šlo za prostovoljne spolne odnose in da gre pri vsem skupaj za ameriško zaroto proti njemu, pri kateri so Američani uporabili švedske oblasti.

Švedinji, ki Assangea obtožujeta spolnih prestopkov, po poročanju Reutersa sprva nista nameravali ovaditi 39-letnika, temveč sta ga želeli le najti in prepričati, da se testira za spolno prenosljive bolezni, trdijo nekateri, ki so bili v tistem času (avgusta letos, ko naj bi prišlo do spolnih prestopkov) v stiku z Assangeevim spremstvom.

Ženski naj bi skupaj odšli na policijo, potem ko Assangea nista prepričali, naj se odpravi k zdravniku. Ženski Assangea nista mogli najti, ker je iz strahu, da bi ga izsledili njegovi sovražniki, izklopil svoj prenosni telefon, še dodajo omenjeni viri, ki vključujejo nekdanjega tesnega avstralskega sodelavca. Skrivanje Assangea je verjetno delovalo proti njemu med švedsko preiskavo, ki bi se verjetno hitro končala, če bi sprejel klice žensk in švedska policija ne bi začela preiskovati primera.

Ženska "A"
Številni mediji in analitiki zdaj ugotavljajo, da so okoliščine v zvezi z domnevnim posilstvom precej nelogične. Dejstvo je, da je 11. avgusta Assange pripotoval v Stockholm, kjer naj bi bil ključni govornik na nekem seminarju. Tam je spoznal prvo žensko, s katero se je spustil v spolno razmerje: Anno Ardin.

Ardinova, dobro znana feministka in blogerka, se je spoprijateljila z Assangeem in ga povabila, da se na svoj seminar pripravlja v njenem majhnem stanovanju v središču Stockholma. Po poročanju Guardiana je imel par po romantični večerji nekega večera spolne odnose, pri tem pa naj bi kondom počil. Oba sta pozneje to priznala. Naslednji dan je Ardinova na svojem domu gostila zabavo Assangeu v čast. Med zabavo je Ardinova na svojem Twitterju objavila: "Sedim zunaj; skoraj zmrzujem; z najbolj kul ljudmi na svetu; precej neverjetno."

Ženska "W"
Medtem naj bi Assange začel sočasno razmerje s svojo drugo občudovalko, Sofio Wilen. Ustanovitelj WikiLeaksa je Sofio prav tako spoznal na svojem seminarju, ki je potekal popoldne istega dne, kot se je dogajala Annina zabava njemu v čast. Med zabavo naj bi Assange flirtal po telefonu z Wilenovo, ki se je o tem pozneje pohvalila svojim prijateljicam. V ponedeljek po njunem srečanju sta Assange in Sofia šla k njej doma in imela spolne odnose, pri čemer sta uporabila kondom. Naslednje jutro sta ponovno občevala, a tokrat brez kondoma. Pozneje je trdila, da jo je razburilo, da Assange ni hotel uporabiti kondoma. A že naslednje jutro je šel par skupaj na zajtrk. Pozneje se je Assange vrnil v Stockholm s karto, ki mu jo je kupila Sofia.

Odvetnik, ki je pred kratkim zastopal Assangea, razlaga: "Natančna vsebina kratkih sporočil z mobilnega telefona Wilenove še ni znana, so pa švedski tožilci potrdili bahanje Wilenove prijateljicam. V nobenih mobilnih sporočilih - ne tistih Wilenove, ne tistih Ardinove, pa ni kake obtožbe posilstva. Ženski naj bi tudi ne gojili kakih zamer do moškega, ki sta ga pozneje obtožili posilstva in spolnega nadlegovanja."

Skupaj na policijo
Omeniti velja še, da sta se obe ženski spoznali na istem srečanju, kjer je Assange spoznal Sofio, in sta bili znanki. Po Assangeovi vrnitvi v Stockholm je Sofio postajalo vse bolj strah, da bi lahko nezaščiteni spolni odnosi z Assangeem vodili do kake spolno prenosljive bolezni ali nosečnosti. Stopila je v stik z Anno, da bi se ji zaupala, kar pa je razjezilo Anno, ki je od Assangea zahtevala, da se izseli. On tega ni želel storiti. Assange po drugi strani trdi, da mu je Anna rekla, naj odide šele tri dni pozneje. Dan ali dva pozneje sta ženski odšli na policijo.

Po poročanju Daily Maila naj bi policistka, ki ju je zaslišala, povzela, da sta obe ženski žrtvi - prva zaradi "sabotiranega" kondoma, druga zato, ker Assange ni hotel uporabiti kondoma: Anna naj bi bila žrtev spolnega nadlegovanja, Sofia pa posiljena.

Ardinova dala intervju
Zgodba je pricurljala v medije in se naglo razširila. A še celo takrat je Anna za tamkajšnji časopis povedala, da je šlo v obeh primerih za "seks, ki je bil od vsega začetka sporazumen, a se je nazadnje sprevrgel v zlorabo". Ob tem je zanikala obtožbe, da igra vlogo v zaroti, ki jo je skoval Pentagon, da bi sesul Assangea: "Odgovornost, za kar se je zgodilo meni in drugemu dekletu, leži na moškem z izkrivljenim pogledom na ženske, ki ima problem s sprejemanjem besede 'ne'." Ženski sta se po pomoč zatekli k odvetniku Claesu Borgstromu, ki se zavzema, da bi razširil pravno definicijo posilstva. Do septembra so Assangea že iskali zaradi "spolnih deliktov".

Anna Ardin naj bi imela po nekaterih poročilih povezave s Cio, delala naj bi tudi za švedsko veleposlaništvo v ZDA, spet drugi navajajo njeno vpletenost v neko feministično skupino proti Castru, ki jo sponzorirajo ZDA. Za Assangea ni dvoma, da gre pri vsem skupaj za zaroto. "Opozorjeni smo bili, da Pentagon načrtuje uporabo umazanih trikov, da uniči naše delo," je povedal za švedski dnevnik Aftonbladet. Ob tem je še celo poudaril, da pazi, da se izogiba "seksualnim pastem". Morda le ni pazil dovolj.

Žrtvi postali tarči
Guardian piše, da je to, da sta obe ženski postali ključni igralki v zelo grdi vojni obrekovanja Assangeevega značaja in da je z njegovo aretacijo del svetovnega spleta že razglasil sezono odprtega lova na obe. Le redko je obstajal primer posilstva, kjer je toliko ljudi in medijev tako besno iskalo osebne podrobnosti domnevnih žrtev.

"Je Ardinova lezbijka?" se sprašuje neki blog ob njeni fotografiji z neko drugo žensko. "Če je in če spi z Assangeem, je to neskladje. Zato vabimo blogosfero, da poišče dokaze." In so jih - na medmrežje so se vsuli podatki o obeh ženskah, njuni že izbrisani zapisi na Twitterju, slike, blogi ... Veliko pozornosti je vzbudil zlasti en radikalno feministični blog Ardinove, naslovljen "7 korakov do pravnega maščevanja", v katerem piše: "Imejte vaš cilj na očeh. Zagotovite, da bo vaša žrtev trpela prav toliko, kot ste vi."

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
ennui
# 08.12.2010 ob 14:27
Ne samo to. Govori se da naj bi bilo žrtev še veliko več. Assangejeva mreža posilstev naj bi se raztezala čez pol planeta.

Najbolj smešno pri temu komentarju je, da je dotični osebek čisto resen.
semaino
# 08.12.2010 ob 14:12
Zdaj bi pa to lahko počasi že tudi novinarjem bilo čisto jasno.
juster
# 08.12.2010 ob 14:18
Največji manhunt na račun počenega kondoma v zgodovini. Ampak vse skupaj je naključje ljudje.
omnicus
# 08.12.2010 ob 14:56
ja posiljenih je bilo več držav, državnih voditeljev, funkcionarjev, diplomatov - posiljevalsko orožje pa najdeš na spletu - depeša :))

Stari, za crknt smešno :) Če bi jaz tako slabo opravljal svojo službo, kot jo naši kvazi voditelji, bi bil že včeraj na cesti...
spiritus2303
# 08.12.2010 ob 14:44
Knowledge is free. We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us.

http://www.shrani.si/f/2A/1H/3NLKvBP3/12
91734805215.png

www.alkagare.se --->down
www.postfinance.ch --->down
www.everyDNS.com ----> down
www.fightpiracy.org----> down
www.lieberman.senate.gov ----> down
www.mastercard.com ----> down
andz
# 08.12.2010 ob 14:26
Težko je bit Jeb*č v Švedski :)
zakaj-pa-ne
# 08.12.2010 ob 14:55
In najhuje je, da zaradi počenega kondoma razpišejo mednarodno tiralico prek interpola, kot eno najbolj iskanih oseb, in potem trdijo, da to ni političen pritisk. In brez kakeršne koli obtožbe zamrznit bančne račune, preprečit donacije in prestrezat internetno pošto namenjeno njim je zastrašujoče. torej pravica govora, a samo če nisi proti nam.
elicabelica
# 08.12.2010 ob 16:13
Predvsem me zanima, kje so sedaj vsi tisti, ki ponavadi kričijo o svobodi govora, izražanja, o človekovih pravicah itd. Kje so vse človekoljubne organizacije, fundacije, raznorazni zvezdniki s sladkimi besedami? Jim je muca jezik pojedla ali samo preračunljivo čakajo in razmišljajo na katero stran bi se bilo bolje postaviti?
amav
# 08.12.2010 ob 14:58
Take karikature kot je to posilstvo si je skoraj nemogoče že zamisliti, niti v najbolj odštekani komediji, in za to je bila rtazpisana interpolova tiralica, ali lahko policija na Švedskem pade še niže.
Če je v to vmešana amerika je bolje da si ob takem amaterizmu šef kake tajne službe spusti kroglo v glavo.
kritizer
# 08.12.2010 ob 14:25
Živele kmečke dekline, tle ni problemov. :-)
cavlek
# 08.12.2010 ob 15:01
Edino sexati bo treba še za denar. Pa baba bo morala izdati račun, kot dokazilo da ni bila posiljena!
Vlečka, anala,.....vse navedeno na računu, ha, ha,.......!
:cool2:
# 08.12.2010 ob 14:20
Se pravi - konec koncev sta za kot vse kaže za tole zmedo krivi ljubosumni bejbi, ki sta pobesneli, ko sta izvedeli druga za drugo, ter ga iz maščevanja enostavno ovadili - posilstva! Me zanima, kako bi se zadeva razpletla, če bi bili spolni odnosi povsem enaki, kot so bili, samo da punce ne bi izvedele ena za drugo.
Ocelot
# 08.12.2010 ob 15:27
Ampak tole brat je pa za crknt smešno...kot kaka telenovela :D Še najbolj pa zmaga tista, da je policistka na podlagi pričevanj ženske A zaključila, da je "žrtev sabotiranega kondoma" :D:D Že marsikaj sem slišal, ampak take burleske pa še ne :)
In zaradi počenega kondoma se človeka išče po celem svetu z INTERPOLOM???? Ja hudiča pol lohk pol moške populacije, ki ji je kdaj počil kondom, tožijo zaradi "sabotaže"!!!! In potem Švedsko tožilstvo in ZDA pričakujejo, da bo svetovna javnost to obrazložitev sprejela. In to po tem, ko so praktično vse zahodne svetovne vlade wikileaks in njegovo razkrivanje depeš pribile na križ.???? Ta situacija je tako absurdna, da uradnim razlagam pač ne more verjeti NIHČE, razen malce hecnih zahodnjaških patriotov, kot je npr. Dr. Kumrovec, za katerega še vedno ne vem, ali ima izvrsten občutek za ironijo ali pa pri svojih famoznih komentarjih dejansko misli resno :)
podjetnik
# 08.12.2010 ob 15:04
spiritus2303
www.alkagare.se --->down
www.postfinance.ch --->down
www.everyDNS.com ----> down
www.fightpiracy.org----> down
www.lieberman.senate.gov ----> down
www.mastercard.com ----> down


Kapo dol hekerjem! Kdo bi si mislil da bodo geeki glavni v boju za svobodo govora proti velesilam...
pd
# 08.12.2010 ob 14:27
Tale tip je pravi je..č
Oral je dve njivi naenkrat. :)
levokrilo
# 08.12.2010 ob 17:00
Silovao me crnogorac.
Kako znate?
Sve sam morala sama da uradim.
ASkubic
# 08.12.2010 ob 15:17
Ti boga... Se pravi, da je vse skupaj samo zaradi ljubosumja dveh žensk eno na drugo.
bostjan234
# 08.12.2010 ob 15:13
Ja holly sh.. Na Švedskem pa sploh bolš, da ne seksaš oz nimaš kakšnih avantur. Z obema se je 2x dal dol. Kakšno je to posilstvo? Bitches please!?
lunajko222
# 08.12.2010 ob 14:49
take "pasti" ko ti obveščevalne naštimajo muco se dogajajo.. vsak človek ima ranljivo točko, .. če je profesionalc in ni alkoholik potem seks, če ne seks pa ambicija-denar, itd itd.. izgleda da pri assangu niso najdli nobene minus točke razen tega da se lepim deklotom ne more upreti ko se mu ponudijo.. in tukaj bo moral nekaj naredit, . meditirat, al pa "rokomet" igrat tok časa da ne bo imel želje se spustit v spolni odnos z punco.. dokler ne ve 100 % da ni agentka ali pa dela to zaradi keša v ozadju..
-mar-
# 08.12.2010 ob 15:57
Tipičen način diskreditacije nekoga v današnji skorumpirani in pokvarjeni puritanski družbi. Kolikokrat so že razpisali mednarodno tiralico s strani Interpola za poskus posilstva? Resda gre za zločin vreden obtožbe, ampak običajno niso tako dejavni niti ko gre za kakšnega morilca.
Pa tudi če so vsi objavljeni dokumenti laž, vsaj j...a ima, da opozarja na tajno diplomacijo in spletke, ki se dogajajo v zakulisju vodilnih marionet. Kar pa v političnem svetu ni nič novega, če pogledamo zgodovino.
tristokosmatih
# 08.12.2010 ob 14:33
Tisto prepričevanje za testiranje ni logično. Vsaj po izvršenem dejanju ne. Ko enkrat dobiš, dobiš. Morda ju je nekdo dobro "prestrašil". Pa še ena modra o spolnih boleznih:
Življenje je spolno nalezljiva bolezen s sto procentno smrtnostjo.
cavlek
# 08.12.2010 ob 15:07
Iztopiti bo treba iz NATO pakta, pa naj američani skrbijo sami za svoje naftne kolonije.
sosed9
# 08.12.2010 ob 19:12
ljudje zbudite se... to kar objavljajo naši mediji je vse prirejeno in cenzurirano... povejo nam samo tisto kar oni mislijo da je dovolj za nas.... wikileaks pove vse brez cenzure....najrtvslo razišče in objavi zakaj američani delajo koncetracijska taborišča za ljudi v ZDA (camps in usa FEMA --> utube)v letu 2010 !!! FEMA... to je resnica....no da vidim če bo admin brisal post. lp tudi uredništvu
andz
# 08.12.2010 ob 17:41
Saj ni res pa je : U.S. to Host World Press Freedom Day in 2011

http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2010/12
/152465.htm

To meji že na bizarnost . Dobesedno se delajo norca iz celega vsta.
domobrán
# 08.12.2010 ob 15:58
Hekerji so razsuli mastercard-ovo spletno stran, ker so zavrnili sodelovanje z WikiLeaksom :))
olje na ogenj
# 08.12.2010 ob 14:46
hahaha smehi
evo to je pa lahko zgodba za prvo uspešno švedsko-špansko nadaljevanko, samo še zaključek manjka
sifra123
# 08.12.2010 ob 19:52
mene zanima, kje so vsi mediji?? so vsi tako nesposobni ali koruptivni ali marionetke, da noben od New York Times do BBCja ne zna podat nek zanimiv članek, ki ni vzet iz prve roke in bognedaj, da bi tudi sami naredili kakšno globje raziskovalno delo. Pa kdo je vas novinarje izučil? mediji se očitno ne zavedajo ali pa jih je strah svoje odgovornosti. mediji bi morali biti protiutež vladam in korporacijam. ali vas ni čisto nič sram vaše nesposobnosti? vas ni čisto nič sram, da ste na isti ravni kot politiki? novinarstvo očitno ni nikoli zares živelo. upam, da vam je Assange dal lekcijo iz osnov novinarstva, za katero pa niti ne rabiš izobrazbe, da bi jo vedel hint: "iskanje resnice". očitno bo vse padlo na pleča ljudstva, ker ne moremo zaupati/računati niti medijem, kaj šele vladam, bančništvu in korporacijam.
Maja Maja
# 08.12.2010 ob 18:34
Mislim, da te laži o posilstvu, ki jih uporabljajo na tak način mečejo slabo luč na tiste, ki so jih res posilili. Marsikdo, ki tukaj pravi, da si posiljevalci zaslužijo ne vem kaj ni komentiral članka o dedku in vnukinji. Je to dvojna morala?
podjetnik
# 08.12.2010 ob 15:01
CIA agentka opravlja svojo misijo!
Thiver
# 08.12.2010 ob 22:53
Čestitam MMC, odlično igrate svojo vlogo in dalje pišete o nonsenzih, medtem ko je že jasno, da je trenutni ambasar ZDA v Slovenijo prišel za nagrado, za prikrivanje orgij ameriških plačancev z 8 letnimi otroci, kot je razvidno iz depeše razvidne s strani guardian.http://www.guardian.co.uk/world
/us-embassy-cables-documents/213720
spiritus2303
# 08.12.2010 ob 21:12
Knowledge is free. We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us.

http://www.shrani.si/f/2A/1H/3NLKvBP3/12
91734805215.png

www.alkagare.se --->downed
www.postfinance.ch --->down
www.everyDNS.com ----> downed
www.fightpiracy.org----> down
www.lieberman.senate.gov ----> downed
www.mastercard.com ----> down

NEXT TARGET WILL BE: paypal
884
# 08.12.2010 ob 17:21
Tukaj neka smdi.
Saj naši strokovnjaki vendar razglašajo:
"Pravilna uporaba kvalitetnega kondoma je 99% zaščita."
Črnibog
# 08.12.2010 ob 15:30
A denial-of-service attack (DoS attack) or distributed denial-of-service attack (DDoS attack) is an attempt to make a computer resource unavailable to its intended users.

Za strani, ki ponujajo plačljive storitve (Hustler, PP, Mastercard, Postfinance) , zagotovo delajo škodo. Stran je nedostopna, ni transferjev, plus tega rabijo ljudi, denar, da vse skupaj postavijo nazaj.
SoloSolo
# 08.12.2010 ob 14:43
Na žalost ta dogodek spominja na en špijunski film in podtikanja osebam, ki prekrižajo načrte vsemogočni ZDA. Groza!
bojanvasiljevic
# 08.12.2010 ob 14:42
false flag actor
spiritus2303
# 08.12.2010 ob 22:11
Knowledge is free. We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us.

http://www.shrani.si/f/2A/1H/3NLKvBP3/12
91734805215.png

www.alkagare.se --->downed
www.postfinance.ch --->down
www.everyDNS.com ----> downed
www.fightpiracy.org----> down
www.lieberman.senate.gov ----> downed
www.mastercard.com ----> down
www.visa.com ----> down
Maja Maja
# 08.12.2010 ob 21:53
Zakaj roka pravice lovi samo ljudi, ki niso naredili nič tako groznega tiste, ki so pa odgovorni za grozljivke (Bush, Rockefeller, Naša Hilda...,) pa pusti? Nebi temu raje rekli roka krivice ali krvava roka ali celo Črna roka?
asmas
# 08.12.2010 ob 20:44
sifra123
mediji bi morali biti protiutež vladam in korporacijam.
mediji so bili in vedno bodo pdaljšana roke raznih politikov ,korporacij....
od medijev lahko pričakujemo samo cenzurirane zadeve
resnica je prva žrtev vsake vojne
če bi bili mediji nepristranski se marsikatera vojna nebi niti začela
tale Assange je pa prvi in do sedaj edini,ki si upa povedati zato so pa vsi šokirani kot recimo Kumrovec in njemu podobni
Bendit
# 08.12.2010 ob 16:42
Prva globalna hekerska vojna se lahko prične!
matejchek
# 08.12.2010 ob 15:59
Žrtev zarote.
kaj_kaj?
# 08.12.2010 ob 15:34
mastercard.com sigurno ne dela vsaj nekaj ur...
Črnibog
# 08.12.2010 ob 15:24
www.senate.gov/ - We accidentally the Senate, so sporočili...
Stran je bila ponoči za nekaj ur nedostopna. Bravo! Vsa čast!
donkey
# 08.12.2010 ob 15:18
A Skubic tako je! 2 love affairs gone bad :)
cavlek
# 08.12.2010 ob 15:11
A je sploh smisla še zobati češnje z temi primitivnimi Američani.
Samo sranje imamo od kar smo njihovi frendi.
Sedaj nam bodo še sex prepovedali. Očitno se bomo lahko še umetno oplojevali in za užitek nažirali viskija
jaakaa
# 08.12.2010 ob 14:31
Conspiracy...
dimmukomun
# 08.12.2010 ob 14:30
saj vsi vemo da ni,raje depeše ne pa take traparije,to pa ste novinarji svaka čast
cavlek
# 08.12.2010 ob 20:16
Pa saj je tip nedolžen.
Maja Maja
# 08.12.2010 ob 19:22
Na DynCorpu so posiljevali ne pa Assange. IN TO OTROKE NE PA K...
Maja Maja
# 08.12.2010 ob 19:16
Res je, da živim v hudo zaplankani vasi! toda pri nas ženska, ki na začetku privoli v seks na sredini pa reče dosti, ne more biti posiljena ampak je samo k...
donkey
# 08.12.2010 ob 16:55
Samo bivša žena s katero je imel otroka pri 19 ...
Kazalo