Julian Assange je v tem hipu verjetno najpogosteje slišano ime. Foto: EPA
Julian Assange je v tem hipu verjetno najpogosteje slišano ime. Foto: EPA
Assangea je iskal Interpol. Foto: EPA
WikiLeaks so z objavo tajnih dokumentov razburili številne diplomacije in države - najbolj, seveda, ZDA. Foto: EPA

Assange sam trdi, da je šlo za prostovoljne spolne odnose in da gre pri vsem skupaj za ameriško zaroto proti njemu, pri kateri so Američani uporabili švedske oblasti.



Ženski naj bi skupaj odšli na policijo, potem ko Assangea nista prepričali, naj se odpravi k zdravniku. Ženski Assangea nista mogli najti, ker je iz strahu, da bi ga izsledili njegovi sovražniki, izklopil svoj prenosni telefon, še dodajo omenjeni viri, ki vključujejo nekdanjega tesnega avstralskega sodelavca. Skrivanje Assangea je verjetno delovalo proti njemu med švedsko preiskavo, ki bi se verjetno hitro končala, če bi sprejel klice žensk in švedska policija ne bi začela preiskovati primera.

Ženska "A"
Številni mediji in analitiki zdaj ugotavljajo, da so okoliščine v zvezi z domnevnim posilstvom precej nelogične. Dejstvo je, da je 11. avgusta Assange pripotoval v Stockholm, kjer naj bi bil ključni govornik na nekem seminarju. Tam je spoznal prvo žensko, s katero se je spustil v spolno razmerje: Anno Ardin.

Ardinova, dobro znana feministka in blogerka, se je spoprijateljila z Assangeem in ga povabila, da se na svoj seminar pripravlja v njenem majhnem stanovanju v središču Stockholma. Po poročanju Guardiana je imel par po romantični večerji nekega večera spolne odnose, pri tem pa naj bi kondom počil. Oba sta pozneje to priznala. Naslednji dan je Ardinova na svojem domu gostila zabavo Assangeu v čast. Med zabavo je Ardinova na svojem Twitterju objavila: "Sedim zunaj; skoraj zmrzujem; z najbolj kul ljudmi na svetu; precej neverjetno."

Ženska "W"
Medtem naj bi Assange začel sočasno razmerje s svojo drugo občudovalko, Sofio Wilen. Ustanovitelj WikiLeaksa je Sofio prav tako spoznal na svojem seminarju, ki je potekal popoldne istega dne, kot se je dogajala Annina zabava njemu v čast. Med zabavo naj bi Assange flirtal po telefonu z Wilenovo, ki se je o tem pozneje pohvalila svojim prijateljicam. V ponedeljek po njunem srečanju sta Assange in Sofia šla k njej doma in imela spolne odnose, pri čemer sta uporabila kondom. Naslednje jutro sta ponovno občevala, a tokrat brez kondoma. Pozneje je trdila, da jo je razburilo, da Assange ni hotel uporabiti kondoma. A že naslednje jutro je šel par skupaj na zajtrk. Pozneje se je Assange vrnil v Stockholm s karto, ki mu jo je kupila Sofia.

Odvetnik, ki je pred kratkim zastopal Assangea, razlaga: "Natančna vsebina kratkih sporočil z mobilnega telefona Wilenove še ni znana, so pa švedski tožilci potrdili bahanje Wilenove prijateljicam. V nobenih mobilnih sporočilih - ne tistih Wilenove, ne tistih Ardinove, pa ni kake obtožbe posilstva. Ženski naj bi tudi ne gojili kakih zamer do moškega, ki sta ga pozneje obtožili posilstva in spolnega nadlegovanja."

Skupaj na policijo
Omeniti velja še, da sta se obe ženski spoznali na istem srečanju, kjer je Assange spoznal Sofio, in sta bili znanki. Po Assangeovi vrnitvi v Stockholm je Sofio postajalo vse bolj strah, da bi lahko nezaščiteni spolni odnosi z Assangeem vodili do kake spolno prenosljive bolezni ali nosečnosti. Stopila je v stik z Anno, da bi se ji zaupala, kar pa je razjezilo Anno, ki je od Assangea zahtevala, da se izseli. On tega ni želel storiti. Assange po drugi strani trdi, da mu je Anna rekla, naj odide šele tri dni pozneje. Dan ali dva pozneje sta ženski odšli na policijo.

Po poročanju Daily Maila naj bi policistka, ki ju je zaslišala, povzela, da sta obe ženski žrtvi - prva zaradi "sabotiranega" kondoma, druga zato, ker Assange ni hotel uporabiti kondoma: Anna naj bi bila žrtev spolnega nadlegovanja, Sofia pa posiljena.

Ardinova dala intervju
Zgodba je pricurljala v medije in se naglo razširila. A še celo takrat je Anna za tamkajšnji časopis povedala, da je šlo v obeh primerih za "seks, ki je bil od vsega začetka sporazumen, a se je nazadnje sprevrgel v zlorabo". Ob tem je zanikala obtožbe, da igra vlogo v zaroti, ki jo je skoval Pentagon, da bi sesul Assangea: "Odgovornost, za kar se je zgodilo meni in drugemu dekletu, leži na moškem z izkrivljenim pogledom na ženske, ki ima problem s sprejemanjem besede 'ne'." Ženski sta se po pomoč zatekli k odvetniku Claesu Borgstromu, ki se zavzema, da bi razširil pravno definicijo posilstva. Do septembra so Assangea že iskali zaradi "spolnih deliktov".

Anna Ardin naj bi imela po nekaterih poročilih povezave s Cio, delala naj bi tudi za švedsko veleposlaništvo v ZDA, spet drugi navajajo njeno vpletenost v neko feministično skupino proti Castru, ki jo sponzorirajo ZDA. Za Assangea ni dvoma, da gre pri vsem skupaj za zaroto. "Opozorjeni smo bili, da Pentagon načrtuje uporabo umazanih trikov, da uniči naše delo," je povedal za švedski dnevnik Aftonbladet. Ob tem je še celo poudaril, da pazi, da se izogiba "seksualnim pastem". Morda le ni pazil dovolj.

Žrtvi postali tarči
Guardian piše, da je to, da sta obe ženski postali ključni igralki v zelo grdi vojni obrekovanja Assangeevega značaja in da je z njegovo aretacijo del svetovnega spleta že razglasil sezono odprtega lova na obe. Le redko je obstajal primer posilstva, kjer je toliko ljudi in medijev tako besno iskalo osebne podrobnosti domnevnih žrtev.

"Je Ardinova lezbijka?" se sprašuje neki blog ob njeni fotografiji z neko drugo žensko. "Če je in če spi z Assangeem, je to neskladje. Zato vabimo blogosfero, da poišče dokaze." In so jih - na medmrežje so se vsuli podatki o obeh ženskah, njuni že izbrisani zapisi na Twitterju, slike, blogi ... Veliko pozornosti je vzbudil zlasti en radikalno feministični blog Ardinove, naslovljen "7 korakov do pravnega maščevanja", v katerem piše: "Imejte vaš cilj na očeh. Zagotovite, da bo vaša žrtev trpela prav toliko, kot ste vi."