Aung San Su Či, dobitnica Nobelove nagrade za mir leta 1991, je v zadnjih 21 letih kar 15 let preživela v strogem hišnem priporu. Foto: EPA
Aung San Su Či, dobitnica Nobelove nagrade za mir leta 1991, je v zadnjih 21 letih kar 15 let preživela v strogem hišnem priporu. Foto: EPA
Predsednik Mjanmara Thein Sein
Po prisegi Thein Seina za predsednika Mjanmara je bila vojaška hunta uradno razpuščena, počasi pa se odpravljajo tudi drugi ukrepi in ustanove režima, ki je Burmo spremenil v Mjanmar. Foto: EPA

"S srečanjem sem bila zelo zadovoljna," je dejala po prvem tako visokem srečanju, odkar so jo novembra lani po več letih izpustili iz hišnega pripora.

Srečanje med Nobelovo nagrajenko za mir in prvim mjanmarskim predsednikom, ki ne prihaja iz vrst vojaške hunte, je potekalo v uradu predsednika v upravni prestolnici Najpjidav. "Vesela sem, da sem ga srečala, in opogumljena," je po srečanju povedala Aung San Su Či. Po srečanju jo je predsednik prestavil svoji ženi in drugim članom družine.

Srečanje za sodelovanje v interesu ljudstva
Neimenovani mjanmarski uradnik je srečanje označil kot "precej dobro in precej odprto", o vsebini pogovora, ki je potekal za zaprtimi vrati, pa ni spregovoril. Vladno glasilo z naslovom Nova luč Mjanmara pa je sporočilo, da sta obe strani različne poglede postavili na stran in iskali področja, na katerih je mogoče sodelovanje v interesu ljudstva.

Aung San Su Či je noč preživela v mestu Najpjidav, kjer se je udeležila tudi foruma o mjanmarskem gospodarstvu. Pripadel ji je sedež v prvi vrsti poleg Thein Seina, po dogodku pa je spregovorila s številnimi mjanmarskimi visokimi uradniki in ministri. Navzoči so povedali, da se je zdela sproščena in dobre volje.

Vojaški režim se počasi razpušča
Thein Sein je konec marca na položaju nasledil generala Than Šveja, vodjo hunte od leta 1992. Ob prisegi Theina je bila vojaška hunta razpuščena. 66-letno Aung San Su Či, ki je večino časa v zadnjih 20 letih preživela v hišnem priporu, so po novembrskih splošnih volitvah, na katerih so pričakovano zmagali privrženci režima, po sedmih letih hišnega pripora 13. novembra lani oblasti izpustile na prostost.

Konec julija se je prvič po izpustitvi sešla s predstavnikom mjanmarske vlade, in sicer ministrom za delo in socialne zadeve Aung Čijem, pred dnevi pa je prvič odšla na politični obisk zunaj Jangona.