Avstralija ima 40 odstotkov zalog urana na svetu. Foto: EPA
Avstralija ima 40 odstotkov zalog urana na svetu. Foto: EPA

Avstralija, ki ima okoli 40 odstotkov vsega urana na svetu, ga že izvaža na Kitajsko, Japonsko, Tajvan in v ZDA. Prodajo v Indijo je doslej zavračala, ker New Delhi ni podpisal pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. Med vročo razpravo o tem vprašanju na letni konferenci laburistov je premierka Julia Gillard dejala, da je prodaja urana Indiji v interesu Avstralije.

"Na tej konferenci bi morali sprejeti odločitev, ki je v nacionalnem interesu, odločitev o krepitvi našega strateškega partnerstva z Indijo v tem azijskem stoletju," je dejala Gillardova in poudarila, da bi vsak dogovor z Indijo vključeval stroga določila, ki bi zagotavljala, da se uran uporabi zgolj v civilne namene, in ne za izdelavo jedrskega orožja.

Razprava je razkrila delitve v vladi. Minister za promet Anthony Albanese je med glavnimi nasprotniki prodaje. Poudaril je, da države, kot so Nemčija, Švica in Italija, od katastrofe v japonski jedrski elektrarni Fukušima, marca poškodovani v potresu in cunamiju, zmanjšujejo svojo predanost jedrski energiji. "V teh okoliščinah je absurdno, da mi povečujemo svojo," je dodal.

Delegati na konferenci so nato z 206 glasovi za in s 185 proti podprli spremembo politike stranke, kar odpira pot izvozu urana v Indijo. Avstralska industrija urana je odločitev laburistov pozdravila.