Sanader bo v avstrijskem priporu ostal do 27. januarja. Foto: EPA
Sanader bo v avstrijskem priporu ostal do 27. januarja. Foto: EPA

Po poročanju hrvaškega časopisa Vjesnik bo Avstrija vrnila denar, če bo potrjeno, da je ta posledica kaznivega dejanja, ki je bilo storjeno na Hrvaškem.

"Omenjeni denar je blokiran na podlagi odločitve avstrijskega sodišča. Če se bo pokazalo, da so ga pridobili s kaznivim dejanjem oziroma če bo v tem primeru na Hrvaškem sprejeta pravnomočna odločitev sodišča, lahko hrvaško sodišče od avstrijskih kolegov na podlagi mednarodne pravne pomoči zahteva vrnitev denarja," je za Vjesnik pojasnil tiskovni predstavnik avstrijskega tožilstva za boj proti korupciji Friedrich König.

Po besedah Königa v podobnih primerih denar praviloma vrnejo državi, v kateri je bilo storjeno kaznivo dejanje.

Po obvestilu hrvaške policije je Avstrija blokirala dva bančna računa Sanaderjeve družine. Po odkritju računov je primer domnevnega pranja denarja prevzel oddelek avstrijskega tožilstva za boj proti korupciji.

"Če bo osumljenec soglašal z izročitvijo, bomo postopek verjetno prepustili državi, ki je zahtevala izročitev," je še povedal König. Če bo Sanader nasprotoval izročitvi Hrvaški, mu v Avstriji, če mu bodo dokazali pranje denarja, grozi do pet let zapora, še piše Vjesnik.