Hiša je sama po sebi neopazna. Edina sled, ki jo povezuje z njeno preteklostjo, je kamen, ki je postavljen pred njo in na katerem piše:
Hiša je sama po sebi neopazna. Edina sled, ki jo povezuje z njeno preteklostjo, je kamen, ki je postavljen pred njo in na katerem piše: "Nikoli več fašizem. V spomin na milijone mrtvih." Hitlerjevo ime ni omenjeno nikjer. Foto: EPA

Hiša v mestu Braunau am Inn, v kateri se je 20. aprila 1889 rodil Adolf Hitler, je bila več let kamen spotike oblasti, ki so premišljevale, kaj naj storijo z njo, saj je postala zbirališče simpatizerjev neonacistične ideologije. Hitler je v hiši živel nekaj let, nato pa se je z družino preselil.

Leta 1972 je hišo od lastnika najela vlada, v njej pa je bil center za invalide. Trideset let pozneje je med državo in lastnico Gerlinde Pommer nastal spor, saj leta 2011 ni privolila v njeno prenovo. Hiša ima 800 kvadratnih metrov, najemnina 4.600 evrov pa je za ministrstvo postala breme.

"Trenutno preučujemo možnosti, da bi oblikovali zakon, ki bi omogočal spremembo lastništva, da bi lastnica hiše postala Republika Avstrija," je dejal tiskovni predstavnik avstrijskega notranjega ministra Karl-Heinz Grundboeck in dodal, da bi bila razlastitev "edini način, s katerim bi se izognili temu, da bi hišo uporabljali simpatizerji nacistov".

Ob tem ni pojasnil, kakšni bi bili načrti s hišo, če bi lastnica dejansko postala država. Med številnimi predlogi se pojavlja možnost, da bi v njej uredili stanovanja, center za izobraževanje odraslih, muzej ali pa center, ki bi osvetlil temačno stran obdobja nacizma, v katerem je bilo med vladanjem Hitlerja (1933-1945) ubitih več milijonov ljudi. Pojavili so se tudi pozivi, da bi morali hišo podreti. Kot poroča BBC, naj bi se že ponudil neki ruski poslanec, da bo hišo kupil in jo "razstrelil".