Avstrijska policija je zasegla 31 osebnih računalnikov, sedem prenosnikov, 23 trdih diskov, 1.132 DVD-jev, 1.428 disket in 213 videokaset. Foto: EPA
Avstrijska policija je zasegla 31 osebnih računalnikov, sedem prenosnikov, 23 trdih diskov, 1.132 DVD-jev, 1.428 disket in 213 videokaset. Foto: EPA
Avstrijska policija
Tako obsežne akcije proti pedofilom še ni bilo v avstrijski zgodovini. Foto: EPA

Po besedah avstrijskega notranjega ministra Güntherja Platterja so osumljenci plačevali za ogled posnetkov, na katerih so bili prikazani najhujši mogoči načini zlorabe otrok. Tako je bilo mogoče videti posnetke posilstev deklic in ob tem slišati kričanje.

69 evrov za krute posnetke
Otroško pornografijo je bilo mogoče videti na neki ruski spletni strani, ki je bila v lasti avstrijskega podjetja, stran pa so že ukinili. Za ogled strani je moral posameznik plačati 69 evrov. Posnetki dojenčkov in otrok, starih do 14 let, so bili narejeni v vzhodni Evropi, na spletno stran pa naj bi jih naložili nekje v Veliki Britaniji.

Najmlajši osumljenec star 17 let
Oblasti niso aretirale še nikogar, v preiskavo pa so se vključile tudi druge države, med njimi ZDA in Nemčija. Ameriški FBI preiskuje okoli 600 osumljencev v ZDA, nemški preiskovalci so na sledi najmanj 400 ljudem, v Franciji pa naj bi bilo sto osumljencev. Avstrijske oblasti zaslišujejo 23 osumljencev, med katerimi je najmlajši star 17 let, najstarejši pa 69. Med njimi so študenti, vladni uradniki in upokojenci.

Take akcije še ni bilo
Akcijo proti izkoriščevalcem nedolžnih otrok so oblasti označile kot nepredstavljivo v kriminalni zgodovini Avstrije. Preiskava se je začela julija, ko je moški, ki je na Dunaju delal za ponudnika spletnih strani, policijo obvestil o sumljivem gradivu. V 24 urah so preiskovalci dobili več kot 8.000 zadetkov iz 2.361 računalnikov. Ti so se nahajali v 77 državah, od Alžirije do Južnoafriške republike.

G.V.