Faymann se je volivcem zahvalil za zaupanje. Foto: EPA
Faymann se je volivcem zahvalil za zaupanje. Foto: EPA
Werner Faymann
Faymann je pred volitvami poudarjal ohranitev delovnih mest. Avstrija se sicer ponaša z najnižjo brezposelnostjo v EU-ju. Foto: EPA
Michael Spindelegger
Spindelegger je na volišče prišel z ženo. Foto: Reuters

Stranki bosta imeli glede na projekcije po 92,5 odstotka preštetih glasov skupno 99 mandatov, medtem ko za večino v parlamentu zadošča 92 poslanskih sedežev.

Trenutno izidi volitev kažejo, da je SPÖ zmagal s 26,6-odstotno podporo in bo imel v 183-članskem parlamentu 52 sedežev. V primerjavi z volitvami leta 2008 je podpora stranki upadla za 2,7 odstotne točke.

Na drugem mestu je ÖVP, ki se mu je podpora v primerjavi z zadnjimi parlamentarnimi volitvami znižala za dve odstotni točki, na 24 odstotkov. Stranka bo imela 47 poslanskih mandatov. Stranka FPÖ je zbrala 20,7 odstotka podpore, s čimer je rezultat iz leta 2008 izboljšala za 3,2 odstotne točke. S tem si je priborila 40 poslanskih mandatov.

Novinki v parlamentu
Zeleni so končali na četrtem mestu z 12,1 odstotka glasov oziroma 23 poslanskimi mandati. V parlamentu bosta dve novinki. Prva je stranka Team Stronach, ki je osvojila 5,8 odstotka glasov (11 poslanskih mandatov), druga pa liberalna stranka Neos, ki je s 5,2-odstotno podporo prišla do 10 poslanskih sedežev.

Iz parlamenta je izpadla stranka Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ), ki jo je ustanovil pokojni deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider. Stranka je prejela 3,6 odstotka glasov, s čimer ni dosegla štiriodstotnega praga za vstop v parlament.

Najslabše po drugi svetovni vojni
V SPÖ-ju slavijo, čeprav so dosegli najslabši volilni izid po drugi svetovni vojni. Prvo mesto "ni samoumevno", je ob še ne dokončno preštetih glasovih poudaril dozdajšnji avstrijski kancler Werner Faymann, ki je izrazil zadovoljstvo z rezultati in izrekel "veliko zahvalo" volivcem. Prvi mož SPÖ-ja je ob tem napovedal, da bo, če bo dobil nalogo sestaviti vlado, začel pogajanja z ÖVP-jem.

V nagovoru privržencem je nato poudaril, da bo, kot je obljubil, Avstrijo še naprej vodil "z zanesljivo roko". Zgradil bo "stabilno vlado brez FPÖ-ja", na prvem mestu pa bo ohranil politiko zaposlovanja. "Ko gre ljudem dobro, gre dobro tudi gospodarstvu," je še poudaril.

Z drugim mestom se bo očitno še naprej moral zadovoljiti vodilni kandidat ÖVP-ja Michael Spindelegger, ki ni skrival želje po kanclerskem stolčku. 53-letnik je sicer napovedal, da bo odstopil, če se njegova stranka uvrsti na tretje mesto, kar pa mu bo očitno prihranjeno. Za zdaj pa vse kaže, da se bo moral sprijazniti z novimi leti v senci Faymanna.

Vlada s svobodnjaki?
Mogoče bi sicer bilo, da bi ÖVP sestavil vlado s svobodnjaki in stranko Team Stronach ali Neos, kar pa je precej neverjetno. Vseeno pa si je stranka danes pustila vse možnosti odprte. Koalicijskih pogovorov si medtem želijo svobodnjaki (FPÖ). Na SPÖ-ju je, da stopijo zunaj svojih okvirov, je poudaril generalni sekretar svobodnjakov Herbert Kickl. Prvi mož stranke Heinz-Christian Strache pa je 22-odstotno podporo in prvo mesto na avstrijskem Štajerskem označil za "neverjetno velik korak naprej" za svojo stranko.

Pri Zelenih so bili po objavi izidov vzporednih volitev zadovoljni, čeprav se z okoli 11,5-odstotno podporo niso približali FPÖ-ju in tudi niso dosegli zastavljenega 15-odstotnega cilja. Tudi v stranki Team Stronach so imeli velike ambicije, a so na koncu vseeno veseli, da se jim je uspelo prebiti v parlament. "Je, kakor je," je v prvem odzivu dejal ustanovitelj stranke Frank Stronach. "Smo v parlamentu. Vrata so zdaj odprta," je poudaril in dodal, da je zadovoljen, čeprav je pričakoval "nekoliko drugačen" izid.

Navdušeni so v centrali stranke Neos. Njen ustanovitelj Matthias Strolz je dejal, da je stranki uspel "projekt stoletja". Pripomnil je tudi, da bi se morali v SPÖ-ju in ÖVP-ju vprašati, ali ni "koalicija poražencev morda napačno sporočilo". Na listi stranke se je v parlament uvrstila tudi koroška Slovenka Angelika Mlinar.

Avstrijci izvolili nov parlament
Avstrijci izvolili nov parlament