Prepoved nošenja naglavne rute bi veljala za deklice, stare do 10 let. Foto: EPA
Prepoved nošenja naglavne rute bi veljala za deklice, stare do 10 let. Foto: EPA
Sebastian Kurz
Kancler Kurz bo za prepoved potreboval podporo socialnih demokratov ali liberalcev. Foto: EPA

"Naš cilj se je spoprijeti s vsakršnim razvojem vzporednih družb v Avstriji," je dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz. Izraz "vzporedne družbe" je po poročanju Reutersa Kurz uporabil za oznako domnevne grožnje, ki naj bi jo nekateri muslimani predstavljali tradicionalni kulturi v državi. "Del tega je seveda tudi to, da deklice nosijo naglavno ruto v vrtcih ali osnovnih šolah," je dejal Kurz. Če bi se načrt prelevil v zakonodajo, bi prepoved veljala za deklice, stare do 10 let.

Številni muslimani sicer verjamejo, da njihova vera nalaga deklicam, da nosijo naglavno ruto od pubertete naprej. Pred tem obdobjem deklice le redko nosijo rute.

Na tiskovni konferenci skupaj s podkanclerjem Heinzem-Christianom Strachejem, predsednikom koalicijskih skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ), je Kurz dejal, da menijo, da obstaja težava v šolah, pri čemer ni trditve podkrepil z nobenimi podatki.

"Kar lahko povem, je, da gre za naraščajoč pojav. Pred nekaj desetletji tega ni bilo v Avstriji, zdaj pa se pojavlja predvsem v islamskih vrtcih, pa tudi v nekaterih javnih ustanovah na Dunaju in v drugih mestih," je dejal Kurz, ki je napovedal pripravo predloga zakona.

Da bi se prepoved naglavnih rut v vrtcih, ki jih upravljajo pokrajine, uveljavila, potrebuje vlada dvotretjinsko podporo v parlamentu, torej tudi podporo bodisi Socialnih demokratov bodisi liberalne stranke Neos. Socialni demokrati niso izključili sodelovanja pri tem vprašanju, v Neosu pa so dejali, da bodo pregledali besedilo predstavljenega predloga.

Pokrivanje obraza že prepovedali
Predhodna koalicija socialnih demokratov in Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) zdajšnjega kanclerja je sicer sprejela zakon, ki prepoveduje pokrivanje obraza, vključno z muslimanskim pokrivalom, na javnih mestih. Zakon pa ni prepovedal nošenja naglavnih rut za ženske in dekleta.

Prejšnja koalicija je razmišljala o prepovedi nošenja naglavnih rut za učitelje, a so načrt opustili po razpravi o verskih simbolih v šolah, v katerih v učilnicah pogosto še vedno visijo katoliški križi.