Azija z Oceanijo
(2)
Lee Myung-bak mora za 15 let v zapor. Foto: Reuters

Dodaj v

Nekdanji predsednik Južne Koreje obsojen na 15 let zapora

Obsojeni že trije nekdanji predsedniki
5. oktober 2018 ob 11:07
Seul - MMC RTV SLO, STA

Sodišče v Seulu je odločilo, da je nekdanji južnokorejski predsednik Lee Myung-bak kriv podkupovanja, poneverbe in zlorabe položaja.

Zaradi korupcije je bil obsojen na 15 let zapora, plačati pa bo moral tudi 13 milijard vonov globe, kar je 10 milijonov evrov. 76-letnik, ki je bil predsednik Južne Koreje v letih 2008 in 2013, zaradi bolezni ni bil navzoč ob izreku kazni. Po njegovih besedah je obsodba politično motivirana.

"Glede na vse okoliščine je bila stroga kazen za obdolženca neizogibna," je dejal sodnik. Obtožnica s 16 točkami je bila proti Leeju vložena aprila. Sodišče je ugotovilo, da je bil Lee dejanski lastnik podjetja za proizvodnjo avtomobilskih delov, za katero je trdil, da je bratovo. Prek tega podjetja je vodil črne sklade, vredne 24 milijard vonov.

Obsojeni že trije nekdanji predsedniki
Sodišče je prav tako odločilo, da je kriv prejema skoraj šest milijard vonov od družbe Samsung Electronics v zameno za pomilostitev njenega prvega moža Lee Kun-heeja, ki je obsojen zaradi utaje davkov. Tako Samsung kot Lee sta zanikala obtožbe.

Lee je zadnji v vrsti nekdanjih južnokorejskih predsednikov, ki so končali za zapahi. Njegova naslednica Park Geun-hye je bila letos zaradi korupcije in zlorabe položaja obsojena na 33 let zapora. Pred njo sta bila nekdanja predsednika Chun Doo-whan in Roh Tae-woo v 90. letih prejšnjega stoletja obsojena zaradi izdaje in korupcije.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
audiac
# 05.10.2018 ob 14:48
Potem je samo vprašanje časa,kdaj bomo videli v zaporu zdajšnjega predsednika Mun Džeja.Bomo rekli,da je v J.Koreji odhod nekd.predsednikov v zapor že kar tradicionalen :))
enix
# 05.10.2018 ob 14:18
zgleda da se plusi in minusi v J Koreji ne anulirajo
Kazalo