Parkovi so kazen izrekli v odsotnosti, saj ni hotela priti na sodišče. Foto: Reuters
Parkovi so kazen izrekli v odsotnosti, saj ni hotela priti na sodišče. Foto: Reuters

Parkova je bila prva ženska na položaju južnokorejskega predsednika, odstavljena pa je bila lani po množičnih protestih, ki so izbruhnili zaradi korupcijskega škandala, v katerega je bila poleg nje vpletena še njena zaupnica Choi Soon Sil.

Sodnik je Parkovi kazen izrekel v odsotnosti, saj ni želela priti na sodišče. V tem primeru jo je obtožnica bremenila prisvajanja sredstev nacionalne obveščevalne službe in neprimernega posredovanja pri izbiri kandidatov njene stranke za parlamentarne volitve leta 2016.

Sodišče ji je prisodilo šest let zapora, ker si je prisvojila 3,3 milijarde vonov (2,5 milijona evrov) sredstev obveščevalne službe, in dve leti za kršitev volilne zakonodaje.

V Južni Koreji se zaporne kazni seštevajo, kar pomeni, da bo morala 66-letna Parkova za zapahi preživeti 32 let.

Parkova ni prva nekdanja južnokorejska predsednica, ki je bila obsojena zaradi kaznivih dejanj. Pred njo sta bila v 90. letih prejšnjega stoletja zaradi izdaje in korupcije obsojena bivša predsednika Chun Doo-hwan in Roh Tae-woo.

Tudi predhodnik Parkove Lee Myung-bak je trenutno v priporu. Aprila je bila proti njemu vložena obtožnica zaradi korupcije.