Azija z Oceanijo
Nova visoka komisarka ZN za človekove pravice je poleg tega tudi pozvala k vzpostavitvi novega mehanizma, ki bi bil pristojen za pripravo kazenskih obtožb proti odgovornim za genocid nad muslimansko manjšino Rohingya v Mjanmaru. Foto: Reuters
Bangladeš
Rohingi v Bangladešu: zasilna zatočišča, v katerih primanjkuje vsega: oblačil, hrane, vode in zdravstvene oskrbe. Foto: Reuters

Dodaj v

Nova komisarka podpira mehanizem za preiskavo dogajanja v Mjanmaru

Kritična je bila zaradi postavljanja zidov na mejah
10. september 2018 ob 19:50
Ženeva - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Nova visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je pozvala k ustanovitvi novega, neodvisnega mehanizma, ki bi poiskal dokaze v zvezi z zločini nad mjanmarskimi Rohingi.

Neodvisna ekipa strokovnjakov Združenih narodov je pretekli mesec v poročilu zapisala, da obstajajo dokazi, da so bili izvedeni zločini zoper človečnost in vojni zločini in da obstajajo dokazi, ki kažejo na "namero o genocidu" mjanmarske vojske nad Rohingi. Strokovnjaki so poimensko navedli šest generalov, med njimi tudi vrhovnega poveljnika vojske.

"Podpiram prizadevanja držav članic tega sveta, da bi ustanovili neodvisen mednarodni mehanizem za Mjanmar, ki bi zbiral, ohranjal in analiziral dokaze o najhujših mednarodnih zločinih, da bi tako pospešili neodvisne in pravične sodne procese na nacionalnih in mednarodnih sodiščih," je dejala v govoru ob odprtju zasedanja Sveta ZN-a za človekove pravice v Ženevi.

Kot smo poročali, so pred letom dni mjanmarske vojaške enote brutalno zatrle upor v mjanmarski zvezni državi Rakajn, potem ko je Osvobodilna vojska Arakan Rohing napadla 30 policijskih postaj in vojaško oporišče. Zatem je izbruhnilo nasilje, pred katerim se je okoli 700.000 zateklo v sosednji Bangladeš.

V svojem prvem govoru, odkar je 1. septembra nastopila položaj visoke komisarke Združenih narodov za človekove pravice, je Michelle Bachelet dejala, da vse kaže, da se napadi in zatiranje v državi Rakajn nadaljujejo. Preiskovalci so prav tako našli indice usmrtitev, mučenja in spolnega nasilja zoper manjšine v zveznih državah Kačin in Šan.

Pozdravila odločitev ICC-ja
Visoka komisarka je tudi pozdravila odločitev tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) pretekli teden, da je ICC pristojen za razsojanje o primerih domnevnih deportacij Rohingov iz Mjanmara v Bangladeš kot možnih zločinov zoper človečnost. "To je zelo pomemben korak proti končanju nekaznovanosti in pomeni prepoznavanje neizmernega trpljenja Rohingov."

Podobne mehanizme so ustanovili tudi za preiskovanje zločinov v Siriji, novoustanovljeni mehanizem pa bi dopolnjeval in podprl preliminarne preiskave tožilstva ICC-ja, je pojasnila Bacheletova. "Pozivam Svet, naj sprejme resolucijo in zadevo preda v Generalno skupščino ZN-a, da bi ta podprla nastanek takšnega mehanizma."

Mjanmarska vlada zanika, da je zagrešila zločine nad Rohingi, in vztraja, da je vojska izvedla upravičene akcije zoper oborožence. Doslej je zavračala možnost sodelovanja z mednarodnim sodiščem.

Politika priseljevanja naj temelji na resničnosti, in ne na paniki
V svojem govoru je tudi dejala, da prizadevanja vlad, da bi omejile priseljevanje, ne rešujejo migracijske krize, ampak povzročajo nova sovraštva. "V interesu vsake države je sprejeti politiko priseljevanja, ki bo temeljila na realnosti, in ne na paniki," je dejala nekdanja čilska predsednica.

Kritična je bila zaradi postavljanja zidov na mejah, ločevanja družin priseljencev in spodbujanja sovraštva proti migrantom. "Take politike nikomur ne ponujajo dolgoročnih rešitev, temveč le še več sovraštva, bede, trpljenja in kaosa," je dejala Bacheletova, ki je septembra na položaju visokega komisarja ZN za človekove pravice nasledila Jordanca Zeida Raada Al Huseina. Ob njenem nastopu je generalni sekretar ZN Antonio Guterres poudaril, da položaj prevzema v času, ko sta sovraštvo in neenakost v porastu.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 10.09.2018 ob 21:09
Michelle Bachelet je pozvala k ustanovitvi novega, neodvisnega mehanizma

Uf , to se bo kar trlo neodvisnih strokovnjakov - od Sirskega observatorija za človekove pravice do britanskih gurujev novičoka ter nizozemskih MH17-vedeževalcev, če naštejem samo nekatere izmed najbolj usposobljenih in najmanj pristranskih.
Bivši uporabnik
# 10.09.2018 ob 22:01
Rohing niso marali v Bangladešu, pa so ilegalno prešli v Mjanmar. In tam začeli pobijati hindujce, ker muslimani tako verujejo, da lahko pobijajo vse, ki ne verujejo v Alaha. Me res zanima koliko levičarjev in willkomerjev bo prestopilo v islam, da ohranijo svojo pozicijo. In gospa je visoko pozicionorana v tej čudni organizaciji, naj prepriča islamske države, da sprejmejo vse islamske bergunce in migrante, tudi Rohinge. Koliko takih migrantov in beguncev gostita Saudska bArabiks in Quatar?
Aprila
# 10.09.2018 ob 21:18
Seveda bo nova visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet enake mehanizme uporablila tudi za preiskovanje zločinov v Jemnu, ter za preiskovanje zločinov ki se nad majšinami izvajajo v Egiptu, Pakistanu, ipd, a ne.

Ter, ker je kritična zaradi postavljanja zidov na mejah, ter v odporu do ilegalnih migrantov in nasprotovanju ilegalnih vstopov v države vidi ločevanja družin priseljencev in spodbujanja sovraštva proti migrantom, predvidevam da bo vodila z vzgledom ter s svojega doma in drugih nepremičnin odstranila ograje in vhodna vrata, ter v svoj dom in na svoje stroške vzela saj eno migrantsko družino.
patriot1970
# 10.09.2018 ob 20:58
"Kritična je bila zaradi postavljanja zidov na mejah, ločevanja družin priseljencev in spodbujanja sovraštva proti migrantom"

Če ni zidov na mejah,...tudi mej in mejnih prehodov ne potrebujemo. Do sociale v Evropi je pa upravičen ves muslimanski živelj!?
patriot1970
# 10.09.2018 ob 20:55
Michelle Bachelet je pozvala k ustanovitvi novega, neodvisnega mehanizma, ki bi poiskal dokaze v zvezi z zločini nad mjanmarskimi Rohingi.

....,ki bi poiskal dokaze??? Glede na vaše dosedanje članke o Mjanmaru, ni več potrebno iskati dokazov,..saj so vsi zločini evidentirani v "objektivnih, nepristranskih" člankih MMC-ja!?

Nedvomno bi bilo potrebno pred sodišče pripeljati za pokol na Hindujci odgovorne Rohingje! S tem komisarka verjetno ne bo izgubljala časa!?

http://www.rtvslo.si/svet/azija-z-oceanijo/amnesty-international-oborozeni-rohingi-v-mjanmaru-izvedli-pokol-hindujcev/455831
aljaz26
# 10.09.2018 ob 20:17
Deluje zelo nepristransko...not.
audiac
# 10.09.2018 ob 21:06
Tudi s tole teto Bachelet ne bo na žalost nič.Drugače povedano isto kot s predhodnikom Zeidom Al Huseinom.O Mjanmaru se je na široko razgovorila,še občutno večjo humanitarno katastrofo v Jemnu in z njo povezane S.Barabijo&Co.pa (prosto po Zeidu) še omenila ni!Žalost od visokih komisarjev.Negativna kontinuiteta se nadaljuje v nedogled.
HOR
# 10.09.2018 ob 21:34
Nova visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je pozvala k ustanovitvi novega, neodvisnega mehanizma, ki bi poiskal dokaze v zvezi z zločini nad mjanmarskimi Rohingi.


Tudi v Jemnu je potrebno poiskati dokaze v zvezi z zločini nad Jemenci...
In v Južnem Sudanu v zvezi z zločini genocida nad Nubami...
Zlobni škrat
# 10.09.2018 ob 20:51
Pa kje najdejo te Chaveze.
mali_piscek
# 11.09.2018 ob 06:28
Torej ženska zagovarja neomejeno priseljevanje in zasedanje tujega ozemlja. Takšno razmišljanje vodi samo v konflikt. Ljudi je vse več, ozemlje je omejeno in vsakdo normalen bo branil vire od katerih živi.
HOR
# 11.09.2018 ob 00:56
@Sting-RAY
# 10.09.2018 ob 23:43

...
Dokument OZN govori o nadomestitvi manjkajočih zaradi nižje rodnosti ne pa vseh evropejcev v EU in to s 300000 na leto kar je 3 milijone na 10 let in torej 16,5 milijonov v 55 letih, kar je le par % EU populacije v 55 letih (od 1995 - 2050)...
Kakšna zamenjava...!???
HOR
# 11.09.2018 ob 00:48
@lemur
# 10.09.2018 ob 21:46
@HOR
"...Prosim ne bit drugi @cairns in preberi origibalno izjavo komisarke, kjer naslavlja tudi problem Jemna. Hvala..."

V članku tukaj to ni omenjeno...
Pa + za njo, če naslavlja tudi tovrstne probleme Jemna...
lemur
# 10.09.2018 ob 21:50
Addendum: Nube v Južnem Sudanu?
Pigglet
# 15.09.2018 ob 22:45
Pa še nekaj. Ni ga socialnega sistema, ki bo to prenesel. Davke se bo zviševalo v nedogled, nato pa... v imenu humanosti najverjetneje vojna. Zakaj že? Zaradi "uvoza" pretirane natalitete v Afriki in na Bližnjem vzhodu.
Pigglet
# 15.09.2018 ob 22:39
@HOR
Pozabljate na 4-5krat višjo nataliteto teh priseljenih skupin, ki se ob vsej sociali počutijo popolnoma dobro. Nataliteta pa pade šele po dveh do treh generacijah, torej omenjenih 55 ih letih. In ker ne migrirajo ostareli, bo ta številka v letu 2050 bliže 100-120 milijonov
"tapravovernih" v Evropi-dodatno!!!
HOR
# 11.09.2018 ob 00:43
@lemur
# 10.09.2018 ob 21:50
"...Addendum: Nube v Južnem Sudanu?..."


OK - na jugu Sudana...
lemur
# 10.09.2018 ob 23:53
@Hopi in @Sting-RAY

Pa kaj vidva kadita?
Hopi
# 10.09.2018 ob 22:10
Eh, take finte nastavljenih plačancev - tokrat ženski plačanec
- sploh ni vredno spremljati.
Zopet ena finta od vojnih CIA/MI6/Mosad/NATO - StaroNacistično
Imperialističnih zločincev.

Se vidi, da so v ozadju zgolj onemogli vojnozločinski starčki.
Niti ene spodobne false flag niso več sposobni sestaviti.

Pa ravno jutri 11/9 imajo ti zločinci obletnico uspešnega rušenja
dvojčkov.
Sting-RAY
# 10.09.2018 ob 23:43
Izjemno zanimiva tema. Hvala uredništvu, da ste jo kot tako prepoznali in postavili na prvo stran.

Od same propagande mi je kar solzica stopila v oči.

Politika priseljevanja naj temelji na resničnosti, in ne na paniki
V svojem govoru je tudi dejala, da prizadevanja vlad, da bi omejile priseljevanje, ne rešujejo migracijske krize, ampak povzročajo nova sovraštva. "V interesu vsake države je sprejeti politiko priseljevanja, ki bo temeljila na realnosti, in ne na paniki," je dejala nekdanja čilska predsednica.

Kritična je bila zaradi postavljanja zidov na mejah, ločevanja družin priseljencev in spodbujanja sovraštva proti migrantom. "Take politike nikomur ne ponujajo dolgoročnih rešitev, temveč le še več sovraštva, bede, trpljenja in kaosa,"


Visoko Komisarko Združenih Narodov bi na tem mestu, če si seveda to lahko dovolim povprašal kaj meni o trenutni definiciji genocida

https://sl.wikipedia.org/wiki/Genocid

http://www.preventgenocide.org/genocide/officialtext-printerfriendly.htm
v povezavi z študijo Združenih Narodov UNHCR iz leta 2001 z naslovom Nadomestitvena Migracija,
http://www.un.org/esa/population/publications/migration/migration.htm

v kateri je do številke presenetljivo natančno izračunano koliko migrantov tretjega sveta mora priti v Evropo, da Evropejce nadomesti.
+2
-0
Sting-RAY

# 10.09.2018 ob 22:29
Jaz se z Visoko Komisarko strinjam predvsem v tej točki:

Politika priseljevanja naj temelji na resničnosti,

Zato se mi zdi pomembno izpostaviti, da so Združeni Narodi že leta 2001, to je 14 let pred tako imenovano "migrantsko krizo" do številke natančno izračunali koliko migrantov je treba v Evropo uvoziti, da bodo obstoječe Evropske narode nadomestili.

glede na situacijo s katero se Evropejci v tem trenutku soočamo, ko nam v državo prek luknjasto varovane meje, ki se namenoma pušča prepustna v Evropo vsak dan preide okoli 800-1000 migrantov tretjega sveta, od katerih je približno 80-100 ujetih in zaprosijo za "mednarodno" zaščito v Sloveniji.

Človek se res zamisli nad tem, da imajo več pravic in višjo rodnost kot domorodci.
Res.se vpraša če je v ozadju resnično nadomestitev domorodcev o kateri govori študija iz leta 2001.

Visoka Komisarka iz Čila bo spoznala, da se Slovenci, kot je že vidno v primeru g. Šiška ne strinjamo z lastno nadomestitvijo, nad njo pa niso najbolj navdušeni niti ostali Evropejci, zamenjavo katerih načrtujejo Združeni Narodi v študiji Replacement Migration iz leta 2001.

Visoka Komisarka iz Čila bi še najbolje storila če ostane v Čilu in se ukvarja z problemi Čilencev, namesto da se ukvarja z migracijo v Evropo in Rohingami. Ne pri enih ne pri drugih ni dobrodošla, niti niso katerikoli člani organizacije, ki jo zastopa.
Spregledali smo, da se nam promovira splav, lgbt, droge, promiskuiteta, družbena odtujenost, načrtno uničuje rodnost, družina obenem pa uvaža ljudi, ki naj bi nas preko visoke rodnosti, nasprotovanju omenjemu razkroju družbe in pripadnosti družini nadomestili
Slovenci smo na tem koščku raja skozi tisočletja viharjev obstali zaradi borbe, inteligence in iznajdljivosti v obraz vseh, ki so nas in nas v tem trenutku nameravajo uničiti.
Osti Jarej
lemur
# 10.09.2018 ob 21:46
@HOR

Prosim ne bit drugi @cairns in preberi origibalno izjavo komisarke, kjer naslavlja tudi problem Jemna. Hvala
Kazalo