Azija z Oceanijo
Narongsak Osottanakorn
Vodja reševalcev in guverner pokrajine Čhjang Raj, Narongsak Osottanakorn, je na novinarski konferenci sporočil, da so štirje dečki, ki so jih rešili, v dobrem stanju. Foto: Reuters
Reševalni avto
Doslej so v bolnišnico varno prepeljali štiri dečke. Foto: Reuters
Tajska
V reševalni akciji sodeluje 1.000 ljudi. Foto: Reuters
Reševalci
Reševalci med iskanjem alternativnega vhoda v jamo. Foto: Reuters
Sorodniki ujetih dečkov
Sorodniki ujetih dečkov pozorno spremljajo razvoj dogodkov. Foto: Reuters
VIDEO
Reševanje dečkov iz tajsk...
VIDEO
Začelo se je nevarno reše...

Dodaj v

Vodja reševanja na Tajskem: Štirje rešeni dečki v dobrem zdravstvenem stanju

Reševanje se bo nadaljevalo v ponedeljek
8. julij 2018 ob 07:33,
zadnji poseg: 8. julij 2018 ob 17:33
Bangkok - MMC RTV SLO, Reuters, STA

V zahtevni reševalni operaciji na Tajskem so reševalci rešili štiri dečke. Reševanje preostalih osmih dečkov in njihovega trenerja, ki so že 14 dni ujeti v poplavljeni jami, se bo nadaljevalo v ponedeljek.

Pripadnik tajske reševalne službe je sprva za Reuters sporočil, da so iz jame rešili šest dečkov. Vodja reševalne akcije, guverner pokrajine Čang Raj (Chang Rai) Narongsak Osotanakorn, je na novinarski konferenci nato sporočil, da so iz jame rešili štiri dečke v dobrem zdravstvenem stanju.

Reševalci potrebujejo od 10 do 20 ur, da se pripravijo na novo reševalno akcijo, med drugim morajo obnoviti zaloge kisika, zato se bo reševanje nadaljevalo v ponedeljek. Na območju se je že začelo obilno deževje, napovedano tudi za prihodnje dni, ki bi lahko znova povzročilo dvig gladine vode v jami in otežilo reševanje.

Rešene štiri fante so nemudoma prepeljali v bolnišnico, tri s helikopterjem, enega z rešilnim vozilom. Prvega so iz jame rešili ob 14.40 po srednjeevropskem času. Reševanje je potekalo hitreje, kot so pričakovali. Za celotno akcijo so porabili deset minut manj kot na vajah, tiskovno konferenco po reševanju povzema CNN.

Preostalih osem dečkov in njihov 25-letni trener so še naprej na skalni polici, približno štiri kilometre od edinega izhoda iz jame.

Potek reševanja
Avstralski zdravnik je v soboto dečke pregledal in določil, da bodo najprej rešili najšibkejše. Reševanje se je nato začelo ob 5. uri po srednjeevropskem času. Vsakega dečka sta spremljala po dva potapljača, saj nihče izmed ujetih nima izkušenj s potapljanjem, številni pa ne znajo niti plavati. Med potapljanjem so nosili celo obrazne maske, ki so lažje obvladljive za novince, kisikovo jeklenko pa naj bi za dečka nosil potapljač pred njim. Prav tako so reševalci po jami napeljali vrv, ki jim služi za orientacijo.

Več potapljačev je bilo razporejenih na prvem – najnevarnejšem – kilometru poti, v katerem so morali dečki premagati popolnoma poplavljene predele z nično vidljivostjo in ozka grla. Najožje grlo približno na polovici poti je široko le 60 centimetrov. Po tem ozkem prehodu so dečki prispeli v sobano, ki jo potapljači uporabljajo za svojo bazo. Tu so se spočili in se odpravili na lažji del poti, peš do izhoda iz jame.

Pred jamo dečke je dečke pričakalo 13 reševalnih ekip, za vsakega dečka po ena. Vse ekipe so opremljene s helikopterji, s katerimi so dečke prepeljali v 70 kilometrov oddaljeno bolnišnico, kjer je čakalo pet zdravnikov, še dodatnih 30 je v pripravljenosti.

Izkušeni potapljači za celotno pot v obe smeri potrebujejo 11 ur, predvidevali pa so, da bo prav toliko ur trajala pot od točke, kjer je nogometna ekipa, do zunanjosti, vendar jim je prve dečke uspelo rešiti nekoliko hitreje.

Po poročanju časopisa Bangkok Post, ki ga povzema nemška tiskovna agencija DPA, naj bi dečke in trenerja prvotno razdelili v štiri skupine. Najprej naj bi se na pot proti izhodu odpravila skupina štirih dečkov, nato naj bi sledili dve skupini, v kateri bodo po trije dečki, v zadnji skupini pa bodo dva dečka in trener.

Starši so ujetim dečkom odpisali na njihova pisma in jih skušali potolažiti ter opogumiti pred reševalno akcijo.

25-letnemu trenerju so sporočili, naj se ne krivi za situacijo in da nanj niso jezni. Trener se jim je predtem v pismu opravičil, poroča Guardian.

Bitka s časom
Reševalci bijejo bitko s časom. Medtem ko poskušajo izkoristiti najnižji nivo vode v jami v zadnjih dneh – zaradi česar je več soban v jami zdaj prehodnih –, je sinoči območje zajelo močno deževje, ki je napovedano tudi za prihodnje dni.

Vodja reševalne akcije je pred začetkom reševanja sporočil, da "ni roka" glede poteka reševanja in da bi lahko operacija trajala več dni, lahko pa bi jo tudi kadar koli prekinili. Generalmajor tajske vojske Čalongčaj Čaijakorn je ocenil, da bi lahko reševanje trajalo od dva do tri dni. Veliko je odvisno od vremena, je dodal. Guverner je še dejal, da so napovedane nove padavine, in če bodo čakali, bodo morali znova črpati vodo iz jame.

Tajski potapljači zavezani, da bodo dečke rešili
Skupina tajskih potapljačev, ki sodeluje pri reševanju, je prek družbenega omrežja Facebook objavila svojo zavezo, da bodo varno rešili vse dečke. Na spletni strani tajskih vojaških potapljačev so tako objavili skupinsko fotografijo, ki naj bi ponazarjala njihovo odločenost in skupinski duh.

"Mi – tajska in mednarodna skupina bomo Wild Boars pripeljali domov," so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA poleg fotografije objavili potapljači. Wild Boars (Divje svinje) je vzdevek mladih nogometašev, ki so v poplavljeni jami na severu Tajske ujeti že od 23. junija.

Spomnimo, pred dvema dnevoma je med dovajanjem kisika ujeti skupini umrl 38-letni tajski potapljač. Bil je nekdanji mornariški potapljač, ki je mornarico sicer zapustil, a se kljub temu priključil akciji reševanja. V reševanje je skupno vključenih okoli 1.000 ljudi.

A. K. K., B. V., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Applecore
# 08.07.2018 ob 07:44
Srečno!
Uomo Tigre
# 08.07.2018 ob 07:52
Držimo pesti!
Olorin
# 08.07.2018 ob 07:50
Pa pogumno!
mfm16
# 08.07.2018 ob 07:58
Srečno vsem, tako dečkom kot reševalcem!
bansh
# 08.07.2018 ob 09:09
otroci v teh letih so najboljsi za potapljanje, prilagajajo se veliko hitreje kot odrasli in tudi učenje potapljanja jim gre zelo dobro in hitro. Predvidevam da so jih učili do sedaj dihati in tehnike izenačevanja in po določenem času se telo ne odziva več stresno na vodno okolje.
glede konfiguracije pa je en potapljac spredaj in obrnjen nazaj (plava nazaj) in en zadaj, otrok pa je lahko na dolgi cevi ne potrebuje niti jeklenke, če je moznost full face maske bi bilo se lazje saj bi lahko dihali skozi nos. Resitev je dokaj dobra, saj je naloga dečka samo da diha in morebiti izenacuje za ostalo poskrbijo njegovi vodniki. Vseeno pa good luck.
falco
# 08.07.2018 ob 09:50
@severnik
No way, da tole uspe. Že plavalce je včasih strah vode, kaj šele potapljanja. Nekateri doživijo napsd utesnjenosti že ko si dajo masko na glavo. Se videl precej tega.
In neplavalci bodo šli s potapljaško opremo po jamskih rovih (nobene primerjave s potopi v karibih, zato moraš narediti kar veliko različnih tečajev, da se greš lahko potapljat v jamo). In da to še ni vse, je potrebno na eni točki še sneti potapljaško opreme. S tem imajo težave še tečajniki v bazenu.

Ne vem no, ne izgleda mi obetavno.


Po mojem fantiči ne bodo imeli svoje jeklenke, ampak bodo "priklopljeni" na oktopus enega od spremljevalnih potapljačev.
Tudi mislim, da so po vsem, kar so doživeli, že toliko utrjeni, da bodo (vsaj v večini) zmogli premagati strah in narediti še ta zadnji korak.

Srečno!!
falco
# 08.07.2018 ob 17:16
Ne vem, pod katerim člankom na tem forumu sem prebrala TOLIKO pozitivnih komentarjev kot tu :)
anjago2
# 08.07.2018 ob 09:32
kot bivši mornariški potapljač upam, da je špaga dobro pritrjena...... good luck pubeci
Pjanc
# 08.07.2018 ob 15:39
Ti reševalci si zaslužijo vse pohvale tega sveta. Tvegajo svoje življenje, da rešijo druge. Verjamem, da se jim bodo primerno zahvalili, čeprav verjamem tudi v to, da je največja zahvala videti otroka vrnjenega v objemu staršev!
Bivši uporabnik
# 08.07.2018 ob 09:32
Kisikovo bombo?

Lahko bi vedeli, da je v jeklenki zrak in ne kisik,
Bivši uporabnik
# 08.07.2018 ob 14:48
Človek človeku prijatelj!
gospod iskreni
# 08.07.2018 ob 14:12
Neverjetno delo potapljačev. Vrsto let sem se potapljal pa vem kako strašljivo je 6 urno potapljanje v takih razmerah. Neverjetno delo, vredno nagrade najvisje kova.
Orli
# 08.07.2018 ob 09:29
Fantje pogumno
Pjanc
# 08.07.2018 ob 09:13
Se je pa včeraj na površju poškodovalo še 6 oseb. Srečno vsem! Tole spremljam iz ure v uro in čakam na najboljše novice.
reorah
# 08.07.2018 ob 08:37
Joj, današnji dan bo pa napet in z mislimi ves čas pri reševanju! Dajmo, fantje, zdržite, vsi smo z vami!!!!!
bori
# 08.07.2018 ob 12:28
severnik, # 08.07.2018 ob 08:44
No way, da tole uspe. Že plavalce je včasih strah vode, kaj šele potapljanja. Nekateri doživijo napsd utesnjenosti že ko si dajo masko na glavo. Se videl precej tega.

Človek se zelo spremeni v podobnih okoliščinah. Zelo. In nezavedno naredi nemogoče stvari. Srečno. Bodimo z njimi s pozitivnimi mislimi.
lexani89
# 08.07.2018 ob 17:03
6 ur poti v vsako smer? pa pod vodo tud? omg..težko predstavljivo..no ja sej bo film pa bomo vidl..
Ramus
# 08.07.2018 ob 14:40
Bravo, vsa čast potapljačem!!! Resnično držimo pesti za vse!
eMZe
# 08.07.2018 ob 18:07
@mikitr
Dokler je bila jama suha, je bila za mlade nogometaše to mala malca. Itak vsak dan pretečejo 10 km, pa hoja 8 km po zahtevnem terenu ni neka blazna naloga.
Sem presenečen, da jih tako malo zna plavati. Če bi se to zgodilo pri nas, bi bil večji kažin. Tam ima voda v jami 22 do 26 stopinj, pri nas pa kakih 10 stopinj manj.
severnik
# 08.07.2018 ob 17:47
Izkušeni potapljači za celotno pot v obe smeri potrebujejo 11 ur

Adijo pamet...krut podatek.
Pjanc
# 08.07.2018 ob 17:23
Bolje da si reševalci odpočijejo in preverijo opremo ter nadaljujejo 100% zbrani!
gospod iskreni
# 08.07.2018 ob 15:36
Glavna sta britanca, proglasena kot najboljsa potapljaca na svetu. Lepo res
oliva
# 08.07.2018 ob 15:29
"Rešili že šest dečkov..."

Bravo!
To je že polovica?!
Kakšna dogodivščina, do konca življenja je ne bodo pozabili in najbrž vsi, ki so sodelovali.
Žal ni šlo brez smrtne žrtve... :(
Upam, da čimprej rešijo še preostale, pred novim deževjem in zalitjem...
SREČNO!
falco
# 08.07.2018 ob 13:19
Šli so raziskovati jamo, ko jih je nenadoma zalila voda (kot je ziga_tzn že pravilno ugotovil, je jamo zalilo s čistega mira, nevarno je praviloma šele julija, oni so šli notri 23. junija). Pred vodo so se umikali globlje in globlje v jamo in nazadnje občičali na peščeni sipini, kjer so jih našli potapljači.

Nedolžen izlet, ki se je spremenil v pustolovščino, ki se, upajmo, ne bo spremenila v tragedijo. Splet okoliščin, mogoče nekoliko neprevidnosti in nepremišljenosti s strani trenerja, vendar nič takega, da bi ga bilo treba pribijati na križ. Odrasli pogosto in še na hujše načine spravljajo otroke v nevarnost, ampak dokler se nič ne zgodi, se noben ne obregne ob to.
marjan1953
# 08.07.2018 ob 12:11
Pri tej težki zgodbi človek lahko napiše le: " Srečno vsem!"
maja kibira
# 08.07.2018 ob 09:36
Srecno fantje!!
deyco
# 08.07.2018 ob 18:02
Ne morem verjet! Ko te takšna novica gane do kosti! Bravi ekipa, neverjetno reševanje!
polarni123
# 08.07.2018 ob 16:52
Globoko spoštovanje do reševalcev. Bravo. Še je upanje za ta svet
gospod iskreni
# 08.07.2018 ob 14:30
Baje da že 4 zunaj. Noro početje reševalnih ekip. Ne najdem besed
KLIPAN
# 08.07.2018 ob 09:36
Držim pesti.
Pjanc
# 08.07.2018 ob 16:27
URADNO: rešeni štirje, reševalci totalno izmučeni.
Kulman
# 08.07.2018 ob 13:32
Trije fantje so že iz jame.
Povezava:
ali https://twitter.com/RichardBarrow/status/1015861765878534144
seba goričan
# 08.07.2018 ob 09:51
Srečno fantje
kapljač
# 08.07.2018 ob 15:32
Človek človeku prijatelj!
-------------------
Ja! "Človek človeku človek"
gospod iskreni
# 08.07.2018 ob 14:59
Koliko neke mirnosti pri potapljačih je potrebno. Cista kontrola uma in duha. Stvar je mnogo hujsa kot si jo vecina ljudi predstavlja. Sem se potapljal po jamah trikrat, to je za izkusene potapljace hudicevo tezko. Ker ne vidis, vse je ozko, ne mores se odzvati na kaj nepričakovanega. Biti 6 ur v takih razmerah, male otroke pomirjati, jih spodbujati in uciti potapljati, to je pa na meji znanstvene fantastike. Človek je zmožen neverjetnih stvari
actimel
# 08.07.2018 ob 14:54
Res vsa čast reševalcem....

Na BBCju so slike in shema jame in se vidi kako zapleteno je vse skupaj.

Da ne govorim o tem, da je že navaden 4km sprehod po ravnem kar solidno razgibavanje. Tu pa morajo 1 km preplavat pod vodo (na nekaterih delih se dobesedno rint skozi luknje -pod vodo), ostalo pa prehodit po spolzkem jamskem terenu, ki ni ravno sprehajalna potka.

Pri tem da nekateri od otrok menda niti plavat ne znajo dobro, so verjetno izčrpani od 9 dnevnega čakanja itd... reševalci pa tudi delajo na 200% - so morali parkrat it gor in dol že da so dostavili kisik, hrano, opremo... in vsakič je to trajalo 5 do 6h.

Vpršanje pa, če ni vseeno vse to "lažji del" vsega supaj. Ne glede na to kako težka je reševalna opracija, je moral bit taprvi del za otroke še mnogo težji - 9 dni sedet v temi in čakat... brez možnosti da se sam rešiš, brez da bi vedel če bodo reševalci sploh prišli.. ter da obenem veš, da če se bo voda zažela dvigovat, nimaš kam..
fah-q
# 08.07.2018 ob 22:10
čestitke reševalcem....to je podvig leta...
Ghurka
# 08.07.2018 ob 18:05
Upam,da rešijo vse in da bojo vsi zdravi,tudi vsi potapljači in vso osebje.Vso srečo želim.
Mihsss
# 08.07.2018 ob 18:02
Si ne predstavljam, kako grozljivo izgleda tam spodaj. Mene bi od tesnobe že zdavnaj pobralo.
slovenecnadunaju
# 08.07.2018 ob 16:58
manuchao
FIFA jih je že povabila na finale, je bilo danes na cnn.
oliva
# 08.07.2018 ob 15:31
In lepo je videti skrb in sodelovanje oz. vnemo po pomoči z vsega sveta!
daco1
# 08.07.2018 ob 13:40
Kako takšen dogodek poveže cel svet.Srečno vsem.
severnik
# 08.07.2018 ob 08:44
No way, da tole uspe. Že plavalce je včasih strah vode, kaj šele potapljanja. Nekateri doživijo napsd utesnjenosti že ko si dajo masko na glavo. Se videl precej tega.

In neplavalci bodo šli s potapljaško opremo po jamskih rovih (nobene primerjave s potopi v karibih, zato moraš narediti kar veliko različnih tečajev, da se greš lahko potapljat v jamo). In da to še ni vse, je potrebno na eni točki še sneti potapljaško opreme. S tem imajo težave še tečajniki v bazenu.

Ne vem no, ne izgleda mi obetavno.
gospod iskreni
# 08.07.2018 ob 16:32
Pa zmanjkalo jim je kisikovih jeklenk. Da so utrujeni pa seveda pricakovano
mmcuser
# 08.07.2018 ob 15:29
Zemljevid jame
coffeecup
# 08.07.2018 ob 14:17
Pridružujem se dobrim željam, pri tem pa lahko zgolj želimo in upamo, da se tako dečki, kot reševalci zdravi vrnejo na površje. Srečno!
kapljač
# 08.07.2018 ob 13:52
Vse je zaenkrat še neuradno, saj policija medijev ne spusti blizu jame. Upajmo, da so novice točne in zanesljive.
-----------------------------
Če je v takšnih momentih kdo v napoto in nadvse nezanesljiv partner so mediji. Poročevalci čakajo samo na dogodke, ki bi "pretresli svet", kar pa sploh ni dobro!
Točne novice bomo dobili , ko bo akcija končana. Do takrat , pa je bolje,d a se obremenjujeno s čim drugim, pomagat itak ne moremo! Tudi če se "žeremo" nismo nikomur pomagali., le sebi smo škodili. Razum je tisti, ki mora voditi človeka. Z čustvi namreč prehitro zaidemo s smeri, ki bi komu vsaj malo koristila.
Pjanc
# 08.07.2018 ob 13:40
Bojda sta prva dva fanta že iz jame, sedaj pa berem da celo že trije! Naj se tako uspešno nadaljuje!
seven7
# 08.07.2018 ob 12:11
@palpatine.

Voda lahko ponikne im gre ven na tisoč malih mestih.

Logika ti ravno vrlina.
govorimResnico
# 08.07.2018 ob 10:00
@seba: in punce, po sliki sodec :)
Kazalo