Ameriške univerze razmišljajo celo o omejitvi vpisa kitajskih študentov v ZDA. Foto: EPA
Ameriške univerze razmišljajo celo o omejitvi vpisa kitajskih študentov v ZDA. Foto: EPA
Washington je prepovedal prodajo čipov že drugemu kitajskemu podjetju (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Ameriško državno tožilstvo je v najnovejši aferi deset kitajskih državljanov obtožilo poskusa kraje ameriške in francoske letalske tehnologije. V Pekingu so obtožbe odločno zanikali in jih označili za navadno izmišljotino. Foto: EPA

od Kitajske zahteval, "da postane normalna država" in preneha vohunsko dejavnostjo v ZDA, kot tudi v drugih zahodnih državah, da bi odkrila tehnološke skrivnosti.

Ameriško-kitajsko odnosi se še naprej zaostrujejo na vseh področjih. Glavni cilj administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa očitno ni več odprava ogromnega ameriškega primanjkljaja v trgovanju s Kitajsko, ampak odstop Kitajske od progama "Made in China 2025", ki naj bi ji omogočil, da se bo v nekaj letih prebila v svetovno tehnološko elito.

V Washingtonu trdijo, da si Kitajska to mesto poskuša zagotoviti predvsem s krajo intelektualne lastnine v ZDA, kot tudi v drugih zahodnih držav.

Prepoved prodaje čipov kitajskim podjetjem
Ameriški tožilci so tako v sredo deset kitajskih državljanov obtožili poskusa kraje letalske tehnologije, nekemu domnevnemu pripadniku kitajske državne varnosti pa bodo v ZDA sodili zaradi poskusa kraje ameriške tehnologije za letalske motorje v Belgiji.

Trumpova administracija je pred dnevom prav tako ameriškim podjetjem prepovedala prodajo čipov že drugemu kitajskemu podjetju, češ da krade njihovo intelektualno lastnino.

Omejitve vpisov kitajskih študentov
Ameriški "akciji" so se z obtožbo, da je na tisoče kitajskih strokovnjakov, ki so na izpopolnjevanju v tujini, povezanih s kitajsko vojsko, pridružili tudi v Avstraliji. V Washingtonu podobno trdijo tudi za kitajske študente, ki študirajo na ameriških univerzah, zato razmišljajo celo o bistveni omejitvi njihovega vpisa na ameriške univerze in celo o prepovedi vpisa na nekatere najbolj znane tehnične fakultete.

V ZDA sicer študira okoli 350.000 kitajskih študentov. Kitajska stran vse obtožbe kategorično zavrača in jih označuje za poskus, da bi ZDA za vsako ceno preprečile njen hitri gospodarski vzpon.

Vplivni pekinški dnevnik Global Times poziva oblasti, naj zato, da bi oprale kitajsko dobro ime, razkrijejo delovanje ameriške vohunske mreže na Kitajskem. Očitno se bo merjenje moči med obema gospodarskima velesilama na tem področju samo še stopnjevalo.