Jean-Claude Duvalier je moral zaradi zaslišanja odpovedati tiskovno konferenco, napovedano za torek. Foto: EPA
Jean-Claude Duvalier je moral zaradi zaslišanja odpovedati tiskovno konferenco, napovedano za torek. Foto: EPA

Tuji mediji poročajo, da so 59-letnega "Baby Doca", kot imenujejo Duvalierja, v policijskem spremstvu pospremili iz razkošnega hotela Karibe v Port-au-Princeu. Zakaj so haitijske oblasti aretirale Duvalierja, ni povsem jasno, še pred aretacijo pa sta ga zaslišala policija in tožilstvo, ki naj bi ju zanimale predvsem obtožbe, da si je Duvalier med svojo vladavino nabral več milijonov dolarjev.

"Duvalierja smo zaslišali, zdaj pa bo ostal na razpolago sodnemu sistemu," je za agencijo Reuters povedal eden od predstavnikov haitijskih oblasti, ki pa ni želel biti imenovan.

Aretacijo Duvalierja so zahtevale tudi organizacije za varstvo človekovih pravic, ker bi moral nekdanji haitijski diktator odgovarjati za mučenje in smrt civilistov med njegovim vladanjem.

Duvalier prišel "na pomoč domovini"
Duvalier se je po 25 letih v izgnanstvu v Franciji na Haiti presenetljivo vrnil v nedeljo, ob prihodu na letališče pa je izjavil, da je prišel pomagat domovini, ki se prav zdaj sooča s politično krizo po prvem krogu predsedniških volitev konec novembra. Več naj bi povedal na za torek napovedani novinarski konferenci, ki pa je, kot kaže, ne bo.

Duvalier je leta 1971 oblast prevzel od očeta Francoisa Duvalierja, prav tako diktatorja, imenovanega Papa Doc. Leta 1986 je moral po uporu otok zapustiti, očitali pa so mu, da je odgovoren za smrt več tisoč ljudi in za korupcijo.