Šiiti, ki predstavljajo dvetretjinsko večino prebivalstva v Bahrajnu, zahtevajo odpravo diskriminacije, poštene volitve in konec priseljevanja sunitov iz okoliških držav. Foto: EPA
Šiiti, ki predstavljajo dvetretjinsko večino prebivalstva v Bahrajnu, zahtevajo odpravo diskriminacije, poštene volitve in konec priseljevanja sunitov iz okoliških držav. Foto: EPA
Protesti v Avamiji, Savdska Arabija
Okoli tisoč protestnikov na vzhodu Savdske Arabije so razgnale številčne policijske enote. Vahabitski režim kraljeve družine velja za najbolj totalitaren sistem v arabskem svetu. Foto: Reuters
Jemen, Sana
Režim predsednika Saleha v Jemnu se spopada s številnimi nasprotniki, ki se počasi združujejo v svojih zahtevah. Foto: Reuters

V Bahrajnu, kjer že več kot dva tedna potekajo siloviti protesti proti režimu kraljeve družine Al Kalifa, so v četrtek ponoči in v petek zjutraj izbruhnili številni pretepi med večinskimi šiiti in suniti, ki povečini izvirajo iz Savdske Arabije.

Spopadi so izbruhnili v predmestju glavnega mesta Maname. Na ulicah Hamada so se vrstili pretepi med avtohtonimi šiiti, ki jih režim sunitske kraljeve družine diskriminira, in priseljenimi suniti, ki jim je režim pred kratkim podelil državljanstvo. V mali otoški monarhiji sredi Perzijskega zaliva živi 1,2 milijona prebivalcev, od katerih je le dobra polovica avtohtonega prebivalstva. Večino predstavljajo šiitski Arabci, katerim pa že od leta 1783 vlada rodbina Al Kalifa.

Šiiti dvigujejo glas tudi v Savdski Arabiji
V četrtek je izbruhnil šiitski protest tudi v Savdski Arabiji. Na ulicah mesta Avamije se je zbralo več kot tisoč ljudi, ki so protestirali proti diskriminaciji. Na vzhodu Savdske Arabije prevladujejo šiiti, ki naseljujejo ravno redko poseljene pokrajine, kjer je največ črpališč in zalog nafte.

Salehova vojska z raketami nad protestnike
Hud incident se je zgodil v petek zjutraj v Jemnu, kjer so vladna letala napadla protirežimski shod na severu države, kjer sicer poteka šiitski upor. "Med mirnim protestom, na katerem so ljudje zahtevali padec režima in konec korupcije, je vojska na protestnike izstrelila dve raketi, ki sta zadeli več deset ljudi," so v izjavi za javnost zapisali šiitski uporniki, ki se že več let upirajo vladavini predsednika Abdulaha Saleha.

Jemen pred popolnim kaosom
Saleh, ki Jemnu vlada že od leta 1978, se spoprijema z več hkratnimi upori in le še stežka nadzoruje položaj v državi. Na severu poteka šiitski upor, v prestolnici Sani in okolici protestirajo sunitska plemena, ki imajo dovolj njegove vladavine, na jugu so svojo dejavnost okrepili secesionisti. Ob vsem tem naj bi Jemen postal še glavno oporišče Al Kaide, proti kateri se Saleh bojuje skupaj z ZDA, ki njegovemu režimu pomaga z denarno in vojaško pomočjo.

Nezadovoljni Iračani na ulicah
V središču Bagdada so se dopoldne začeli zbirati udeleženci protivladnih demonstracij. Zahtevajo boljšo varnost in višje plače, zbirajo pa se kljub prepovedi vožnje z avtomobili, ki so jo v četrtek sprejele oblasti.

V Bagdadu je v četrtek zaradi napovedanih demonstracij začela veljati prepoved vožnje z avtomobili, tako da so številni protestniki prisiljeni prehoditi več kilometrov do središča mesta. Protesti bodo potekali tudi v drugih iraških mestih. Prejšnji petek so bile v Iraku najobsežnejše demonstracije od začetka protestov in izbruhnili so spopadi med demonstranti in varnostnimi silami.

Egipčani zahtevajo konec izrednih razmer
Demonstracije so tri tedne po odstopu predsednika Hosnija Mubaraka napovedane tudi v Kairu. Protestniki bodo na trgu Tahrir zahtevali odpravo 30 let trajajočih izrednih razmer v državi in izpustitev političnih zapornikov.