Izrael še ne omenja konca operacij. Foto: Reuters
Izrael še ne omenja konca operacij. Foto: Reuters
Čudež v porušeni hiši družine Al Gol - našli so zasutega živega dečka
Čudež v porušeni hiši družine Al Gol - našli so zasutega dečka, ki je utrpel le manjše poškodbe. Izraelci so v nedeljskem jutranjem napadu sicer ubili devet članov fantove družine. Foto: Reuters
Izraelsko topništvo s samohodnim topom 155 mm obstreljuje Gazo
Izraelska vojska bo še vso nedeljo razstreljevala predore, s čimer naj bi uresničila prvi cilj kopenske ofenzive v Gazi. Obenem se nadaljuje topniško obstreljevanje palestinske enklave. Foto: EPA
Nov krvav dan v Gazi

Gre že za tretji napad v zadnjih desetih dneh na kako šolo, ki jo na območju Gaze, ki jo vodijo Združeni narodi in v katerih so zatočišče poiskali številni palestinski begunci. Napad na šolo agencije ZN-a za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) v Rafi je bil "nova surova kršitev mednarodnega humanitarnega prava", je ocenil Ban in opozoril, da izraelsko vojsko vseskozi obveščajo, kje so položaji Združenih narodov, kamor se je zateklo več tisoč palestinskih beguncev.

Pozval je tudi k takojšnji preiskavi "te in drugih kršitev mednarodnega prava", tiste, ki so odgovorni za to, pa je treba pripeljati pred roko pravice. "Gre za moralni zločin in kaznivo dejanje." Ponovno je pozval k prekinitvi ognja in dejal, da je "izjemno osupel zaradi grozljivega stopnjevanja nasilja in izgube več sto življenj palestinskih civilistov od prekršitve humanitarne prekinitve ognja 1. avgusta". "Nadaljevanje spopadov je zgolj dodatno poslabšalo humanitarno in zdravstveno krizo v Gazi," je še ocenil generalni sekretar ZN-a.

Izrael: Goldin je bil ubit v boju
Poseben odbor izraelske vojske na čelu z vrhovnim rabinom je predtem po preučitvi dokazov, tudi DNK, sklenil, da je bil domnevno zajeti vojak Hadar Goldin ubit v boju.

IDF je s tem posredno potrdil trditve Hamasa, ki je v soboto sporočil, da je izgubil stik s svojimi borci, ki so izvedli uspešen napad na izraelske vojake na jugu območja Gaze v Rafi, pri čemer sta bila takoj ubita dva vojaka, 23-letnega podporočnika Goldina pa naj bi zajeli. Hamas je domneval, da je bil izraelski vojak skupaj s hamasovci ubit v letalskem napadu, ki je sledil incidentu, s čimer je propadlo dogovorjeno 72-urno humanitarno premirje.

V soboto zvečer je izraelski premier Benjamin Netanjahu potrdil, da je vojska uresničila prvi cilj operacije Zaščitni greben - uničenje vseh znanih Hamasovih predorov iz Gaze proti Izraelu. Po besedah obrambnega ministra Moše Jalona bo vojska uničevanje 31 odkritih predorov končala v nedeljo.

Vojne še ni konec
Vseeno Netanjahu in IDF še ne govorita o koncu operacij, kar dokazujejo tudi novi letalski napadi in topniško obstreljevanje s kopnega in morja. Ponoči je bilo v Gazi ubitih 15 ljudi, bombardiranje se je nadaljevalo kljub umikanju izraelskih sil.

En mrtev Izraelec na 26 ubitih Palestincev
26-dnevna izraelska ofenziva na palestinsko enklavo je terjala življenja že več kot 1.700 Palestincev, od tega je bilo po oceni Združenih narodov več kot 80 odstotkov civilistov, med njimi pa je zaradi izraelskih napadov umrlo tudi več kot 200 otrok, mlajših od 12 let. Na strani Izraela so umirali predvsem vojaki: 63 pripadnikov IDF-a, trije civilisti in tuji delavec iz Tajske.

Umik na nove položaje ob meji, a znotraj Gaze
Izraelske sile so ponoči začele delni umik iz Gaze, zlasti iz severnega predela 360 kvadratnih kilometrov velikega območja, na katerem živi 1,8 milijona Palestincev. Kot je poročal radio izraelske vojske, je večina izraelskih vojakov že na ozemlju Izraela.

IDF se umika le iz naselij v Gazi, nove položaje pa zaseda nekaj sto metrov znotraj območja Gaze vzdolž meje z Izraelom, kjer bo pripravljen za nove operacije, če bo Hamas nadaljeval odpor in raketiranje Izraela, s katerim zaradi delujočega protiraketnega sistema Železna kupola naredi le malo škode.

Pogajalske delegacije v Kairu, a brez izraelske
V Kairu medtem pričakujejo nadaljevanje pogovorov o koncu spopadov in vzpostavitvi trajnejšega premirja. Delegaciji v Gazi vladajočega Hamasa in bojujočega se Islamskega džihada sta le prispeli v glavno mesto Egipta, kjer pa ni predstavnikov Izraela. Pogajanja gostita Egipt, katerega vojaški režim je sicer sovražen Hamasu, in ZDA.



Nov krvav dan v Gazi