Uporniki naj bi prevzeli nadzor nad več četrtmi Alepa. Foto: EPA
Uporniki naj bi prevzeli nadzor nad več četrtmi Alepa. Foto: EPA
Al Asad se ne želi umakniti. Foto: EPA
Rusija zanika napotitve v Sirijo

"Pozivam svet, naj ne odlaša. Ukrepajte zdaj, da ustavite klanje," je dejal Ban med obiskom v Sarajevu.

Iz Sirije se je umaknilo 150 opazovalcev ZN-a po odločitvi, da se opazovalna misija zmanjša za polovico.

Iz pokrajine Idlib na severozahodu Sirije se proti največjemu sirskemu mestu Alep medtem pomikajo številni vladni vojaki, je sporočila uporniška Svobodna sirska vojska.

Kot je pojasnil njen predstavnik, je Alep za sirski režim strateško pomembnejši od Idliba.

Polkovnik Sirske svobodne vojske Abdel Džabar Al Okaidi domneva, da režim okrepitve v Alep pošilja, ker tam potekajo srditi boji, uporniki pa so prevzeli nadzor nad več četrtmi.

V Alepu še naprej potekajo spopadi. Številni vladni vojaki po trditvah upornikov bežijo, nekaj deset pa jih je prestopilo na opozicijsko stran. "Njihova morala je zelo nizka," je zatrdil Okaidi.

V več predelih Alepa so se danes režimske sile spopadle z uporniki. Spopadi so potekali pri lokalnem sedežu vladajoče sirske stranke Baas. 2,5-milijonski Alep je pred kratkim postal nova fronta v 16 mesecev trajajoči vstaji proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Registriranih 120.000 beguncev
Opozicijski uporniki so tudi sporočili, da je v Damasku sirska vojska s helikopterji obstreljevala tarče v predelu Al Hadšar al Asvad na jugu prestolnice. O smrtnih žrtvah Sirski observatorij za človekove pravice za zdaj ne poroča.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) pa je danes sporočili, da je v Jordaniji, Libanonu, Turčiji in Iraku registriranih že 120.000 sirskih beguncev, vendar so dodali, da je lahko dejansko število veliko večje.

Številni begunci so odvisni od človekoljubne pomoči, vendar v begunskih taborih primanjkuje prenočišč, vode, zdravil in živil. Tri četrt beguncev pa je po podatkih UNHCR-ja žensk in otrok.

Rusija zanika napotitve v Sirijo