Ban je Mjanmar nazadnje obiskal leta 2009, a se takrat ni smel srečati z Aung San Su Či. Foto: Reuters
Ban je Mjanmar nazadnje obiskal leta 2009, a se takrat ni smel srečati z Aung San Su Či. Foto: Reuters
Aung San Su Či
Nobelova nagrajenka za mir se bo v sredo udeležila zasedanja parlamenta in tudi prisegla. Foto: EPA

"Prisrčno vas pozdravljam v imenu mjanmarskega naroda," je ob začetku srečanja z Banom v predsedniški rezidenci dejal Thein Sein, medtem ko o podrobnostih pogovorov niso poročali.

Generalni sekretar je v nagovoru parlamentu pozval zahodne države, naj še bolj omilijo sankcije proti Mjanmaru in s tem pokažejo podporo reformnim prizadevanjem v državi.

"Pozdravljam vse dosedanje dejavnosti mednarodne skupnosti, toda treba je storiti še več. Mednarodno skupnost danes pozivam, da nadaljuje z odpravo, preklicem ali omilitvijo trgovinskih omejitev in drugih sankcij," je dejal Ban.

Aung San Su Či in njena stranka Nacionalna liga za demokracijo (NLD) sta napovedali konec bojkota parlamenta, za katerega so se odločili zaradi prisege, v kateri so hoteli besede "varovati ustavo" zamenjati s "spoštovati ustavo".

Ustava po meri vojske
Vladajoča Zveza za solidarnost in razvoj (USDP), ki jo podpira vojska, je zavrnila zahteve NLD-ja, ki še ni sporočila, ali bodo vztrajali pri svoji zahtevi.

Aung San Su Či, ki je na volitvah osvojila poslanski sedež v parlamentu, hoče spremeniti ustavo iz leta 2008, ki je nastajala še pod vladavino vojaške hunte in daje vojski obsežna pooblastila, vključno s pravico do imenovanja ključnih ministrov, prevzema nadzora nad državo v izrednih razmerah in četrtine sedežev v parlamentu.

"Politika je stvar vprašanja daj-dam. Ne vdajamo se, mi samo spoštujemo želje naroda. Izpolnjujemo željo ljudi, ki si želijo NLD v parlamentu," je dejala opozicijska voditeljica.