Protesti proti usmrtitvi blogerja Radžiba Haiderja decembra lani. Foto: EPA
Protesti proti usmrtitvi blogerja Radžiba Haiderja decembra lani. Foto: EPA

V napadu na stanovanje v Daki je bila ubita še ena oseba, ena pa je ranjena, je sporočila policija. Po navedbah BBC-ja osebje revije Roopbaan, ki prejema določen del sredstev od tujih veleposlaništev, zelo pazi, da bi obvarovalo svoje identitete, a kljub temu niso menili, da so njihova življenja ogrožena.

Umor se je zgodil dva dni za tem, ko so islamski skrajneži prav tako z mačetami pokončali univerzitetnega profesorja.

Od februarja lani je bilo v Bangladešu ubitih že veliko sekularnih ali ateističnih piscev in pripadnikov etničnih manjšin, med drugim študent prava, ki je prek spleta izrazil sekularne nazore, in štirje ugledni posvetni blogerji. Četverica se je leta 2013 pojavila na seznamu 84 "ateističnih blogerjev", ki so jih sestavile in razposlale islamske skupine.

Grožnje s smrtjo dobiva tudi najbolj znani bangladeški bloger Imran Sarker, ki je leta 2013 proti islamskim voditeljem vodil protest sekularnih aktivistov.

Po poročanju BBC-jevega dopisnika skrajneži v Bangladešu dobivajo občutek, da lahko nekaznovano izvajajo umore. Bangladeška muslimanska večina je uradno sekularna, a kritiki pravijo, da se vlada na napade ne odziva ustrezno.