Svet

Poudarki

  • Orban obljubil hitro in celovito izvajanje sprememb spornega zakona o centralni banki
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 6 glasov Ocenite to novico!
Viktor Orban in Jose Manuel Barroso
Pogovori naj bi potekali v konstruktivnem ozračju. Foto: EPA
Viktor Orban
Na račun Budimpešte letijo številne kritike zaradi spornih zakonodajnih odločitev, Orban pa je včeraj kritiziral EU zaradi dvojnih meril pri pogajanjih o pomoči Madžarski. Foto: EPA

Dodaj v

Barroso od Orbana dobil zaveze glede madžarske centralne banke

Orban: Evropska komisija ima dvojna merila
24. april 2012 ob 07:32,
zadnji poseg: 24. april 2012 ob 20:38
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je pozdravil zaveze Madžarske za zagotovitev neodvisnosti centralne banke, kar je pogoj za začetek pogajanj o finančni pomoči državi.

Barroso je zaveze Budimpešte pozdravil po današnjem neformalnem srečanju s predsednikom madžarske vlade Viktorjem Orbanom v Bruslju, ki je po navedbah iz Evropske komisije potekalo v "konstruktivnem vzdušju".

Glavna tema pogovorov so bili predvsem pravni postopki, ki jih je Bruselj sprožil proti Madžarski zaradi neskladnosti njene zakonodaje z evropsko na treh področjih - pri zagotavljanju neodvisnosti madžarske centralne banke, organu za nadzor nad varstvom podatkov in glede upokojevanja sodnikov.

Najbolj je bila vseskozi v središču pozornosti neodvisnost centralne banke, saj je ta za Bruselj pogoj za začetek pogajanj o mednarodni finančni pomoči, za katero je konec lanskega leta zaprosila Budimpešta.

Na srečanju z Orbanom je Barroso pozdravil njegove zaveze, da bodo ukrepi za zagotavljanje neodvisnosti centralne banke - napovedane spremembe spornega zakona o centralni banki, ki so jih napovedale madžarske oblasti - izvedeni hitro in v celoti.

Predsednik komisije je ob tem upošteval tudi Orbanove zaveze o ureditvi drugih odprtih vprašanj, predvsem glede reforme pravosodja, upokojevanja sodnikov in neodvisnosti organa za nadzor nad varstvom podatkov.

Po srečanju je Orban menil, da so ovire za začetek pogajanj z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) v glavnem odpravljene. Izrazil je prepričanje, da sta Budimpešta in Bruselj "zelo blizu preboja". "Gre za vprašanje dni ali največ tednov," je dejal.

Budimpešta hoče odmrznitev sredstev
Orban je tudi skušal prepričati Barrosa, da državi s 1. januarjem 2013 odobri zamrznjenih 495 milijonov evrov evropskih sredstev. Finančni ministri EU-ja so Madžarski zamrznili omenjena sredstva, ker ni ukrepala pri zmanjšanju presežnega javnofinančnega primanjkljaja.

Ob tem so ji sicer dali še eno priložnost, da se kazni izogne. Madžarska mora do 22. junija ustrezno ukrepati za zmanjšanje primanjkljaja v letošnjem letu, kar bo tudi sicer preverila Evropska komisija.

Madžarska naj bi z varčevalnimi ukrepi prihranila 517 milijonov evrov
Obljuba dela dolg. Še pred sestankom Orbana in Barrosa v Bruslju je Madžarska vlada že v ponedeljek sprejela nov sveženj varčevalnih ukrepov za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja na 2,5 odstotka v letošnjem letu in na 2,2, odstotka leta 2013.

Ukrepi med drugim obsegajo zvišanje nekaterih davkov, uvedbo davka na finančne transakcije ter zmanjšanje izdatkov za javno upravo, zdravstvo in javni prevoz. Z varčevalnimi ukrepi naj bi Madžarska letos prihranila 517 milijonov evrov, prihodnje leto pa dve milijardi evrov in se tako izognila napovedani zamrznitvi kohezijskih sredstev EU-ja.

Med varčevalnimi ukrepi je še uvedba davka na telefonske pogovore, s katerim bi se v madžarsko državno blagajno letos nateklo 100 milijonov evrov, prihodnje leto pa 173 milijonov evrov. Predviden je tudi nov, od 15 do 30-odstoten davek na zavarovanja in nov davek na finančne transakcije v višini 0,1 odstotka na transakcijo.

Orban kritičen do dela Evropske komisije
Ob sprejetju varčevalnih ukrepov je bil madžarski premier v svojem govoru izredno kritičen do EU-ja in njegovih dvojnih meril pri pogajanjih o finančni pomoči Madžarski. Dejal je, da EU zavlačuje pogajanja o t. i. previdnostnem posojilu Budimpešti in da očitno obstajajo nekakšni pogoji, ki si jih je komisija morda izmislila za začetek pogajanj. ''To je resno vprašanje dvojnih meril,'' je še dejal Orban.

Madžarska bo prihodnje leto ukinila davke na banke, ki naj bi jih leto zatem nadomestila z enotnim davkom na finančne institucije, ki bi bil usklajen na evropski ravni. Prav tako bo s prihodnjim letom uvedla nov sistem elektronskega cestninjenja na cestah in avtocestah, s čimer bi bil državni proračun bogatejši za 250 milijonov evrov letno.

K. Š., G. V.
Prijavi napako
Komentarji
PICENG
# 24.04.2012 ob 08:37
Orban: z ukrepi bomo privarčevali 517 mio €
Slovenija: moramo privarčevati 800 mio €
Madžarska: ca 10 mio prebivalcev
Slovenija: ca 2 mio prebivalcev
Prihranki od varčevanja na prebivalca H: 51,7 € /leto 2012
Prihranki od norčevanja na prebivalca SLO: 400 € /leto 2012
Torej pri nas le piškavih 8 krat več!
johann
# 24.04.2012 ob 09:40
Orban: Evropska komisija ima dvojna merila

Ja,ja, kot, da tega še ne vemo...
buuu
# 24.04.2012 ob 08:33
Danes v blogu Vinka Gorenaka: "Strici iz ozadja vlečejo niti, ki segajo od Murgel do Bruslja, kadrujejo ljudi v Evropsko komisijo, ti kadri pa trošijo denar za tenis, pikado in storitve Urške Čepin, Madžarsko pa stiskajo v kot. Nezaslišano!!"
nekdodalec
# 24.04.2012 ob 10:00
Samooklicana evropska komisija = novodobna kominterna

Ene smo se uspeli s pomocjo Tita otresti!! Zakaj brezglave rinemo v drugo?

Fiskalna unija = jeca narodov

Zbudite se!!
šurda
# 24.04.2012 ob 11:23
Oraban,ne skrbi preveč !,vsaj ene vlada v EU te podpira,
in to je vlada Ivana Janeza Janeše !
Arndovia
# 24.04.2012 ob 09:35
517 mio € ... za eno Madzarsko... alo ? ... Toliko lahko prihrani eno vecje podjetje, ne pa drzava...
severnik
# 24.04.2012 ob 08:54
Med varčevalnimi ukrepi je še uvedba davka na telefonske pogovore, s katerim bi se v madžarsko državno blagajno letos nateklo 100 milijonov evrov, prihodnje leto pa 173 milijonov evrov.

Pa je tukaj všteto, da ne bodo vsi toliko telefonirali kot pred sprejetjem davka?

Davek na davek, pa še klestenje plač. Samo vprašanje je, kdaj bo počilo, ker tako ne more več it naprej...
majki-di-majk
# 24.04.2012 ob 12:40
lol? če bi madžarska z "varčevalnimi" ukrepi naj prihranila prek 517 milijonov €, zakaj bi potem potrebovala 495 milijonov € iz evropskih skladov??? zgleda da imajo ti t.i. "finančniki" zgleda neko čisto svojo logiko...
odgovor je v bistvu čisto preprost: zato ker varčevalni ukrepi povzročajo totalno nasprtje tega kar obljubjajo!!
in zato moremo tudi slovenci ZAVRNITI varčevalne ukrepe in se upreti evropskim fevdalcem!
OMNIC
# 24.04.2012 ob 12:47
asmas: ČESTITKE za poglobljen in duhovit prispevek k slovenski blaznosti! Pozdrav od palčkov, stricev in murglomanije.
ales24
# 24.04.2012 ob 10:24
Mu bo prijatelj Ivan svetoval, kako nazaj...
zapatist
# 24.04.2012 ob 18:46
@Orban
Evropska komisija ima dvojna merila

Tvoj prijatelj pa dva obraza.
Jethros
# 24.04.2012 ob 14:54
Orban ne skrbi, tvoj prijatelj Ivan te bo podprl.
kučkučki
# 24.04.2012 ob 09:19
mađaroš naša vlada pozdravlja vaše ukrepe
ZoranizLjubljane
# 25.04.2012 ob 11:29
hehe, smo ze zdavnaj vedeli, kam pes taco moli:

Na srečanju z Orbanom je Barroso pozdravil njegove zaveze, da bodo ukrepi za zagotavljanje neodvisnosti centralne banke - napovedane spremembe spornega zakona o centralni banki, ki so jih napovedale madžarske oblasti - izvedeni hitro in v celoti.

Predsednik komisije je ob tem upošteval tudi Orbanove zaveze o ureditvi drugih odprtih vprašanj, predvsem glede reforme pravosodja, upokojevanja sodnikov in neodvisnosti organa za nadzor nad varstvom podatkov.


Tako kot smo rekli, edini problem je bil v zakonu o centralni banki. Za vse ostalo (druga vprasanja...) evropsko mafijo boli kurac.

^Neodvisnost^ nacionalne centralne banke pomeni tocno to - nacija, ki ima svojo valuto, na njo nima vpliva - valuta je nedovisna od naroda, ki jo izdaja, ker jo upravlja mafija od zunaj.

Za vsako gnilo rit raste palica, za EU mafijo pa se kaj drugega.
Luka Novak
# 24.04.2012 ob 11:03
Orban: Evropska komisija ima dvojna merila

Evropa ima dvojno razmišljanje. Eni razmišljajo po načelu dober gospodar, drugi kot prodana duša.

Odraža se na preprostih primerih : v Sloveniji npr. pridelamo 1/3 zelenjave za lastne potrebe, imamo neobdelano zemljo in brezposelne ljudi.

Dvojna merila oz dvojno razmišljanje se pokaže, kako bi v takem (oz podobnem) primeru ravnala oz ravna posamezna EU država.
PinaPallina
# 24.04.2012 ob 09:22
1. za Nemčijo in Francijo (z Montijem tudi za Italijo)
2. za vse ostale
asmas
# 24.04.2012 ob 10:33
buuuu
ti si prav gotovo stanovalec murgel oz si verjetno sosed murgelskega palčka
ja tam stanujete vsi ,ki ste srednje rasti,ker ob palčku zgledate vsi visoki
ste pa v resnici sami Palčki
Kazalo