Benedikt XVI. je šele drugi papež, ki je v zadnjih 30 letih obiskal ZDA. Foto: EPA
Benedikt XVI. je šele drugi papež, ki je v zadnjih 30 letih obiskal ZDA. Foto: EPA
Bela hiša
Pred Belo hišo je papeža pričakala navdušena množica. Foto: EPA

V svetu, kjer nekateri kličejo ime Boga za upravičevanje terorističnih dejanj, umorov in sovraštva potrebujemo vaše sporočilo, da je Bog ljubezen.

George Bush

Svoboda ni samo darilo, ampak tudi poziv k osebni odgovornosti.

Papež Bendikt XVI.
Bela hiša
Benedikt XVI. je kot kardinal že petkrat obiskal ZDA, tokrat pa prvič kot papež. Foto: EPA

Na svojem prvem uradnem obisku ZDA je papeža pred Belo hišo pozdravilo 21 topovskih salv in več kot 9.000 navdušenih gostov, kar je bil po besedah tiskovne predstavnice Bele hiše Dane Perino eden največjih sprejemov.

"Tukaj v Ameriki boste našli narod, ki pozdravlja vlogo vere v javnem prostoru," je v pozdravnem govoru dejal ameriški predsednik George Bush, ki je pomembnega gosta pričakal že ob prihodu na letališče. Bush je pojasnil, da so ZDA sodobna država, a jo vodijo stare in večne resnice.

Ker Benedikt XVI. praznuje svoj 81. dan so mu povabljenci na sprejemu zapeli Vse najboljše zate, kar je papežu privabilo nasmeh na obraz. Bush je dejal, da so ZDA ponosne, da papež ta poseben dan preživlja skupaj z Američani.

V svojem govoru je bil papež poln pohvalnih besed na račun ameriške družbe in je poudaril pomen ameriških verskih korenin, saj so te po njegovih besedah gonilna sila v procesu, ki je utrl dušo naroda in požel občudovanje vsega sveta.

"Od začetka republike je ameriško iskanje svobode vodilo prepričanje, da so načela, na katerih temelji politično in družbeno življenje, globoko povezana z moralnim redom, ki temelji na gospostvu Boga stvarnika," je dejal papež.

Brez besed o splavu in vojni
Zaradi vse bolj vroče ameriške predsedniške volilne kampanje se je papež izognil omembi aktualnih perečih vprašanj, kot so pravica do splava, raziskave na izvornih celicah, smrtna kazen in vojna v Iraku, da ne bi naključno s svojimi besedami izrazil podpore kateremu od predsedniških kandidatov.

Kot je znano, se papež in Bush strinjata glede nasprotovanja splavu, porokam istospolnih parov in raziskavam na izvornih celicah, vendar pa stojita na nasprotnih bregovih glede smrtne kazni in vojne v Iraku, ki ji je Vatikan nasprotoval, čeprav zdaj v ameriških silah vidi poroka za varnost katoliške manjšine v nemirni državi.

"Ko se narod spopada s čedalje bolj kompleksnimi političnimi in etičnimi vprašanji našega časa, sem prepričan, da bo ameriško ljudstvo v svojih verskih prepričanjih našlo dragocen vir za razumevaje in navdih v iskanju razumnega, odgovornega in spoštljivega dialoga pri naporih za gradnjo bolj človeške in svobodne družbe," je dejal papež, ki je svoj govor končal z besedami: "Bog blagoslovi Ameriko."

S škofi o spolnih zlorabah
Papeža v Washingtonu čaka še nagovor ameriškim škofom, kjer bo glavna tema pogovora škandal v zvezi s spolnimi zlorabami, ki so jih nad otroki zagrešili duhovniki. Škandal je izbruhnil leta 2002 in močno načel ugled ameriške Cerkve, ki je morala žrtvam plačati odškodnine v vrednosti dveh milijard dolarjev.

Po obisku Washingtona se bo papež odpravil še v New York, kjer go govoril v Generalni skupščini Združenih narodih, udeležil pa se bo tudi molitve na mestu, kjer sta nekoč stala dvojčka WTC-ja.

G. V.

V svetu, kjer nekateri kličejo ime Boga za upravičevanje terorističnih dejanj, umorov in sovraštva potrebujemo vaše sporočilo, da je Bog ljubezen.

George Bush

Svoboda ni samo darilo, ampak tudi poziv k osebni odgovornosti.

Papež Bendikt XVI.