V več državah EU-ja so s polic umaknili okužena jajca. Nizozemska je največja proizvajalka jajc v Evropi in ena največjih izvoznic jajc in jajčnih proizvodov na svetu. Foto: EPA
V več državah EU-ja so s polic umaknili okužena jajca. Nizozemska je največja proizvajalka jajc v Evropi in ena največjih izvoznic jajc in jajčnih proizvodov na svetu. Foto: EPA
Jajca
Evropska komisija zanika očitke, da je za afero vedela že prej. Foto: EPA
Aldi
Trenutno so med odpoklicanimi jajci predvsem tista iz trgovske verige Aldi. Foto: EPA

Racije so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izvedli v Flandriji v bližini meje z Nizozemsko, preiskovalci pa podrobnosti zaradi interesov preiskave še niso razkrili. Preiskujejo sicer podjetja, ki uporabljajo omenjen insekticid, poroča BBC. Med drugim so preiskali domove v bližini mest Bergen op Zoom in Uden, pa tudi skladišče v mestu Ede. V racijah so zasegli dokumentacijo, avtomobile, bančne izpiske.

Nizozemska policija je pridržala dva človeka, in sicer direktorja nizozemske družbe Chickfriend, ki naj bi uporabljala fipronil na perutninskih farmah. Prijeta sta osumljena ogrožanja javnega zdravja in prepovedane uporabe pesticida, so pojasnili tožilci.

Jajca so medtem odpoklicali tudi v Luksemburgu. Držav, v katerih so našli sporna jajca, je že devet. Poleg Luksemburga, Belgije in Nizozemske so jih našli še v Nemčiji, Švedski, Švici, Veliki Britaniji in Franciji ter nazadnje na Danskem. Tam so prodali 20 ton jajc, okuženih z insekticidom, je sporočila danska uprava za veterino in hrano, poroča BBC. Jajca so bila prodana predvsem kavarnam, lokalom in podjetjem za catering.

Nemško kmetijsko ministrstvo pa ocenjuje, da je bilo v Nemčijo iz Nizozemske poslanih okoli 10,7 milijona potencialno okuženih jajc, piše časnik Rheinische Post.

Trenutno so med odpoklicanimi jajci predvsem tista iz trgovske verige Aldi, manjšo količino spornega insekticida pa so med drugim našli tudi v jajcih, ki jih prodaja veriga Cactus.

Evropska komisija zanika očitke
Luksemburške oblasti so sporočile, da so o odpoklicih obvestile Evropsko komisijo, ta pa je medtem zavrnila očitke Belgije, da je o škandalu z insekticidom vedela že prej. Kot so pojasnili v komisiji, je Belgija 6. julija na Nizozemsko naslovila običajno prošnjo za sodelovanje v določeni zadevi, komisija pa je v skladu s pravili zadevo prepustila dvostranski rešitvi.

Komisija je še sporočila, da prek sistema hitrega obveščanja za živila in krmo natančno spremlja dogajanje v zvezi z odkritjem fipronila v jajcih. Sistem omogoča hitro izmenjavo informacij med članicami sistema, ko so v prehranski in krmni verigi odkrita tveganja za javno zdravje.

Hitro obveščanje med državami
Nacionalni organi držav sami v sistem vnesejo informacije o odkritem tveganju in sprejetih ukrepih, s čimer obvestijo vse, ki so vključeni vanj. Po navedbah komisije so države odgovorne za spremljanje obvestil sistema, oceno stanja v državi in izvedbo ukrepov za preprečitev širjenja tveganja, sama pa bo državam še naprej pomagala pri izvajanju teh ukrepov.

Nizozemska: Začasno zaprtih 138 farm
Škandal z okuženimi nizozemskimi jajci je izbruhnil 1. avgusta, ko je trgovska veriga Aldi umaknil vsa svoja jajca iz prodaje v Nemčiji, poroča BBC. Nizozemske oblasti so začasno zaprle 138 perutninskih farm in bi lahko bile prisiljene zaklati na milijone piščancev. Jajca so umaknili s polic trgovin in kupce pozvali, naj tista, ki jih že imajo doma, zavržejo.

V Sloveniji jajca umaknjena iz prodaje
Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v sredo sporočila, da sta nemški proizvajalec in avstrijski dobavitelj vsa jajca, ki bi lahko vsebovala fipronil, v Sloveniji umaknila iz prodaje. Mogoče je, da bi se ta jajca na slovenskem trgu pojavila kot predpakirana kuhana ali olupljena, so navedli.

Fipronil naj bi izviral iz zdravila nizozemskega podjetja Chickfriend, ki naj bi ga pridobilo od belgijskega proizvajalca. Gre za snov, ki se pogosto uporablja za zdravljenje živali, a je prepovedana za uporabo na živalih, ki so namenjene za človeško prehrano. Zaradi suma prevare potekata kazenski preiskavi v Belgiji in na Nizozemskem.