Albert II. zapušča prestol zaradi zdravja in starosti. Foto: EPA
Albert II. zapušča prestol zaradi zdravja in starosti. Foto: EPA
Abdikacija belgijskega monarha

Albert II. je rojakom svojo odločitev sporočil v televizijskem nagovoru, ki so ga prenašale štiri največje televizije, pred tem pa se je sestal z vodilnimi vladnimi ministri.

"Če bi skušal vztrajati ... za vsako ceno, ne bi izpolnjeval svojih dolžnosti in svojega razumevanja kraljeve funkcije," je dejal kralj in dodal, da je prišel čas za predajo štafete naslednji generaciji.

Govorice o kraljevem odhodu s prestola so bile v zadnjih mesecih vse glasnejše. Prestol bo zapustil 21. julija, ko v Belgiji praznujejo državni praznik.

Kralj je junija dopolnil 79 let in naj bi bil krhkega zdravja. Avgusta bi obhajal 20. obletnico vladanja. Kraljevo žezlo bo prevzel 53-letni Philippe.

Albert II. se je z abdikacijo vpisal v belgijsko zgodovino kot prvi kralj, ki je prostovoljno zapustil prestol.

Sicer so pristojnosti belgijskega kralja zelo omejene, a je v zadnjih letih vseeno odigral pomembno vlogo, ko je bil posrednik med strankami v dolgotrajni politični krizi med letoma 2010 in 2011, ko je bila država brez vlade.

Da bi lahko Albert II. odstopil, se je začelo pogosteje omenjati od januarja, potem ko se je prestolu odpovedala nizozemska kraljica Beatrix, ki jo je po 33 letih vladanja aprila nasledil sin Willem-Alexander.

Abdikacija belgijskega monarha