Primer zastrupitve ruskega disidenta Aleksandra Litvinenka še danes ni pojasnjen. Foto:
Primer zastrupitve ruskega disidenta Aleksandra Litvinenka še danes ni pojasnjen. Foto:
Berezovski Boris
Ruski oligarh Boris Berezovski od leta 2003 živi v izgnanstvu v Londonu. Foto: EPA

Ruska televizija RTR Planeta je aprila 2007 objavila novico, da naj bi bil v zastrupitev ruskega disidenta Aleksandra Litvinenka leta 2006 vpleten tudi ruski oligarh Boris Berezovski. Ker je bil ta sicer prijatelj Litvinenka, se je odločil, da bo televizijo tožil. Glede na to, da je RTR Planeta mogoče gledati prek satelita tudi v Veliki Britaniji, je sodišče v Londonu potrdilo, da televizija ni imela prav nobenega dokaza za objavo omenjenih trditev.

Danes 64-letni Berezovski že od leta 2003 živi v izgnanstvu v Londonu, kjer si je poiskal politično zatočišče. Nekdaj ljubljenec Kremlja, ki mu je omogočil obogatitev, je po prihodu sedanjega premierja Vladimirja Putina na mesto predsednika Rusije postal eden izmed državnih sovražnikov številka ena. V Rusiji so ga v njegovi odsotnosti obsodili na 13 let zapora, uradno zaradi poneverb. Rusija je tudi zahtevala njegovo izročitev, a je Velika Britanija to zahtevo zavrnila, ker naj bi bili v ozadju politični motivi.

Naj spomnimo, primer likvidacije Litvinenka je vzbudil veliko pozornost javnosti, saj je nekdanji ruski tajni agent trdil, da ga je zaradi kritičnega stališča do Kremlja zastrupila ruska tajna služba. Litvinenko je umrl v agoniji za posledicami zastrupitve z radioaktivnim polonijem, ki naj bi mu ga agenti podtaknili v čaj.