Berlusconija skrbi, da moral poplačati velik dolg. Foto: EPA
Berlusconija skrbi, da moral poplačati velik dolg. Foto: EPA
Berlusconi bo moral plačati

Tuji mediji poročajo, da je prizivno sodišče sicer za četrtino znižalo kazen, ki jo je Berlusconijevi družbi oktobra leta 2009 prisodilo prvostopenjsko sodišče. Zgodba se vleče že od leta 1991, ko je Fininvest podkupil sodnika v boju za prevzem založniškega podjetja Mondadori in je sodišče Fininvestu dovolilo prevzem največje založniške hiše v Italiji. Leta 2007 je sodišče razsodilo, da je Berlusconi to odločitev "kupil", več odvetnikov in sodnik pa so bili obsojeni zaradi korupcije.

Starejša Berlusconijeva hči Marina Berlusconi se je že odzvala na odločitev sodišča in povedala, da razmišljajo o tem, da bi se obrnili na kasacijsko sodišče, ki je v Italiji zadnja stopnja v pritožbenem postopku. "Prepričani smo, da je pravica na naši strani in ne bomo se pustili ustrahovati," je dejala. Berlusconi je še pred objavo razsodbe dejal, da je "prepričan", da bo prizivno sodišče razveljavilo prvostopenjsko odločitev, saj bi v nasprotnem primeru to predstavljalo "neverjetno zanikanje temeljnih pravnih načel".

Berlusconi skušal spremeniti zakon, a brez uspeha
Ker se odločitev prizivnega sodišča izvrši takoj, je skušal Berlusconi še pred dnevi spremeniti kazenski zakonik tako, da bi kazni, višje od 20 milijonov evrov, ki jih prisodi prizivno sodišče, postale izvršljive šele po dokončni odločitvi kasacijskega sodišča. Zaradi jeze, ki jo je v javnosti povzročila njegova namera, vsebovana v svežnju varčevalnih ukrepov, se je Berlusconi odločil za umik predloga.

CIR lahko od Fininvesta zahteva plačilo odškodnine takoj, in če Berlusconijeva družba ne bo imela dovolj sredstev, se bo morala po pomoč obrniti na banke. Odločitev sodišča je pomembna zmaga lastnika družbe CIR Carla de Benedettija, ki med drugim nadzoruje do premierja kritičen časnik La Repubblica.

Berlusconi bo moral plačati