Kljub številnim škandalom in hudi gospodarski krizi v Italiji Berlusconi še vedno uživa veliko podporo v javnosti. Foto: EPA
Kljub številnim škandalom in hudi gospodarski krizi v Italiji Berlusconi še vedno uživa veliko podporo v javnosti. Foto: EPA
Patrizia d'Addario
Patrizia d'Addario se je pohvalila, da je imela spolne odnose z Berlusconijem. Foto: EPA

Odvetnik italijanskega premierja Niccolo Ghedini je skupaj z odvetniki iz tujine že vložil tožbe proti časopisom v Italiji, Franciji in Španiji, preučujejo pa tudi možnost tožbe proti časopisom v Veliki Britaniji. "Svojim kolegom smo naročili, da skladno z zakoni v posameznih državah preučijo resne primere pravega obrekovanja," je pojasnil Ghedini.

Tarča Berlusconijevih tožb so francoski tednik Nouvel Observateur zaradi članka z naslovom "Seks, moč in laži", španski El Pais zaradi objave fotografij golega italijanskega premierja pred njegovo vilo na Sardiniji in italijanski časopis La Repubblico zaradi nenehnih kritik ter vsakodnevnega zastavljanja desetih vprašanj o premierjevem zasebnem življenju.

Ghedini ni hotel pojasniti, koga bodo tožili med britanskimi časopisi, ki so še posebej pozorno in zavzeto spremljali Berlusconijeve škandale zaradi razmerij z mladoletnicami in s prostitutkami ter ločevanja od njegove druge soproge. Berlusconi je sicer že obtožil svojega medijskega tekmeca Ruperta Murdocha, da prek svojega časopisa The Times osebno obračunava z njim.

"Kar je preveč, je preveč"
Berlusconi je po besedah njegovega odvetnika pripravljen na ostre kritike tako kot vsak drug politik, vendar je pisanje La Repubblice preseglo mejo dobrega okusa in diskreditiralo celotno Italijo s tem, ko so tuji časopisi povzeli pisanje, kot da bi šlo za golo resnico.

"Če nekomu rečeš, da je bolan in trpi zaradi odvisnosti od seksa, ter ga nato vprašaš, kako se misli pozdraviti, potem sprejemaš za gotovo, da je ta človek bolan," je odločitev za pravno ukrepanje pojasnil Ghedini.

Zadnje čase je Berlusconi nenehno tarča medijev zaradi vpletanja v škandale glede zasebnega življenja. Na začetku leta ga je soproga Veronica Lario med drugim obtožila razmerij z mlajšimi ženskami, zaradi česar je tudi vložila zahtevo za razvezo.

72-letni Berlusconi je zanikal, da bi imel "pikantno" razmerje z najstnico Noemi Letizio, zatrdil pa je tudi, da ni vedel, da je spremljevalka, ki je prespala v njegovi rimski vili in na skrivaj snemala pogovore, "visokorazredna" prostitutka. Soproga je tudi razkrila, da naj bi Berlusconiju njegovi svetovalci priporočili zdravljenje zaradi odvisnosti od seksa.