Italijansko gospodarstvo je pod vse večjim pritiskom, Silvio Berlusconi pa je prepričan, da bodo septembrski ukrepi umirili razmere. Foto: EPA
Italijansko gospodarstvo je pod vse večjim pritiskom, Silvio Berlusconi pa je prepričan, da bodo septembrski ukrepi umirili razmere. Foto: EPA
Italija pred finančnim zlomom?

Berlusconi je na srečanju s predstavniki sindikatov in delodajalcev v Rimu obljubil, da bo vlada do septembra predstavila ukrepe za okrepitev gospodarske rasti v državi. Italijanski premier je ponovil svoje besede iz sredinega nagovora obeh domov parlamenta, da je italijansko gospodarstvo trdno in da finančni trgi, ki razprodajajo italijanske obveznice in delnice njenih bank, ne cenijo dovolj dejanske moči gospodarstva Italije. Zavrnil je tudi skrbi zaradi naglega višanja cene zadolževanja države.

Po novem obvezno uravnotežen proračun
Zatrdil je, da bodo ukrepi, ki jih bo vlada predstavila za okrepitev gospodarske rasti, vsebovali tudi ustavna določila o obveznem uravnoteženem proračunu, podobno kot imajo to urejeno v Nemčiji. Prav tako je napovedal reformo sistema socialnih transferjev in trga dela ter reformo programa privatizacije državnih podjetij. Napovedal je tudi pospešitev izvajanja infrastrukturnih projektov, ki že dolgo čakajo na zeleno luč. Obljubil pa je tudi odločen rez v napihnjeno italijansko birokracijo.

Premierjev poziv naletal na gluha ušesa
Na novinarsko vprašanje, ali niso morda potrebni bolj kratkoročni ukrepi, da bi glede na dogodke na finančnih trgih povrnili zaupanje v Italijo, je Berlusconi menil, da se kriza ne bo poslabšala. Hkrati pa je Italijane pozval, naj zdaj ne prodajajo delnic, ampak naj raje investirajo svoje prihranke, saj da so delnice italijanskih podjetij zdaj močno podcenjene. "Če bi imel prihranke na strani, bi takoj investiral v svoja podjetja, ki so na borzi absolutno podcenjena," je dejal.

A njegovi pozivi so očitno naleteli na gluha ušesa; osrednji indeks milanske borze je do 17. ure padel za 3,17 odstotka, predvsem na račun delnic bank. Za več delnic podjetij so morali celo prekiniti trgovanje, ker so tečaji padli preveč.

Italija pred finančnim zlomom?