Ob napadu aktivistk na Berlusconija je nastala zmeda, slišati je bilo vzklike presenečenih volivcev in otroški jok. Foto: EPA
Ob napadu aktivistk na Berlusconija je nastala zmeda, slišati je bilo vzklike presenečenih volivcev in otroški jok. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Ali so Italijani res že pozabili na grehe Silvia Berlusconija, ki je bil pred enim letom že politično mrtev. Foto: EPA
Pier Luigi Bersani, predsednik Demokratske stranke (PD)
61-letni Pier Luigi Bersani vodi Demokratsko stranko od leta 2009. Foto: EPA
Usoda Italije v rokah Italijanov

Do poldneva je na volišča prišlo le 14,6 odstotka volivcev, kar je manj kot na zadnjih volitvah leta 2008, ko je do poldneva na volišča prišlo 16,3 odstotka od okoli 47 milijonov italijanskih volivcev. Volivci izbirajo več kot 630 poslancev in 315 senatorjev.
K nižji udeležbi je po mnenju opazovalcev prispevalo tudi slabo vreme, saj v precejšnjem delu Italije sneži oziroma dežuje. Svoj glas je že oddala večina strankarskih voditeljev, tudi nekdanji premier Silvio Berlusconi, ki je na volišču v Milanu doživel neprijeten incident.

Berlusconi, dovolj!
Tri razgaljene protestnice z napisom na hrbtu "Basta Berlusconi" (Berlusconi, dovolj) so skočile na Berlusconija, a jih je policija takoj zaustavila in pridržala.

Volišča v Italiji bodo sicer odprta še do 22. ure, v ponedeljek pa od 7. do 15. ure.
Do predčasnih volitev v Italiji prihaja, potem ko je Berlusconi lani decembra nepričakovano odtegnil podporo tehnični vladi Maria Montija in kljub drugačnim napovedim vnovič vstopil v boj za premierski položaj.

Ko ti pride na pomoč še nogomet
Predčasne volitve, čeprav le kakšen mesec pred rednim datumom, so bile razpisane, potem ko je Berlusconi decembra lani nepričakovano odtegnil podporo Montijevi vladi in kljub drugačnim napovedim vnovič vstopil v boj za premierski položaj.

Čeprav je Berlusconi zaradi slabih gospodarskih razmer v državi, grozečega bankrota države, nezaupanja evropskih politikov in številnih afer ter sodnih postopkov še pred kratkim veljal za politično mrtvega, je v zadnjem mesecu intenzivne predvolilne kampanje postal resen Bersanijev tekmec. Za nameček je njegovi podobi koristila še nogometna zmaga njegovega Milana nad Barcelono v Ligi prvakov.

Levi sredini dobra tretjina glasov
Do 8. februarja, ko so bile objavljene še zadnje ankete, se je namreč njegov zaostanek skrčil na okoli sedem odstotnih točk, po nekaterih anketah celo na vsega pet odstotnih točk. Zmaga desne sredine se je tako iz nemogoče prelevila v mogočo, čeprav je še vedno manj verjetna od zmage Bersanijeve koalicije, ki so ji zadnje ankete napovedale 35-odstotno podporo.

Vseeno bosta oba izida za največji italijanski koaliciji porazna v primerjavi z volitvami leta 2008. Takrat je zmagovita Berlusconijeva desnosredinska koalicija prejela kar 47 odstotkov glasov, medtem ko je levosredinska koalicija dobila 37,5 odstotka glasov.

Bo Monti postal jeziček na tehtnici?
Za tretje mesto se bosta borila sredinska koalicija, ki jo vodi premier Monti, in gibanje Pet zvezd komika Beppeja Grilla. Ankete kažejo, da bo Grillo, ki volivce na mestnih trgih prepričuje z bojem proti celotni politični kasti, dobil za okoli dve odstotni točki več glasov kot Monti, ki pa naj bi nato imel ključno vlogo pri sestavi nove vladne koalicije.

Usoda Italije v rokah Italijanov