Berlusconi je prepričan o svoji nedolžnosti. Foto: EPA
Berlusconi je prepričan o svoji nedolžnosti. Foto: EPA

Berlusconijevi podporniki so se zbrali pred njegovo vilo v italijanski prestolnici in nekdanjemu premierju izrazili podporo, potem ko je bil v četrtek pravnomočno obsojen na zaporno kazen zaradi davčnih poneverb v primeru njegovega podjetja Mediaset. Protest pod sloganom Nedelja na ulicah za demokracijo in svobodo je organizirala njegova stranka Ljudstvo svobode.

Vidno ganjeni Berlusconi se je podpornikom zahvalil za podporo in zatrdil, da se bo "še naprej boril za demokracijo in svobodo v Italiji in proti želji sodnikov, da se ga odstrani iz politike". Znova je poudaril, da je nedolžen, četrtkovo obsodbo pa je označil za najhujši dan v življenju. Zagotovil je, da ni nikoli oškodoval državne blagajne.

Po njegovih besedah je absurdno, da je bil obsojen za obdobje, ko je bil sam premier, vodenje v podjetju pa je že davno predal otrokom. "Sodniki so me obsodili na štiri leta zapora zaradi domnevne davčne prevare v znesku sedmih milijonov evrov, in to v času, ko je moje TV-podjetje Mediaset italijanski državi plačalo več kot 500 milijonov evrov davkov," je dejal.

Podpora vladi
Vseeno je v svojem 15-minutnem nagovoru dejal, da še vedno podpira vlado pod vodstvom premierja Lette. "Interesi naše Italije imajo prednost," je dejal in zavrnil pobude iz lastne stranke, da bi bilo treba razdreti veliko koalicijo z levosredinsko Demokratsko stranko in sredinskim taborom Maria Montija, kar bi Italijo pahnilo v novo politično krizo, ki si je sredi gospodarske in finančne krize Italija ne more privoščiti.

"Vlada mora nadaljevati gospodarske reforme in parlament mora glasovati za te gospodarske ukrepe," je sporočil.

Protestniki, med katerimi so bili številni politiki iz njegove stranke, so nosili plakate v podporo svojemu političnemu voditelju, med njimi tudi z napisom "Roke proč od Silvia!". Zbirali so tudi podpise za reformo pravosodnega sistema in za pomilostitev Berlusconija.