Berlusconi se je po obsodbi označil za nedolžno žrtev. Foto: EPA
Berlusconi se je po obsodbi označil za nedolžno žrtev. Foto: EPA
Enrico Letta
Letta je zatrdil, da se ne bo za vsako ceno oklepal premierskega stolčka. Foto: EPA

Nekdanji italijanski premier je bil v četrtek pravnomočno obsojen na štiriletno zaporno kazen zaradi davčnih utaj več milijonov evrov v primeru njegovega podjetja Mediaset.

V petek se je Berlusconi sestal z vsemi poslanci in senatorji svoje stranke Ljudstvo svobode (PDL), od katerih so vsi podali odstopne izjave vodjema poslanskih skupin stranke v poslanski zbornici in senatu, Renatu Schifaniju in Renatu Brunetti, ki bosta zdaj pri predsedniku države Giorgiu Napolitanu zahtevala pomilostitev njihovega strankarskega voditelja.

Berlusconi je zahteval reformo pravosodja, in če se vlada premierja Enrica Lette s tem ne bo strinjala, jo bo njegova stranka zapustila in se odpravila na nove volitve. "Pripravljeni smo odstopiti, da bi ubranili naše ideale," je dejal notranji minister Angelino Alfano.

PDL je druga najmočnejša stranka v italijanskem parlamentu in brez njene podpore vlada Lette, ki jo sestavljata še leva Demokratska stranka in sredinsko gibanje prejšnjega tehničnega premierja Maria Montija, ne more obstati.

Demokrati zavračajo sodelovanje z Berlusconijem
Ob obsodbi Berlusconija so sicer krila dobili tudi v Demokratski stranki in tudi v tej stranki so vse glasnejši glasovi, da bi bilo treba končati vladno koalicijo z Berlusconijevimi. Mnogi zatrjujejo, da s to stranko ne bodo več sodelovali, če jo bo še naprej vodil obsojeni davčni utajevalec.

Razpad vladne koalicije bi Italijo pahnil v novo politično krizo, ki si jo Italija sredi hude gospodarske in finančne krize ne more privoščiti. Na to je danes opozoril tudi vodja Demokratske stranke Guglielmo Epifani. Letta pa je stranke vladajoče koalicije pozval, naj vendarle držijo skupaj. Zatrdil je sicer tudi, da se ne bo za vsako ceno oklepal stolčka.

Berlusconiju so v petek zvečer odvzeli potni list, da ne bi mogel zbežati v tujino. Oddati je moral tudi svoj diplomatski potni list.

Milanski državni tožilec je senatu že tudi predal kopijo pravnomočne sodbe. Senat mora namreč še glasovati o izključitvi Berlusconija, da ga bodo lahko napotili na prestajanje zaporne kazni.