Berlusconi je že tretjič prisegel kot italijanski premier. Foto: Reuters
Berlusconi je že tretjič prisegel kot italijanski premier. Foto: Reuters
Italijanske ministrice
V novi italijanski vladi so štiri ministrice. Foto: Reuters
Berlusconi prisegel že tretjič

Med 21 ministri jih je devet brez listnice, v vladi pa bodo štiri ministrice. Dvanajst ministrov prihaja iz Berlusconijeve stranke Naprej, Italija, po štiri iz Severne lige in postfašističnega Narodnega zavezništva in eden iz Gibanja za avtonomijo.

Calderoli kljub protestom minister
Severna liga je dobila notranje in kmetijsko ministrstvo (Roberto Maroni in Luca Zaia) ter dva ministra brez listnice, eden izmed njiju je razvpiti voditelj lige Umberto Bossi, ki bo minister za reforme. Četverico ministrov Severne lige dopolnjuje Roberto Calderoli (minister za poenostavitev zakonodaje), ki je veliko prahu dvignil s svojimi komentarji o islamu, nekoč se je na televiziji pojavil celo v majici s karikaturo Mohameda. Libija je ostro protestirala ob njegovi umestitvi za ministra.

V Berlusconijevo vlado se na mesto zunanjega ministra vrača Franco Frattini, ki je bil evropski komisar za pravosodje, minister za gospodarstvo pa bo znova Giulio Tremonti. Oba sta ministrstvi vodila že v 2. Berlusconijevi vladi med letoma 2001 in 2008. Eden izmed Berlusconijevih najtesnejših sodelavcev Sandro Bondi bo prevzel vodenje ministrstva za kulturo.

Narodno zavezništvo je dobilo ministrstvi za obrambo in infrastrukturo (vodila ju bosta Ignazio la Rossa in Altero Matteoli) ter dve brez listnici.

Bo sledil preporod gospodarstva?
Glavni cilj nove vlade je oživitev italijanskega gospodarstva, pomembno vlogo pa igrajo tudi smeti v Neaplju. Kot smo pisali, so ulice tega južnoitalijanskega mesta polne smeti, za katere pa nihče trajno ne poskrbi. Prebivalci so ogorčeni, politika je doslej samo obljubljala.

Mandat za novo vlado, 62. po vrsti po 2. svetovni vojni, je predsednik Giorgio Napolitano Berlusconiju podelil v sredo zvečer, prisegla pa naj bi že danes. Prihodnji teden bo o njej glasoval še parlament.

K. T.

Berlusconi prisegel že tretjič