Berlusconijevo zasebno življenje še naprej razburja italijansko javnost. Med drugim je 72-letni premier trenutno sredi umazane ločitve. Foto: EPA
Berlusconijevo zasebno življenje še naprej razburja italijansko javnost. Med drugim je 72-letni premier trenutno sredi umazane ločitve. Foto: EPA

Španski El Pais je objavil pet fotografij, na katerih je videti več žensk z zakritimi obrazi, dve se sončita v tangicah zgoraj brez. V uvodniku so zapisali: "Zasebne slike Berlusconija nismo objavili zato, da bi ga moralno obsodili kot državljana, temveč da bi prikazali, kako si skuša prilastiti italijansko demokracijo kot prostor za svoje prijatelje in zabavo." Prav tako so izrazili skrb, saj naj bi Berlusconijevo obnašanje škodovalo ne le Italiji, temveč vsej Evropi.

Fotografije, ki jih je posnel Antonello Zappadu, so razkrile tudi povabljence na zabavi, med katerimi je bil tudi češki premier Mirek Topolanek. El Pais je med drugim razkril, da so "vsak teden z uradnimi letali na letališče Costa Esmeralda na Sardiniji pripeljali Berlusconijeve prijatelje, umetnike, pleselce in televizijske hostese."

Zabava na čigav račun?
Italijanske javnosti fotografije niso razburile le zato, ker gre še za enega izmed Berlusconijevih žgečkljivih škandalov, zaradi katerih je njegova žena že vložila zahtevo za ločitev, temveč zato ker so ga soočili s preiskavo zlorabe uradnega letala za zasebni prevoz gostov.

"Sprejel sem češko delegacijo in ne bi smelo biti dovoljeno, da se nekdo iz razdalje enega kilometra vmeša v takšno situacijo in jo fotografira ... Pravica do zasebnega življenja mora biti v primeru znanih povabljencev še bolj varovana," se zdaj brani Berlusconi.

In čeprav se italijanski premier le nasmiha ob pogledu na fotografije, ki naj bi bile "nedolžne", saj "prikazujejo ljudi, ki se kopajo v jacuzziju znotraj zasebnega posestva, ki je namenjeno povabljencem", je njegov odvetnik Niccolo Ghedini že napovedal tožbo časopisu zaradi vdora v zasebnost. "Kdor koli bo kjer koli kupil izvod tega časopisa, bo storil prekršek," je še opozoril Ghedini.

K. Š.