Okrepitve tujih sil naj bi na dolgi rok prinesle izboljšanje varnostnih razmer v Afganistanu. Foto: Reuters
Okrepitve tujih sil naj bi na dolgi rok prinesle izboljšanje varnostnih razmer v Afganistanu. Foto: Reuters

V pogovoru za londonski Financial Times je McChrystal dejal, da je v vseh vojnah politična rešitev neizogibna, zato je po njegovem mnenju čas za pogovore s talibani, ki bi v prihodnosti lahko pomagali voditi državo.

"Ni moje delo, da ponujam oljče vejice, vendar je moje delo, da ustvarjam razmere, v katerih bodo ljudje na pravih položajih lahko imeli možnosti za korake naprej," je dejal ameriški poveljnik, ki meni, da lahko Afganistanci igrajo pomembno vlogo, če se bodo namesto na preteklost osredotočili na prihodnost.

"Vojaki bodo prinesli napredek"
McChrystal se je razgovoril pred prihajajočo konferenco v Londonu, na kateri bodo določili okvirne naloge za afganistansko vlado, da bi ta lahko začela do leta 2011 prevzemati odgovornost za varnost v državi, kot določa načrt ameriškega predsednika Baracka Obame, ki ga je predstavil lani ob napovedi napotitve dodatnih 30.000 ameriških vojakov v Afganistan.

Po ocenah McChrystala bi lahko dodatnih 30.000 ameriških in 7.000 drugih tujih vojakov iz držav članic Nata prineslo "zelo viden pozitiven" napredek v letošnjem letu, vendar ob tem general opozarja, da bi se lahko nasilje talibanov letos še povečalo.