Večina islamskih borcev se je po koncu vojne vrnila v svoje domovine, vendar so nekateri ostali in si v BiH-u ustvarili družine. Foto: MMC RTV SLO
Večina islamskih borcev se je po koncu vojne vrnila v svoje domovine, vendar so nekateri ostali in si v BiH-u ustvarili družine. Foto: MMC RTV SLO

Kot prvega nekdanjega mudžahida so v nedeljo nazaj v domovino izgnali 37-letnega Alžirca Ataua Mimuna, ki se je med letoma 1992 in 1995 v vrstah bošnjaških sil boril proti srbskim in hrvaškim vojakom, po koncu vojne pa se je oženil z domačinko. Po besedah direktorja za zunanje zadeve pri ministrstvu za državno varnost Dragana Mektića so ugotovili, da je bil Mimun povezan s terorističnimi osumljenci in je predstavljal grožnjo nacionalni varnosti.

V zadnjem letu in pol je vlada BiH-a razveljavila državljanstva okoli 500 nekdanjih borcev, za katere menijo, da ogrožajo varnost in jih sumijo povezanosti s terorizmom. Mnogi so se na odločitev vlade pritožili in pričakujejo, da bodo lahko ostali, medtem ko bodo nekateri nedvomno izgnani.

Že konec 90. let prejšnjega stoletja so ZDA od BiH-a zahtevale izgon islamskih borcev, potem ko so v državi odkrili taborišče za urjenje teroristov, pritisk Washingtona pa se je še okrepil po terorističnih napadih 11. septembra 2001, ko so ameriške oblasti po vsem svetu začele mrzlično iskati domnevne teroriste, povezane s teroristično mrežo Al Kaida.

Leta 2002 so v BiH prijeli šest Arabcev, domnevno povezanih z Al Kaido, in jih izročili ZDA. Na začetku letošnjega leta so v Sarajevu tri muslimane spoznali krive za načrtovanje terorističnih napadov v BiH-u in drugih evropskih državah.

G. V.