Številni veličastni in velikopotezni objekti bodo po zadnjem pisku SP-ja prazni zevali sredi revnih afriških predmestij. Foto: EPA
Številni veličastni in velikopotezni objekti bodo po zadnjem pisku SP-ja prazni zevali sredi revnih afriških predmestij. Foto: EPA
Kaj bodo od prvenstva imeli domačini? Razen drobiža od prodaje spominkov ne prav dosti. Foto: EPA
Moderna bela struktura ob obali Cape Towna. Foto: EPA
Vstopnice ne gredo za med, kot so organizatorji upali. Foto: EPA
Danu Platu.
"Capetownski stadion bo postal eden od svetovnih športnih mejnikov,'' je dejal. Tu bo med junijem in julijem odigranih osem tekem svetovnega prvenstva, vključno z enim polfinalom. Obmorski stadion, prekrit s 37.000 kvadratnimi metri stekla, je nedvomno najbolj impresivna zgradba v mestu doslej.
A slavnostni rez traku sovpada z vse glasnejšimi trditvami, da se je Južnoafriška republika, kjer se polovica prebivalstva še vedno prebija s povprečno 210 dolarji na mesec, popolnoma zadolžila, da bi gostila nogometni spektakel, ki pa Južnoafričanom ne bo prinesel kaj dosti koristi.

SP v nogometu 2010 v številkah
- 308 mio. dolarjev dolgov zaradi gradnje 6 novih stadionov.
- Za 3,3 milijard dolarjev naj bi Fifa prodala TV-pravice.
- 892 dolarjev - najvišja cena vstopnic za finale.
- 70.000 delavcev je stavkalo julija.
- 30 dolarjev - običajna tedenska plača za stadionske gradbince, pri čemer so nekateri prejeli celo zgolj 5 dolarjev.
- 500.000 prijav za vstopnice v 10 dnevih prodaje.
- 450.000 - število tujih turistov, ki naj bi obiskalo JAR med prvenstvom.


Peskovnik za evropske turiste
Država je zgradila šest novih stadionov in obnovila še štiri druge, da je izpolnila vse zahteve mednarodne nogometne zveze. Eden od njih, Soccer City (Nogometno mesto) v Johannesburgu, je zdaj s 95.000 sedeži največji afriški stadion. Pri tem pa je septembra finančni minister Pravin Gordhan tarnal, da vladi primanjkuje dobrih 300 milijonov dolarjev za nova prizorišča.
Obtožbe korupcije in nepravilnosti v povezavi s projekti za svetovno prvenstvo so celo spodbudile južnoafriško komisijo za tekmovanja, da sproži preiskavo. "Vlada se je zasužnjila za dogodek, ki bo JAR spremenil v igrišče za evropske turiste. Ko bo vsega konec, bomo mi še vedno revni," je zapisal južnoafriški kolumnist Andile Mngxitamasaid.

Umorjen, ker opozarjal na korupcijo
Novi dokumentarni film Fahrenheit 2010, ki so ga v nedeljo prikazali v Cape Townu, se osredotoča na izgrede na 110 milijonov vrednem stadionu Mbombela, ki so ga zgradili na prizorišču šole za revno skupnost v Nelspruitu blizu nacionalnega parka Kruger.
Na 46.000-sedežnem stadionu, ki kar prekipeva od najmodernejše tehnologije, bodo odigrali štiri tekme, medtem ko lokalno prebivalstvo še naprej živi v razpadajočih barakah brez vode ali elektrike.
Januarja je bil lokalni politik Jimmy Mohlala brutalno umorjen, potem ko je hotel izdati vse nepravilnosti, povezane s stadionom. Nogometno svetovno prvenstvo 2010 ima največji nagradni sklad doslej, saj je Fifa prodala televizijske in sponzorske pravice za kar 3,3 milijarde dolarjev.
"Zvezdniki bodo prišli!"
JAR je upal, da bo v mesecu dni prvenstva državo obiskalo več kot 450.000 tujih turistov, a mednarodna prodaja vstopnic je počasna ob poročilih, da je za tretjo fazo prodaje vstopnic (začela se je 5. decembra) manj kot 100.000 prijav iz tujine. Skupno je na prodaj 3,8 milijone vstopnic.
Stadion v Cape Townu je požel kar precej kritik zaradi svoje lokacije v srednjerazrednem Green Pointu, ki je močno oddaljen od nad nogometom navdušenih revnejših predmestij. Projekt je tudi močno prekoračil proračun 194 milijonov dolarjev.
A ob vsem tem capetownski direktor za komunikacije Pieter Cronjé zanika, da bo stadion "beli slon". "Res je, da bo po prvenstvu v JAR-u 10 lačnih stadionov, a to je večnamenski stadion svetovnega ranga v mestu, ki je izjemno privlačno za mednarodne zvezdnike. Gre za situacijo kokoš-jajce. Zdaj ko imamo stadion, verjamemo, da bodo zvezdniki prišli."