Izrael in Egipt od leta 2007, ko je Hamas prevzel nadzor nad Gazo, z zaprtjem meje izolirata območje. Gaza doslej še ni prejela nobenih cepiv proti covidu-19. Foto: Reuters
Izrael in Egipt od leta 2007, ko je Hamas prevzel nadzor nad Gazo, z zaprtjem meje izolirata območje. Gaza doslej še ni prejela nobenih cepiv proti covidu-19. Foto: Reuters

Palestinska zdravstvena ministrica Mai Alkaila je v ponedeljek sporočil, da Izrael "nosi polno odgovornost" za blokado pošiljke, ki jo želijo z Zahodnega brega v Gazo poslati Palestinske oblasti (PA).

Palestinske oblasti, ki delno nadzirajo manj kot polovico Zahodnega brega, so nameravale polovico svojih preostalih odmerkov deliti z Gazo, kjer živi dva milijona Palestincev, poroča Al Džazira.

Gaza je od leta 2007 pretežno pod nadzorom palestinskega gibanja Hamas. Območje z več kot dvema milijonoma prebivalcev doslej še ni prejelo nobenih cepiv. Potrdili so 53.000 okužb z novim koronavirusom in 537 smrti bolnikov s covidom.

Izrael, ki medtem izvaja eno najhitrejših kampanj cepljenja na svetu, je bil že deležen pozivov iz mednarodne skupnosti, naj kot okupatorska sila na območju svoje zaloge cepiv deli s Palestinci, ki živijo na Zahodnem bregu in v Gazi. Na današnji dan bodo v Izraelu, državi z devetimi milijoni prebivalcev, dosegli štiri milijone cepljenih prebivalcev s prvim odmerkom, navaja Times of Israel.

Gazo Izrael oblega že več kot desetletje, vojaški napadi na območje so uničili večino tamkajšnje zdravstvene infrastrukture, še poroča Al Džazira.

Sorodna novica Kampanja cepljenja razkriva bistvo izraelskega apartheidskega režima

Izraelski parlament še razpravlja o pošiljki

Neimenovani izraelski uradnik je za Al Džaziro dejal, da o omenjeni pošiljki cepiv parlament še zmeraj razpravlja. "Nekateri trdijo, da cepiva ne bodo namenjena zdravstvenim delavcem, temveč višjim predstavnikom Hamasa. Predstavniki skupne arabske liste pa pravijo, da gre za zadrževanje nujne zdravstvene pomoči civilnemu prebivalstvu na okupiranem ozemlju in s tem vojni zločin," je še za Al Džaziro povedal anonimni sogovornik.

Med razpravo je vodja odbora za zunanje zadeve in obrambo Zvi Hauser premierja Benjamina Netanjahuja zaprosil za podrobnosti glede omenjenega transferja cepiv. Predstavnik odbora za nacionalno varnost Roj Binjamini je poudaril, da izraelska vlada nima namena deliti zaloge svojih cepiv z Gazo. Se pa vlada odloča, ali bo dovolila transfer cepiv z Zahodnega brega v Gazo.

Zamude pri dobavi cepiv na Zahodnem bregu

Na Zahodnem bregu imajo medtem težave s cepljenjem zaradi zamud v dobavi. "Prišlo je do zamud pri dobavi cepiv," je tvitnil palestinski premier Mohamed Štajje in dodal, da bodo začetek cepljenja splošnega prebivalstva morali prestaviti.

Na območju so sicer že začeli cepiti zdravstvene delavce z 10.000 prejetimi odmerki cepiva Sputnik V in nekaj tisoč odmerki Moderne, ki jih je posredoval Izrael. PA skupno pričakuje dva milijona odmerkov, ki so jih naročili od različnih proizvajalcev, še do nekaj odmerkov pa naj bi bili upravičeni v sklopu iniciative Covax. Na Zahodnem bregu, kjer poleg 2,7 milijona Palestincev živi tudi skoraj pol milijona judovskih naseljencev, so doslej potrdili 115.000 okužb in 1400 smrtnih žrtev.