Bližnji vzhod
Gonen Segev
Izraelski zdravnik in nekdanji minister Gonen Segev je obtožen vohunjenja za Iran. Foto: Reuters

Dodaj v

Nekdanji izraelski minister Segev obtožen vohunjenja za Iran

Obtožnica mu očita "pomoč sovražniku med vojno"
18. junij 2018 ob 19:55
Jeruzalem - MMC RTV SLO

Izraelsko tožilstvo je vložilo obtožnico proti nekdanjemu izraelskemu ministru Gonenu Segevu, ki ga obtožuje vohunjenja za Iran, poroča BBC.

62-letni Segev, po poklicu zdravnik, je v 90. letih prejšnjega stoletja dve leti delal kot minister za energetiko in infrastrukturo. Po koncu politične kariere je stopil na poslovno pot, ki pa se je zalomila leta 2005, ko je bil zaradi tihotapljenja mamil in ponarejanja diplomatskega potnega lista obsojen na pet let zapora. Hkrati pa je ostal tudi brez zdravniške licence.

Iz zapora je bil zaradi "vzornega vedenja" predčasno izpuščen leta 2007, nato pa je odšel v Nigerijo, kjer je še naprej delal kot zdravnik in kjer naj bi ga rekrutirala iranska tajna služba. In Gonen je očitno privolil v sodelovanje.

Šin Bet: Segev Irancem izdajal pomembne podatke
Kot je v ponedeljek sporočila izraelska notranja varnostna služba Šin Bet, je bil Gonen aretiran prejšnji mesec, ko je obiskal Izrael. Med zaslišanjem se je izkazalo, da se je Segev leta 2012 srečal z osebjem na iranski ambasadi v Nigeriji, poleg tega pa je še dvakrat potoval v Iran. Šin Bet trdi, da je Gonen Irancem dal informacije, ki se nanašajo na izraelski energetski sektor, varnostno pomembne kraje, predal pa jim je tudi podatke o nekaterih posameznikih, ki delajo v varnostnih strukturah Izraela.

Zato je v petek tožilstvo v Jeruzalemu proti Segevu vložilo obtožnico, v kateri ga med drugim obtožuje "pomoči sovražniku med vojno in vohunjenja proti državi Izrael". Odvetniki Segeva trdijo, da celotna obtožnica "slika drugačno sliko, kot jo skuša prikazati Šin Bet".

Iran sovražnik Izraela
Iran je od islamske revolucije leta 1979, ko so se na oblast zavihteli islamski verski voditelji, zaprisežen sovražnik Izraela. Iran Izraelu odreka pravico do obstoja in mu grozi z uničenjem, saj ga ima za nelegitimnega "okupatorja muslimanske zemlje". Zato Izrael vseskozi poudarja, da Iran ne sme priti do jedrskega orožja. Nad naraščajočim vplivom Irana so zaskrbljene tudi druge države v regiji.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
pacoman
# 18.06.2018 ob 21:49
Če koga zanimajo vohunske igrice na bližnjem vzhodu v hladni vojni, naj si prebere knjigo Dolga roka Izraela od pisatelja Janusz Piekalkiewicz. Eden boljših pisateljev po mojem mnenju in res dobra knjiga za prebrat. V njej med drugimi lepo opiše, kako so nastajale izraelske obveščevalne službe iz terorističnih organizacij ala Stern ipd., ki so napadale Angleže in Arabce od začetka 20. stoletja dalje.
Homer.
# 19.06.2018 ob 05:26
Meni ta zgodba deluje malo "za lase privlečena"
13 let kar ni več na politični funkciji in 11 let kar je v Nigeriji.
Res ne vem do kašnih pomembnih informacij bi lahko še imel dostop
pacoman
# 18.06.2018 ob 20:14
Za Izraelce je še Hezbolah prevelik plen, oni bi se pa spravljali na Iran. Lol.
audiac
# 18.06.2018 ob 23:05
Nad naraščajočim vplivom Irana so zaskrbljene tudi druge države v regiji.

Pravilno,da so zaskrbljene z Izraelom (in SA) vred.Ta že tako preveč opleta tam okoli,zato rabi konkretno protiutež.Iranci (in Hezbolah) so prav primerni za to.Izrael bo dvakrat premislil,preden se bo spet spravil rovariti po Libanonu ali recimo Siriji s svojimi ekpedicjskimi korpusi.Tako da tudi za njega raste šiba.

pacoman,
tista knjiga je pa res odlična.Takrat,ko sem jo bral,sem imel še neke simpatije do Izraelcev.Zdaj ne več.
ogenj
# 19.06.2018 ob 02:57
"Iran je od islamske revolucije leta 1979, ko so se na oblast zavihteli islamski verski voditelji, zaprisežen sovražnik Izraela. Iran Izraelu odreka pravico do obstoja in mu grozi z uničenjem, saj ga ima za nelegitimnega "okupatorja muslimanske zemlje". Zato Izrael vseskozi poudarja, da Iran ne sme priti do jedrskega orožja. Nad naraščajočim vplivom Irana so zaskrbljene tudi druge države v regiji. "

Vsaj enkrat ste decentno povedali zakaj tak odnos Izraela do Irana!
Franc Jožef I.
# 18.06.2018 ob 20:29
Hahahaha...pa sej to ni res.
galoper
# 19.06.2018 ob 15:44
Zdaj še za uro ne smeš vprašati kogarkoli, ker te bo kdo prijavil vohunjenja?
sieger007
# 19.06.2018 ob 14:11
Židi pa denar...
audiac
# 19.06.2018 ob 08:24
Pošteno povedano so za nastajanje Izraela malo krivi tudi Palestinci.Ko so Židje l.48-49 začeli prihajati tja,so jim Palestinci na veliko prodajali zemljo po zasoljeni ceni.No,tudi brez tega ne bi bilo nič drugače.Samo za par let bi se jim mogoče ustanovitev zavlekla.Veliki so se že zmenili.
tc12
# 19.06.2018 ob 13:14
Iran ni nikogaršnji sovražnik, Izrael po drugi strani pa načrtno iztreblja palestince in upravlja z največjim koncentracijskim taboriščem na svetu - zahodni breg, kjer vsak dan umre na tisoče palestincev od lakote in izraelskih bomb...

RTV zakaj o tem ne pišete?!?
Gepard007
# 19.06.2018 ob 08:03
@ogenj: Se strinjam. Vsi obsojajo Izraelce brez, da bi poznali zgodovino. Obsojamo Američane, da nimajo pojma o geografiji pa marsikateri Slovenec nima pojma o zgodovini. Bom reku "ignorance is bliss."
cairns
# 18.06.2018 ob 20:01
Nekdanji izraelski minister obtožen vohunjenja za Iran

Slabo se mu piše. In prav je tako. Nič milosti za izdajalce.
Kazalo