Palestinci, ki so prebežali v Rafo, čakajo na pomoč. Foto: AP
Palestinci, ki so prebežali v Rafo, čakajo na pomoč. Foto: AP

Türk je opozoril, da Hamas še vedno zadržuje izraelske talce, Izrael pa po njegovih besedah kolektivno kaznuje palestinske civiliste in nezakonito prisilno evakuira dele Gaze. "Grozodejstva, ki so jih 7. oktobra zagrešile palestinske oborožene skupine, so bila strašna, brutalna in šokantna. To so bili vojni zločini, prav tako kot nadaljnje zadrževanje talcev," je dejal Türk ob obisku mejnega prehoda Rafa med Egiptom in območjem Gaze.

Sorodna novica Macron pozval k ustavitvi spopadov in Palestincem obljubil sto milijonov evrov pomoči

Ob tem pa je poudaril, da je "izraelsko kolektivno kaznovanje palestinskih civilistov prav tako vojni zločin, prav tako pa tudi nezakonita prisilna evakuacija civilistov". Dodal je tudi, da je dolžnost Izraela, da zagotovi, da lahko na območju Gaze osnovne življenjske potrebščine dosežejo tiste, ki jih potrebujejo.

"Premori" vojaških operacij v Gazi?

Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby pa je sporočil, da se je Izrael strinjal, da bo vsak dan izvajal štiriurne prekinitve svojih vojaških operacij na območju severnega dela Gaze. To naj bi omogočilo dostavo humanitarne pomoči v oblegano enklavo in pomagalo civilistom, da se umaknejo na varno.

Obvestila o "premorih" bodo objavljena tri ure pred njihovim začetkom, je dejal Kirby, ki je odločitev Izraela označil za "pomemben prvi korak", s katerim bi zagotovili, da ima civilno prebivalstvo možnost umika na varnejša območja, stran od spopadov.

Kirby je še dejal, da bo med temi premori mogoče dostaviti humanitarno pomoč na območje Gaze. Prvi premor naj bi Izraelci napovedali že danes.

Kirby je sicer ponovil ameriško stališče, da zdaj ni čas za prekinitev ognja, češ da bi to zgolj pomagalo Hamasu "legitimizirati" napade na Izrael 7. oktobra.

Predsednik ZDA Joe Biden je pozneje novinarjem povedal, da ni možnosti za prekinitev ognja v Gazi, ostaja pa optimističen glede reševanja talcev. "Ne bomo odnehali, dokler jih ne dobimo nazaj," je dejal.

Guterres: Z izraelsko operacijo je nekaj očitno narobe

Na hudo pomanjkanje v Gazi je znova opozoril tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je izjavil, da število ubitih civilistov v Gazi kaže, da je z izraelsko vojaško operacijo nekaj "očitno narobe". Tako kot Türk je bil tudi Guterres kritičen tako do Hamasa kot do Izraela. Hamas je obtožil, da krši humanitarno pravo, ker civiliste uporablja za ščit. Izrael pa je kritiziral zaradi rekordnega števila civilnih žrtev v Gazi, predvsem otrok, "katerih število daleč presega letno število v kateri koli vojni". "To pomeni, da je z načinom izvajanja vojaških operacij očitno nekaj narobe," je dejal.

Guterres je opozoril tudi na pomanjkanje pomoči v Gazi, saj je spomnil, da so v zadnjih 18 dneh čez mejni prehod Rafa, ki je edini odprt za humanitarno pomoč, pripeljali le 630 tovornjakov pomoči. Dodal je, da si Združeni narodi prizadevajo, da bi pomoč lahko prepeljali tudi čez mejni prehod Kerem Šalom, ki je pod izraelskim nadzorom.

Izraelska vojska na severu Gaze. Foto: Reuters
Izraelska vojska na severu Gaze. Foto: Reuters

Med otroki se širi driska

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija opozarja na "skrb vzbujajoče razmere" glede širjenja bolezni v Gazi, saj je enomesečno izraelsko bombardiranje popolnoma porušilo tamkajšnji zdravstveni sistem in prekinilo dostop do čiste vode. Ker se ljudje zbirajo v zavetiščih, to povečuje tveganje za širjenje bolezni.

"Ker število smrtnih žrtev in poškodovanih v Gazi še naprej narašča, velika prenatrpanost ter uničeni zdravstveni in sanitarni sistemi predstavljajo dodatno nevarnost, hitro širjenje nalezljivih bolezni," so sporočili. Dodali so, da so se zaradi pomanjkanja goriva zaprli tudi obrati za razsoljevanje, kar je povečalo tveganje za širjenje bakterijskih okužb, kot je driska. Od sredine oktobra so namreč opazili več kot 33.500 primerov driske, od tega največ med otroki, mlajšimi od pet let.

ZDA napadle z Iranom povezano skladišče orožja v Siriji

Ameriška vojaška letala so v sredo na vzhodu Sirije uničila skladišče orožja, povezano z Iranom, je sporočil obrambni minister Lloyd Austin. Šlo naj bi za odgovor na vse pogostejše napade na ameriške sile v regiji po začetku vojne med Izraelom in Hamasom. To je že drugič v dveh tednih, da so Američani napadli lokacijo v Siriji, ki naj bi bila povezana z Iranom. Washington želi Teheran odvrniti od vpletanja v vojno med Izraelom in Hamasom, razne oborožene milice, povezane z Iranom, pa so od začetka vojne že večkrat napadle ameriške cilje na Bližnjem vzhodu.

V še enem s tem povezanem incidentu so hutijevci v Jemnu sestrelili ameriško brezpilotno letalo.

Sorodna novica Izraelski napadi na Gazo – daleč najsmrtonosnejši konflikt za otroke v moderni dobi

Zaradi pomanjkanja goriva je v Gazi oteženo tudi zbiranje odpadkov, kar je ustvarilo ugodno okolje za hitro razmnoževanje žuželk in glodavcev, ki lahko prenašajo bolezni. Razmere še poslabšujejo tudi ustavitev cepljenja proti različnim boleznim in pomanjkanje zdravil. Tamkajšnja pokopališča so že popolnoma polna.

Izraelska vojska napada tudi jug Gaze

Izraelska vojska je sicer danes nadaljevala spopade na območju Gaze, v katerih je bilo do zdaj ubitih več kot 10.500 Palestincev, med njimi večina civilistov.

Izraelska vojska trdi, da je zavzela oporišče Hamasa v begunskem taborišču Džabalija in pojasnila, da so med spopadi, ki naj bi trajali deset ur, "likvidirali teroriste, zajeli veliko količino orožja ter odkrili številne predore".

Od začetka kopenske ofenzive v Gazi so izraelske sile uničile že 130 podzemnih predorov Hamasa. "Inženirji si trenutno prizadevajo razkriti in uničiti teroristično infrastrukturo Hamasa v Gazi, vključno s predori. Odkrita skladišča vode in kisika v predorih kažejo, da se Hamas pripravlja na daljše bivanje pod zemljo," je še dodala vojska.

Izraelska vojska je tudi znova odprla koridor za evakuacijo civilistov s severa na jug Gaze. Kot so sporočili, je pri tem s severa na jug Gaze zbežalo še 50.000 civilistov.

A vse več je poročil, da izraelska vojska kljub pozivom, naj se palestinski civilisti s severa enklave umaknejo na jug, napada tudi južni predel.

Izrael medtem racije nadaljuje tudi na zasedenem Zahodnem bregu, v katerih je umrlo 18 Palestincev.

Rdeči križ pa je opozoril, da je izraelska raketa zadela njihov tovornjak, ki je peljal zdravstvene pripomočke v bolnišnico Al Kuc v Gazi.

Netanjahu zavrnil namige o tridnevnem premirju

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP, ki se sklicuje na vire iz Egipta in Združenih narodov, naj bi sicer potekala pogajanja o tridnevnem humanitarnem premirju. V zameno naj bi Hamas izpustil približno ducat izraelskih talcev, ki jih zadržuje. Če bo dogovor dosežen, bo omogočil dobavo obsežnejše pomoči v Gazo, med drugim tudi omejenih zalog goriva, so poročali mediji.

Razdejana Gaza. Foto: Reuters
Razdejana Gaza. Foto: Reuters

A na te informacije se je nato odzval izraelski premier Benjamin Netanjahu in jih zanikal. "Želim utišati vse vrste lažnih govoric, ki jih slišimo iz vseh smeri, in ponoviti jasno stvar: brez izpustitve naših talcev ne bo prekinitve ognja," je dejal, potem ko je po poročanju medijev vir blizu Hamasa povedal, da potekajo pogajanja za izpustitev 12 talcev, od tega šest Američanov, v zameno za tridnevno prekinitev ognja.

Drugi vir pa je dejal, da na pogajanjih posreduje Katar, ki se usklajuje z ZDA, in da naj bi govorili o "izpustitvi od 10 do 15 talcev v zameno za 48- do 72-urni humanitarni premor".

Nemška tiskovna agencija DPA je medtem poročala, da ji je visoki predstavnik Hamasa Osama Hamdan potrdil, da potekajo resna pogajanja. Dodal pa je, da obstajajo skrbi, da Izrael na prizadevanja ne odgovarja.

Netanjahu sicer ni jasno povedal, ali misli na izpustitev vseh talcev, so pa svojci talcev v odzivu na poročanje medijev o pogajanjih vztrajali, da bi "vsak korak v smeri prekinitve ognja moral vključevati izpustitev vseh talcev iz Gaze". Izrael, z njim pa tudi ZDA, so namreč pripravljene samo na krajše humanitarne premore.

Medij Axios je poročal, da je Biden Netanjahuja prosil, naj privoli v tri dni ali več premora v spopadih, kar je Biden novinarjem danes potrdil. Na vprašanje, ali je razočaran z Netanjahujem, pa je Biden odgovoril, da je vse skupaj trajalo malce dlje, kot je upal.

Belgija pozvala EU k sankcijam proti izraelskim skrajnežem

EU bi moral preučiti možnost prepovedi vstopa v Evropo za ekstremistične Izraelce, ki pozivajo k nasilju nad Palestinci, je danes izjavil belgijski premier Alexander De Croo. Predlagal je uvedbo sankcij za skrajneže, med drugim za izraelskega ministra za dediščino Amičaja Elijahuja, ki dopušča možnost uporabe jedrske bombe na območju Gaze.

"Naša država mora zagotoviti, da se tistim, ki zagrešijo huda kazniva dejanja, na primer tistim, ki izvajajo nasilje na Zahodnem bregu, prepreči vstop v našo državo in Evropsko unijo," je De Croo dejal v belgijskem parlamentu.

Ob tem je obsodil izraelsko nasilje nad Palestinci na zasedenem Zahodnem bregu in dodal, da je pomanjkanje ukrepov proti takim nasilnim skrajnežem nesprejemljivo.

Predlagal je, da bi lahko uvedli sankcije za posameznike, med drugim za "ministra, ki poziva k uporabi jedrskega orožja proti prebivalstvu, ki ne more storiti ničesar in ki že danes živi v grozljivih razmerah". To je pred dnevi izjavil Elijahu, zaradi sporne izjave pa je bil do preklica suspendiran z vladnih srečanj.

V Gazi se širijo nalezljive bolezni