Trenutno v Milanu poteka nov sodni postopek proti Berlusconiju zaradi suma korupcije. Foto: EPA
Trenutno v Milanu poteka nov sodni postopek proti Berlusconiju zaradi suma korupcije. Foto: EPA

Silviu Berlusconiju bodo 16. novembra 2009 sodili zaradi nedavne afere, v katero je vpleteno njegovo podjetje Mediaset. To je osumljeno, da je filmom umetno dvigovalo ceno s kupovanjem prek navideznih podjetij v tujini. Nad Berlusconijem prav tako "visi" druga tožba, v kateri je osumljen podkupovanja britanskega odvetnika Davida Millsa, ki naj bi mu plačal 380.000 evrov v zameno za lažno pričanje v dveh postopkih, ki sta potekala v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Italijanskemu premierju se je hitro uspelo izmuzniti iz obeh sodnih postopkov, saj je od sodišča zahteval, da mu prizna imuniteto pred kazenskim sodiščem.

Pred kratkim pa je italijansko ustavno sodišče presodilo, da je dodelitev imunitete Berlusconiju pravzaprav protiustavna.

Vendar se znova zapleta. Berlusconi je zdaj podal nov predlog reforme italijanskega pravosodja, v katerem bi sodne postopke skrajšali na največ šest let, kar pomeni, da bi s tem skrajšali tudi zastaralne roke.

Predsednik poslanske zbornice Gianfranco Fini je pojasnil, da doba šestih let vključuje vse tri stopnje sojenja - tako prvostopenjsko, pritožbeno raven kot postopek pred vrhovnim sodiščem.

"Gre le za trik, s katerim bodo rešili premierja," je mogoče slišati iz vrst opozicije. Nekateri so dejanje označili kot del "kriminalne igre".

Sodni postopki v Italiji trajajo več let. Civilna pravda traja povprečno dve leti in pol, nato pa še dodatna štiri leta, če je bila vložena pritožba. Na italijanskih sodiščih trenutno poteka približno 5,4 milijona civilnih tožb. Odprtih kazenskih primerov je okoli 3,6 milijona.