Berlusconi je prepričan, da so za njegove tegobe krivi drugi. Foto: EPA
Berlusconi je prepričan, da so za njegove tegobe krivi drugi. Foto: EPA
Michela Vittoria Brambilla in Silvio Berlusconi
Berlusconi se ima za velikega osvajalca ženskih src. Tudi v svoji vladi ima šopek lepotic na ministrskih položajih. Foto: EPA

Nekaj dni za tem, ko je ustavno sodišče italijanskemu premierju vzelo pravno imuniteto, je medijski mogotec v nedeljo napadael tuji tisk zaradi kritik na njegov račun in račun Italije. Tuje medije je jezno obtožil, da "pljuvajo po Italiji" in širijo "protiitalijanski duh". Tuji mediji "bi morali imeti lepo sliko o Italiji, ki je močna in čista, ni zasvinjana s tem, o čemer pišejo italijanski časopisi," je spregovoril pred podmladkom svoje stranke Ljudstvo svobode in hvalil delo svoje vlade. Na vzklik navdušenca iz množice "Silvia takoj za svetnika" je 73-letnik odgovoril "Morda ne takoj, počakajmo".

"Mediji svinjajo po državi in premierju"
V medijih – tako tujih kot italijanskih, ki niso pod premierjevim vplivom, se je v zadnjih mesecih pisalo predvsem o številnih spolnih škandalih, v katere se je zapletel. "To so obtožbe, ki škodijo ne le predsedniku vlade, pač pa vsej Italiji, saj - če mi dovolite ta izraz - svinjajo ne le po predsedniku vlade, ampak tudi po naši demokraciji in naši deželi," je bil jezen Berlusconi. Kljub temu pa se zdi, da premierjeva priljubljenost med Italijani ni ogrožena, njegov uspeh je bolj kot na njegovo politiko vezan na njegovo osebnost.

Kult Berlusconija poleg njega samega podpirajo njegovi najtesnejši sodelavci, za svoje težave z javno podobo pa premier poleg tujih medijev krivi še komuniste, sebe pa predstavlja kot "trdnjavo pred komunizmom".

Medije bo nadzirala posebna skupina
Odgovor na slabo poročanje o Italiji in "svetem Silviu" v tujih medijih naj bi prišel kmalu. V enem mesecu naj bi bila ustanovljena skupina, ki bo nadzirala radijske, televizijske in časopisne novice, ki poročajo o Italiji, ter zalagala tuja uredništva z dobrimi novicami o državi na apeninskem polotoku.

Načrt o skupini, v kateri naj bi bili mladi novinarji in strokovnjaki za komunikacije, je napovedala italijanska ministrica za turizem Michela Vittoria Brambilla. "Njihova prva naloga bo nadzorovanje vsega tujega tiska, od Japonske do Peruja, druga naloga pa bombardiranje uredništev z resničnimi in pozitivnimi novicami" ter razkrivati svetu "velikodušno, resnično in drzno Italijo – Italijo podjetnikov, umetnosti, kulturnih dogodkov in naših izdelkov," je dejala ministrica.

"Skupina želi diskreditirati premierja"
Brambilla meni, da premierove tegobe z zakonom na noben način ne mečejo slabe luči na Italijo, za to naj bi poskrbela "protiitalijanska skupina, ki deluje proti Italiji z enim samim ciljem – diskreditirati in uničiti premierja." Ministrica za turizem je izjavila, da zaradi slabega poročanja o državi v medijih trpi izvoz italijanskih izdelkov.

"Izvozniki so zaskrbljeni, ker v tujino pridejo le novice o sramotnih napadih na Berlusconija. To vpliva na privlačnost države, tega pa ne moremo dovoliti," meni Brambilla, nekdanja lepotna tekmovalka in podjetnica, ki je v preteklosti delala kot novinarka na eni izmed televizijskih postaj v premierjevi lasti. Leta 2007 je nato ustanovila televizijski kanal Svoboda, ki je napadal tedanjo levosredinsko vlado in podpiral Berlusconija.

Berlusconi, ki ima v lasti največjo zasebno televizijsko mrežo v Italiji in posreden vpliv na državno radijsko in televizijsko mrežo RAI, je napovedal, da se bo pojavljal na radiu in televiziji, da bi Italijanom razložil, zakaj so prihajajoča sojenja proti njemu "farsa".