Egipt je zabredel v globoko politično krizo, ki je razdelila ljudstvo. Foto: EPA
Egipt je zabredel v globoko politično krizo, ki je razdelila ljudstvo. Foto: EPA
Mohamed El Baradej in Adli Mansur
Mohamed El Baradej in Adli Mansur sta se sešla v soboto popoldne. Foto: Reuters
Egipt
Po odstavitvi Mursija so se po državi razvneli spopadi med njegovimi nasprotniki in privrženci, ki so zahtevali več žrtev. Foto: EPA
Egipt postaja razdeljena država

"Začasni predsednik Adli Mansur se je sestal z El Baradejem, a za zdaj ni bil nihče uradno zaprošen za oblikovanje nove vlade," je sporočil svetovalec egiptovskega predsednika Ahmed Al Muslimani in dodal, da je liberalni vodja opozicije in nekdanji direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) "logična izbira" za novega premierja, potem ko je vojska odstavila predsednika Mohameda Mursija.

Al Muslimani je poudaril, da bodo imeli na novih volitvah možnost sodelovati vsi, tudi Muslimanska bratovščina. "Roko ponujamo vsem, vsi so del tega naroda," je dejal in dodal: "Muslimanska bratovščina bo imela dovolj priložnosti, da sodeluje na prihajajočih predsedniških volitvah ali pa na tistih, ki bodo sledile." Pojasnil je še, da je vojska že naredila načrt, kako državo pripeljati do novih volitev, a podrobnosti, na primer datum, še niso znane.

Tudi El Baradej je v pogovoru za nemški Der Spiegel dejal, da bi morala biti Muslimanska bratovščina vključena v politično prihodnost Egipta. "Nikomur ne bi smeli soditi brez prepričljivih razlogov. Z nekdanjim predsednikom Mursijem je treba ravnati dostojanstveno," je dodal.

V pogovoru za BBC je El Baradej pred dnevi zagovarjal ravnanje vojske, ki je odstavila Mursija: "To je boleč ukrep, ki si ga nihče ni želel," je dejal in dodal: "Žal je Mursi sam spodkopal svojo legitimnost, ko se je pred meseci razglasil za faraona, kar je namesto v demokratični proces vodilo v pretep."

Nasprotovanje islamistov
Da El Baradej ni bil imenovan za začasnega premierja, naj bi bil glavni razlog nasprotovanje druge največje islamistične politične sile v državi, stranke Nur, ki je sicer podprla odstavitev Mursija.

Stranka pravi, da z El Baradejem ne bi mogla sodelovati in se ji zdi, da bi bilo njegovo imenovanje kršitev načrta, ki so ga politične in nacionalne sile dosegle s poveljnikom vojske, generalom Abdelom Fatahom Al Sisijem.

Nasprotovanje imenovanju El Baradeja je izrazila tudi Muslimanska bratovščina, iz katere prihaja odstavljeni predsednik Mursi.

Ameriški predsednik Barack Obama je v pogovorih s člani sveta za nacionalno varnost dejal, da ZDA niso povezane z nobeno izmed političnih strani v Egiptu in da nobene ne podpirajo. Obsodil je nasilje in izrazil zaskrbljenost nad politično polarizacijo v Egiptu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je opozoril, da Egiptu grozi državljanska vojna. "Sirijo že pretresa državljanska vojna, na žalost pa se tudi Egipt premika v tej smeri," je dejal Putin in izrazil upanje, da se bodo Egipčani izognili tej usodi.

Spopadi po vsej državi
Medtem pa se spopadi med privrženci in nasprotniki odstavljenega predsednika Mohameda Mursija nadaljujejo. Po vsem Egiptu je od petka umrlo najmanj 37 ljudi, več tisoč je ranjenih. Prebivalci Kaira so tudi to noč preživeli ob poslušanju strelov, kar je v prestolnici še povečalo napetost.

Začasni egiptovski predsednik Adli Mansur, ki ga je v sredo na položaj nastavila vojska, je v petek v prvem odloku razpustil šuro, zgornji dom parlamenta. Šura, ki so jo obvladovali islamisti odstavljenega Mursija, je delovala kot začasno zakonodajno telo z omejenimi pooblastili, potem ko je ustavno sodišče lani razsodilo, da je zakon, ki ureja volitve v spodnji dom parlamenta, neveljaven. Mansur je v petek imenoval tudi novega vodjo obveščevalnih služb in svojega svetovalca za varnost.

Egipt postaja razdeljena država