Istospolni si želijo enake pravice kot heteroseksualci. Foto: EPA
Istospolni si želijo enake pravice kot heteroseksualci. Foto: EPA

"To je pomemben korak proti izenačitvi pravic," je po seji vlade povedala ministrica za družino Dominique Bertinotti.

Vprašanje istospolnih porok je bilo ena osrednjih točk volilnega programa predsednika Francoisa Hollanda, ki je obljubil, da bo zakon, ki bo urejal to področje, sprejet do sredine prihodnje leta.

Nasprotovanje verskih skupnosti
A predlog je naletel na glasne kritike v Franciji, ki je formalno sekularna, a je večinsko katoliška. Predlogu na tak ali drugačen način nasprotujejo tudi muslimanske, budistične, protestantske in judovske organizacije. Pariški kardinal Andre Vingt-Trois, ki je med najglasnejšimi kritiki predloga, je med mašo pretekli konec tedna v Lurdu dejal, da otroci potrebujejo očeta in mater, da razvijejo svojo identiteto.

V Franciji so že urejene partnerske zveze med istospolnimi pari, a Hollande želi njihove pravice zdaj razširiti. Temu močno nasprotuje tudi opozicija. Peticijo proti predlogu je podpisalo tisoč županov, v 75 mestih in krajih so bili protesti, neki opozicijski politik pa je celo izjavil, da bi legalizacija gejevskih porok lahko vodila v poligamijo.

Zgledi vlečejo?
Homoseksualne poroke in posvojitve otrok istospolnih parov so dovoljene v Belgiji, Veliki Britaniji, na Danskem, Finskem, Islandiji, v Nemčiji, na Nizozemskem, Norveškem, v Španiji in na Švedskem.

Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da homoseksualne poroke podpirata dve tretjini Francozov, glede posvojitev otrok pa so razdeljeni. Trenutno lahko otroke v državi posvojijo le poročeni pari, ne pa tudi zunajzakonski partnerji.