De Villepin želi mlade prepričati, da je zakon dober zanje, kar mu ne uspeva povsem. Foto: EPA
De Villepin želi mlade prepričati, da je zakon dober zanje, kar mu ne uspeva povsem. Foto: EPA
V Franciji so proti zakonu izbruhnili množični protesti. Foto: EPA

K predlagani zakonodaji, ki bi delodajalcem dovoljevala, da mlajše od 26. let in z manj kot dvema letoma delovne dobe, odpustijo brez razloga, je pripravljen sprejeti dopolnila.

Predlagal je, da bi lahko bili tisti, ki bodo odpuščeni zaradi teh razlogov, upravičeni do trimesečnega izobraževanja. Izrazil je upanje, da se bo kljub vsemu sešel s študenti.

Pred tem so namreč študenti zavrnili pogovore s premierjem. Poslali so mu pismo, v katerem izražajo razočaranje nad napovedjo, da se je vlada pripravljena pogovarjati le o spremembah zakonodaje in ne o svojem umiku. Dodali so, da je smešno predlagati razpravo na tak način.

V nekaterih francoskih mestih je med nezaposlenimi kar polovica mladih.
Vodja francoske študentske organizacije Karl Stoeckel je dejal, da je francosko vodstvo izgubilo stik z družbo in državo vodi v vse večjo krizo. Opozoril je, da se z de Villepinom ne bo pogajal, da ne bi ogrozil mladih.

Zaostrovanje razmer je še dodatno povečalo možnost splošne stavke v Franciji, ki je napovedana za prihodnji torek v primeru, da bodo vsa pogajanja propadla.

Sporni zakon, bo po mnenju vlade spodbudil delodajalce k zaposlovanju mlajše delovne sile. Študentje po drugi strani menijo, da bo zakon ogrozil stabilnost zaposlovanja in proti njemu ob podpori sindikatov in večine javnosti protestirajo že dva tedna.

Policija je prijela že okoli 420 protestnikov, ki so razbijali okna, ropali trgovine, požigali avtomobile in metali kamenje.
Francoski predsednik Jacques Chirac se je v sporu postavil na stran vlade. Dejal je, da je zakon sprejel parlament, zato mora biti uveljavljen, vendar pa to vladi ne preprečuje, da ne bi razpravljala o načinih njegove uveljavitve.