Francoski premier noče odstopiti od zakona, ki ga je predlagal, saj meni, da bo ta rešil problem zaposlovanja mladih. Foto: Reuters
Francoski premier noče odstopiti od zakona, ki ga je predlagal, saj meni, da bo ta rešil problem zaposlovanja mladih. Foto: Reuters
Zažgana avtomobila v Parizu
Nasilni protestniki so se spopadli tudi s policijo. Foto: EPA

Francoski premier Dominique de Villpein je dejal, da je bil 90-minutni pogovor pomemben prvi korak, ob tem pa je izrazil upanje na nove pogovore v prihodnjih dneh. Vendar pa je premier znova zatrdil, da ne bo popustil pod pritiski protestnikov in bo še naprej vztrajal pri zakonu o prvi zaposlitvi.

Vlada je prepričana, da ji bo z zakonom, ki bo delodajalcem omogočal lažje odpuščanje zaposlenih, mlajših od 26. let, uspelo znižati nezaposlenost med mladimi. Ta je namreč kar dvakrat višja od povprečne brezposelnosti v državi.

Zaradi napovedi zakona so tudi v četrtek po vsej državi potekali protesti, ki so se ponekod sprevrgli v nasilje. Tako je francoska policija od začetka protestov prijela že 420 demonstrantov.

V četrtek naj bi po vsej državi po podatkih policije protestiralo 220.000 študentov in dijakov, po podatkih organizatorjev protestov pa naj bi jih bilo še enkrat toliko. Ranjenih je bilo okoli 60 ljudi, od tega 27 policistov.

Francoze podpira tudi Slovenija
Podporo protestnikom v Franciji pa so izrazile tudi Zveza svobodnih sindikatov, Študentska organizacija Slovenije in Stranka mladih Slovenije. Na protestnem shodu pred francoskim veleposlaništvom v Ljubljani se je zbralo kakih 50 ljudi. Ob tem so opozorili, da imajo mladi tudi pri nas velike težave pri prvi zaposlitvi.