Izraelci so Rafo skoraj zravnali. Foto: Reuters
Izraelci so Rafo skoraj zravnali. Foto: Reuters
Med žrtvami obleganja je bila kar polovica otrok. Foto: Reuters
Popolno uničenje. Foto: Reuters

Pred Netanjahujevo odločitvijo je izraelsko vrhovno sodišče odredilo uničenje dveh nezakonito zgrajenih domov v bližini Ramale. Na območju, kjer stojita domovanji, že od ponedeljka zvečer pa se pojavljajo izgredi med naseljenci in izraelsko policijo in vojsko.

Po navedbah izraelske organizacije za človekove pravice Betselem na Zahodnem bregu živi okoli 350.000 judovskih naseljencev. Njihovo število se je po začetku mirovnega procesa iz Osla več kot potrojilo. Leta 1993 je na Zahodnem bregu po navedbah izraelskega statističnega urada živelo 110.000 judovskih naseljencev.

AI: Dokazi za vojne zločine Izraela
Medtem pa organizacija za človekove pravice Amnesty International v svojem zadnjem poročilu izraelsko vojsko obtožuje vojnih zločinov med lansko vojaško ofenzivo na Gazo. Organizacija AI se je pri tem osredotočila na izraelske napade (tako zračne kot tiste na terenu) v Rafi med 1. in 4. avgustom lani, za katere naj bi bil povod zajetje 23-letnega izraelskega vojaka.

Samo v zračnih napadih Izraela naj bi bilo v enem samem dnevu, znanem kot "črni petek", ubitih 135 civilistov, od tega kar 75 otrok. Med žrtvami je bil tudi zajeti poročnik Hadar Goldin.

"To je bil najbolj smrtonosni napad izraelske vojske lanskih 50-dnevnih spopadov. Izraelska vojska je udarila z neverjetno močjo, brutalnim bombardiranjem južnega mesta Rafa, pri tem pa je bilo ubitih največ civilistov v enem dnevu," je povedal Philip Luther, direktor Ai-ja za Bližnji vzhod.
"Neusmiljeno in brutalno bombardiranje stanovanjskih območij Rafe je bil neposreden odziv na zajetje Goldina, pri tem pa je Izrael pokazal šokantno ignoranco do človeških življenj. Izraelska vojska je izvedla serijo povsem nesorazmernih napadov, ki jih nikdar niso neodvisno preiskali. To poročilo pomeni urgenten poziv po pravici, ki se ga ne sme prezreti."

Raziskavo so izvedli v sodelovanju z londonsko družbo za raziskave Forensic Architecture s pomočjo pričevanj očividcev, fotografij, videoposnetkov in satelitskih posnetkov.

Hamas zahteva ukrepanje ICC-ja
Palestinsko gibanje Hamas zdaj zahteva, da se poročilo pošlje Mednarodnemu sodišču za vojne zločine (ICC). "To zahteva predstavitev teh dokazov ICC-ju, da bi lahko sodišče po hitrem postopku ukrepalo proti izraelski okupaciji," je dejal predstavnik Hamasa Favzi Barhum.

Uraden odziv Izraela na poročilo je, da je AI predstavil "lažno interpretacijo". "Menimo, da je to poročilo popolnoma zgrešeno tako v metodi kot v svojem zaključku. Poročilo se osredotoča zgolj na en točno določen predel Gaze, pri čemer trdi, da ga je Izrael napadel brez razloga, medtem ko mi dobro vemo, da je bil ta predel del vojnega območja," je novinarjem dejal predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Emmanuel Nahšon.

Izrael še pravi, da že raziskuje incidente, ki so se dogajali v Rafi lansko poletje, za zdaj pa zaradi domnevnih vojnih zločinov ni odgovarjala še nobena stran.